Oluşturulma Tarihi: Şubat 18, 2006 00:00
Spirometre yapıyoruz
Spirometre hava miktarını ölçmeye yarayan bir alettir. Biz bununla akciğerimizin hava hacmini ölçeceğiz. Ama önce spirometremizi yapalım.
Gerekli malzemeler:
2 litrelik pet şişe
Derin plastik kase
Su
Yapışkanlı kağıt bant
Ölçü kabı
30cm uzunluğunda hortum (bulabilirseniz akvaryum hortumu iyi iş görür).
İlk önce pet şişenin üzerine yapışkanlı kağıt bandı yapıştırın. Ölçü kabına 60ml su doldurduktan sonra bunu şişenin içine boşaltın. Şişenin içindeki su seviyesini resimde gördüğünüz gibi işaretledikten sonra çizgileri şişenin ağzına kadar tamamlayın.
Kasenin içine 10cm kadar su doldurun ve şişenin ağzını parmağınızla sıkıca kapattıktan sonra ters çevirip kasenin içine yerleştirin. Şişenin ağzı suyun içine girdiğinde parmağınızı çekin ve hortumu takın. Evet aletimiz hazır.
Şimdi derin bir nefes alarak, soluğunuzu hortuma üfleyin ve çizgileri sayarak şişenin içinde ne kadar havanın bulunduğuna bakın. Bu sayıyı, 60ml ile çarptığınızda, akciğerinizin hava kapasitesini bulacaksınız. Örneğin: 60ml x 10 çizgi = 600ml
Akciğerlerindeki havayı, şişeye üflediğiniz zaman, belli bir ölçüde su şişeden itilir. Ölçüm yöntemi basınca dayanır. Bu, belli oranda suyla, belli miktardaki hava üzerine basınç uyguluyorsunuz demek. Basınç yöntemi, bir şeyi doğrudan doğruya ölçmek mümkün olmadığı zaman kullanılmakta.
BUNU BİLİYOR MUYDUNUZ?
Bundan 40 yıl önce, 3 Şubat 1966 tarihinde, Sovyetler Birliği’ne ait Luna 9 sondası Ay’a inmişti. Lunna 9, Ay’a yumuşak iniş yapan ilk insan yapımı objeydi. Burada yumuşak iniş, sondanın üzerindeki enstrümanların sağlam kalması anlamına geliyor. Sonda 3 Şubat’a kadar üç fotoğraf çekebilmişti. 76 saatlik çalışma süresinden sonra pilleri bitti.