Dene, öğren!

Güncelleme Tarihi:

Dene, öğren
Oluşturulma Tarihi: Ocak 21, 2006 00:00

Büyük kuvvetlerin etkisi olmadan devinimsiz gövde hareketsiz kalır. Bu haftaki deneyimimizle kütle ataleti (devinimsizliği) yasasını öğreneceğiz.

Gerekli malzemeler:

Uzun saplı süpürge

Bardak, su

Yumurta

Plastik çukur tabak

Tuvalet kağıdı rulosu

Bardağı yarı yarıya suyla doldurun ve bir masının kenarına koyun. Bardağın üzerine yerleştireceğiniz plastik tabak, masanın kenarından dışarı taşmalı. Tabağın üzerine ruloyu,bunun üzerine de yumurtayı koyun. Süpürge sapını masanın kenarına yerleştirdikten sonra sapını hafifçe kendinize doğru çekerek gerin ve bırakın.

Önemli nokta: süpürgenin sapı sadece tabağın kenarına (bardağa değil) değmeli. Süpürge sapı tabağı çarptığında, tabak ve rulo masanın üzerine düşerek yuvarlanır, suyun içine düşen yumurta ise yine devinimsiz kalır. Bu etki devinimsizlik ya da atalet (tembellik) olarak adlandırılır. Yani dıştan etkiyen büyük kuvvetler olmaksızın devinimsiz gövdeler hep hareketsiz kalır.

BUNU BİLİYOR MUYDUNUZ?

300m kadar derine dalabilen mavi balinalar bu yetilerini soluklarını bizden çok daha iyi değerlendirebilmelerine borçlular. Soluklarını insandan daha uzun süre tutabilen balinalar akciğerlerindeki havayı da daha iyi değerlendirebiliyorlar. İnsan, akciğer hacminin %15’ini boşaltabilirken, balinalar %80/90’ı değerlendirebilmekte. Bilim adamları balinaların oksijeni de daha iyi değerlendirebildiklerini tahmin ediyorlar. Balinalar suyun üzerine çıktıklarında kullanılmış havayı kafalarının üzerindeki soluk boşluğundan (fanon) dışarı atarlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!