Oluşturulma Tarihi: Aralık 24, 2005 00:00
Topraktaki tuz oranı bitkileri nasıl etkiliyor?
Bu haftaki deneyimizde bitkilerin farklı tuz oranına sahip toprakta (biz toprak yerine pamuk kullanacağız) ne şekilde büyüdüklerini inceleyeceğiz.
Gerekli malzemeler:
2 adet plastik bardak
Pamuk
10 tane buğday tanesi (veya fasulye)
Tuz
Şeffaf folyo
İki bardağın dibine pamuk yerleştirin. Bardaklardan birinin içine biraz tuz serpiştirin ve üzerine tuzlu olduğunu yazın. Her bardağın içine beşer buğday tanesi koyun. Buğday tanesinin çizik kısmının yukarı gelmesine dikkat edin. İki bardaktaki pamuğu da ıslatın ve bardakları aydınlık bir yere kaldırın. Buğday tanelerinin kurumaması için bardağın üzerine şeffaf folyoyla kaplayın. Beş altı gün sonra buğday tanelerinin filizlenip büyümeye başladığını göreceksiniz.
Buğday tanelerinin ne şekilde filizlenip büyüdüğünü ve hangisinin daha çabuk büyüdüğünü takip edin. Tuzlu pamuğun içindeki buğday tanesinin iyi büyümediğini göreceksiniz. Doğada da aynı şey geçerli. Tuz, toprağın içine suyla giriyor. Yer altı su seviyesi çok yüksek ise toprak birçok bitki için fazla tuzlu hale gelir. Ağaç dikimiyle bu sorunu hafifletmek mümkün. Ayrıca tuzlu topraklarda büyüyebilen tahıllar da ekilebilir. Bu deneyden sonra tuz miktarını arttırarak, buğdayın hangi tuz oranında artık hiç büyümediğini öğrenebilirsiniz. Ya da farklı bitki tohumları kullanarak hangi bitkilerin tuzlu toprakta büyüdüğünü görebilirsiniz.
BUNU BİLİYOR MUYDUNUZ?
Sinekkuşu (Trochilus) saniyede 80 kanat vuruşuyla uçmakta. Bu özellik kuşa, geriye doğru veya yanlamasına uçmasına hatta resimde gördüğünüz gibi havada aynı yerde kalmasına da izin verir. Kuşun diğer bir özelliği de sekiz çift kaburga kemiğine sahip olması. Kuşların normalde altı çift kaburga kemiği vardır. Sinekkuşunun kalbi dakikada 400- 500 kez atar. Uyku sırasında kuşun kalp frekansı düşer, aksi takdirde çok yüksek metabolizma yüzünden açlıktan ölebilirdi.