Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2005 02:16
Bezelyenin DNA’sını ayrıştırıyoruz
Biliyorsunuz günümüzde genetik biliminde çok önemli gelişmeler yaşanıyor. Biz de bu hafta bitki DNA’sı ayıklayarak biraz genetik mühendisliği yapacağız.
Gerekli malzemeler:
Bezelye
Bulaşık deterjanı
Ananas suyu veya kontakt lens solüsyonu
Etil alkol
Blender veya mutfak robotu
Su, tuz
Biz deneyimizde bezelye kullandık ama ıspanak, tavuk ciğeri, soğan veya brokoli de kullanılabilir. Önce yarım bardak bezelyeyi tatlı kaşığının ucunu dolduracak tuz ve bir bardak suyla birlikte blenderde veya mutfak robotunun en hızlı ayarında 15 saniye kadar karıştırın. Bu karıştırma sürecinde bezelye hücreleri ayrılıyor ve siz bir tür bezelye-hücre çorbasına sahip oluyorsunuz. Bu çorbayı süzgeçten geçirerek diğer bir kaba boşaltın.
Şimdi bu sıvıya aşağı yukarı iki kaşık deterjan ilave edin ve karıştırdıktan sonra 5-10 dakika kadar dinlendirin. Daha sonra bu karışımı deney tüplerine veya cam kavanozlara (kabın üçte birini dolduracak şekilde) boşaltın ve üzerine biraz enzim (enzim yerine ananas suyu veya kontakt lens solüsyonu kullanıyoruz) ekleyin. Şimdi dikkatli olmanız gereken bir aşamaya geçiyoruz.
Deney tüpünüzü veya kavanozunu yavaşça eğin ve alkolü de ağır ağır bezelyeli sıvının üzerine boşaltın. Bu işlem sonucunda alkol bu sıvının üzerinde (alkol sudan hafiftir) ikinci bir tabaka oluşturacaktır. DNA, bezelyeli sıvıdan çıkarak, alkol tabakasını çıkacaktır. DNA’yı alkollü tabakaya taşımak için kürdan veya kulak temizleme çubuğundan yararlanabilirsiniz. Tebrikler DNA’yı ayrıştırdınız! Biliyoruz bu deney diğerlerinden biraz daha zor. Ama çok da zevkli. Hem bu iş için büyüklerinizden de yardım alabilirsiniz. Eminiz onlar da bu deneyi çok seveceklerdir.