Oluşturulma Tarihi: Ekim 22, 2005 00:00
Basınç deneyi yapıyoruz
Gerekli malzemeler:
Naylon çorap (kadın çorabı)
İki plastik halka
Strofor, toplu iğne, yapıştırıcı, makas
Büyük bardak veya vazo
Naylon çoraptan, halkadan biraz daha büyük bir daire kesin. Birinci halkayı stroforun üzerine koyduktan sonra, daire biçiminde kesilmiş çorabı halkanın üzerine yerleştirin. Çorap parçasının kenarlarını toplu iğneyle strofora tutturun (gergin olması için) ve halkanın üzerinde kalan kısma yapıştırıcı sürüp ikinci halkayı üzerine yapıştırın. Yapıştırıcının iyice kuruduğundan emin olduktan sonra, çorap parçasının fazlalıklarını kesebilirsiniz.
Şimdi çorabın üzerini suyla ıslattıktan sonra çoraplı halkayı çay süzgeci gibi kullanarak kalan suyu bardağın veya vazonun içine boşaltın. (bardağın veya vazonun ağız kenarı, çoraplı halkayla tamamen temas etmeli, yani kenarı düz olmalı).
Şimdi halkayı bardağın üzerine koyun ve halkayı elinizle tutarak bardağı ters çevirin. Bu sırada çok fazla suyun dökülmemesine dikkat edin. Ve şimdi halkayı dikkatlice bırakın. Ne oluyor? Çorabın dokusu geçirgen olmasına rağmen hava basıncı suyun akmasını önlemekte. Hatta basıncın, çorabı içe doğru bükecek kadar da kuvvetli olduğunu göreceksiniz.
BUNU BİLİYOR MUYDUNUZ?
En kuvvetli böcek gergedanböceğidir. Bilimsel adı Oryctes nasicornis olan bu böcek sadece üç gram olmasına rağmen ağırlığının 850 katını kaldırabiliyor. Mesela 350 kilo kaldıran bir halterci gergedan böceği kadar kuvvetli olsaydı 97.750 kilo kaldırabilirdi. Bu bir mavi balinanın ağırlığına eşittir.