Güncelleme Tarihi:
Aralarında Almanya’nın da bulunduğu 9 Avrupa ülkesi Kuzey Denizi’nin dibinde, rüzgâr ve su gibi enerji kaynaklarından enterkonekte elektrik şebekesi kurmak için harekete geçti. Taslak aşamasında olan proje 10 yılda tamamlanabilecek ve en az 30 milyar Euro’ya mal olacak. Almanya’nın yanı sıra İngiltere, Fransa, Belçika, Danimarka, Hollanda, İrlanda, Lüksemburg ve Norveç’in de ortak olacağı proje ile ilgili ilk toplantı 9 Şubat’ta yapılacak.
Kuzey Denizi’nin açıklarında inşa edilmesi planlanan ve kısmen de inşası devam eden dev rüzgâr türbinlerinden kazanılan elektriğin nakil ve dağıtımında büyük sorunlar olduğu belirtilirken Almanya’nın nedenle rüzgâr parklarından elde edilen elektriği nakledecek yüksek gerilim hatlarının döşenmesini ertelemek zorunda kaldığı bildirildi.
Almanya’da büyük yankı uyandıran proje sayesinde bu sorunun aşılacağı ve Kuzey Denizi’ndeki türbinlerden kazanılacak elektriğin bütün kıtaya dağıtılması için binlerce kilometre uzunluğunda kablo döşeneceği açıklandı. Almanya Ekonomi Bakanlığı’nın koordinatörlüğünde yürütülen proje hazırlıklarının somutlaştırmak amacıyla Ocak ayında bir çalışma toplantısı yapılacak. En geç mart ayında düzenlenmesi planlanan yüksek düzeyli buluşmanın ardından sonbaharda da projeye katılan hükümetlerin niyet açıklaması imzalamaları bekleniyor.
ÇEVRE DOSTU ENERJİ
“Çevre dostu enerji” olarak nitelendirilen denizdeki rüzgar gücüyle elektrik üretiminin üzerinde yıllardan bu yana çalışıldığı belirtildi.Rüzgâr enerjisinden elde edilen elektriğin aynı zamanda Norveç’in hidroelektrik ve Kuzey Denizi'nin dibindeki gelgit santrallarına bağlanacağı açıklandı.
Bu dev ekolojik enerji projesinin kaynakları arasında karadaki rüzgar türbinleriyle güneş kolektörleri de olacak. Enerji kaynaklarının çeşitliliği ve bu kaynakların çok geniş bir alana yayılması, rüzgâra bağımlılığın yol açtığı dalgalanmaların önlenmesi bakımından önemli olduğu vurgulandı.
Avrupa Birliği 2020 yılına kadar elektrik enerjisinin yüzde yirmisini yenilenebilir kaynaklardan karşılamaya kararlaştırmıştı.
Kuzey Denizi’ndeki şimdiye kadar tamamlanan rüzgâr türbinlerinin ürettiği elektrik 50 bin hanenin enerji ihtiyacını karışlamaya yetiyor. Büyük enerji şirketlerinin açık denizlerde kurmakta olduğu toplam 100 gigavat gücündeki dev rüzgâr türbinleriyle Avrupa’nın elektrik ihtiyacının %10’unu karşılamak mümkün olacak. Kuzey Denizi’ndeki rüzgâr parklarının gücü 100 termik santralın elektrik üretme kapasitesine eş düşüyor.
Deutche Welle, Almanya rüzgâr enerjisinin toplam elektrik üretimindeki payını 2030 yılına kadar yüzde 25’e çıkaracak iddialı enerji politikası izlediğini belirtti. 2020 yılına kadar sera gazı emisyonunun %40 oranında azaltılabilmesi için çevre dostu enerji kaynaklarının bir an önce devreye sokulması gerekiyor. Ancak yenilenebilir enerji potansiyelinin yaygın bir şekilde kullanılması gerekiyor. Uzmanlara göre yeryüzündeki güneş, rüzgâr, jeotermi ve su gücü tam kapasiteyle kullanıldığı takdirde, küresel elektrik tüketiminin 200 katı kadar enerji elde edilebileceğini hesaplamış. Günümüzde bu potansiyelin sadece binde birinden yararlanılabiliyor.