Güncelleme Tarihi:
Türk sporunun en önemli figürlerinden Orhun Ene, “Üst seviye takımlarla rekabet edebilecek, altyapıdan oyuncu yetiştirecek ve yabancısı iyi etki edecek bir kulüp prensibiyle yürüyoruz” dedi.
BASKETBOLUN yüz akı TOFAŞ’ın emektarları koç Orhun Ene ve genel menajer Tolga Öngören ile oluşturdukları sistemi ve hedeflerinde geldikleri noktayı konuştuk. Dilerseniz, Tolga Öngören ile başlayalım... - Basketbol, Bursa’nın DNA’sında çok önemli bir yerde duruyor. 2015’te yeni teknik ekip ve vizyonun yanı sıra, “Basketbol kenti Bursa” mottosuyla ilerlemeye başladık. Hedefimiz şehre tamamen dokunabilmekti. - Burada, “Yeni Nesil” projemiz öne çıktı. 15 yıl süren FiatBall’u sonlandırıp, “Yeni Nesil” projesini hayata geçirdik. Mustafa Vehbi Koç Salonu’yla da altyapılara indik. Bursa’da 50 tane pota yapmaya çalışıyoruz. Hem Bursa’nın etrafı hem de içinde... A takım ise, buz dağının görünen yüzü.
"Şehrin her yerine dokunmamız gerek"
YAPACAKLARIMIZ henüz bitmedi, daha çok yolumuz var. “Bursa’yı basketbol kenti yapma adına yolu yarıladık” diyebilirim. - Burada bazı rakamlar da kritik... Basketboldaki lisanslı oyuncu sayısı gibi... Bursa burada Türkiye’de geride... Bunu artırmak için, “Yeni Nesil” projesiyle çok küçük yaşlarda basketbola başladı çocuklar... Onlar kulüplere dağıtılacak veya kendi yerlerinde kulüpleşip lisanslı sporcu olacaklar... - “Bursa’nın bütün paydaşlarını bu spora çekebilir miyiz” diye düşünüyoruz. Mesela Harmancık var. Oralara da baştan aşağıya dokunmamız lazım...
"İnsan her işini yüzde 110’uyla yapmalı"
ALTYAPININ görevi yukarıya oyuncu taşımaktır. Bu iş sabır işi... Yiğit Arslan mesela... 22-23 yaşında ve 9-10 yaşından beri burada... Ben bir oyuncunun ilerlemesini sağlayınca şampiyonluktan daha çok sevinirim. - Şimdi Yiğit, Muhsin ve Berkan var... Arkadan da Mert, Emre ve diğerleri geliyor. Muhaymin’imiz var. Bizim için o da çok önemli bir oyuncu... Onların maçların önemli dakikalarında sahada olmaları çok kritik, bunun üzerinde çalışıyoruz. - İnsan ne iş yaparsa yüzde 110’uyla yapması gerektiğine inanırım. Kulübümüzde basketbolu 7/24 yaşamaya odaklıyız.
"Sporda psikolojiye ihtiyaç var"
TOFAŞ Koçu Orhun Ene, Hürriyet’e şunları söyledi: “Üst seviye takımlarla rekabet edebilecek, altyapıdan oyuncu yetiştirecek ve yabancısı iyi etki edecek bir kulüp prensibiyle yürüyoruz. Bulunduğumuz durumu benden ziyade kulübün değerlendirmesi daha sağlıklı olur. Şu an 1 yıl daha kontratım var ama kontratlar benim için hiç bağlayıcı olmadı. Fakat önümüzdeki dönemde kulüple yeniden bir araya gelip bir karar verebiliriz.” Sporda psikolojinin önemini sorduğumuz Ene, “Bu alana eskisinden daha çok ihtiyaç var. Bu sadece Türkiye için değil; NBA’de de, diğer liglerde de sporcu psikolojisi ciddiye alınmalı. Sporculara hem akademik hem de psikolojik yardım edilmeli” yorumunu yaptı.
SON 24 SAATTE YAŞANANLAR