Güncelleme Tarihi:
Hakkari Yüksekovalı Rojbin, Karslı Kelime, Ağrılı Rahşan ve Erzurumlu Halit’in başarısı örnek oldu, Doğulu gençlerin kayağa yönlendirilmesi için 12 yeni kayak merkezi kuruluyor.
Erzurum Palandöken Dağı’nın 3000 metre rakımlı tepeleri şu günlerde rengârenk. Oteller yarıyıl tatili nedeniyle tıklım tıklım. Yerli müşteri de var Rusya’dan gelenler de. Ancak Palandöken pistlerinde dört genç kayakçı var ki amaçları diğerleri gibi eğlenmek değil. Onlar sabahın erken saatlerinden hava kararana kadar bir zirveye, bir yamaca, durmadan antrenman yapıyor. Çünkü kayak onların işi. Bu gençler bölgedeki yoksul ailelerin çocukları. Federasyon çatısı altında hem eğitimlerini sürdürüyorlar, hem de sporlarını. Kamplarda oldukları süre içinde aldıkları harcırahlarla ailelerini bile geçindiriyorlar.
Bu dört genç kayakçının yaşam öyküleri büyük bir projenin ateşlenmesine neden oldu. Amaç, bölgede yaşayan çocukların olaylara karışmak yerine enerjilerini bir spor dalına harcaması. Kayak Federasyonu Başkanı Dr. Özer Ayık, “Kayak sadece bir spor dalı değil. Aynı zamanda sosyal ve ekonomik hayata etki ediyor. Kış turizmi geliştikçe bölge de kalkınıyor. Erzurum’daki Palandöken buna en güzel örnek. Bu çocuklardan ilham alarak diğer çocuklara da kayağı sevmek için kolları sıvadık. Bölgede çocukları sokaktan dağlara kayak yapmaya çıkarmak çok önemli. Yerel kayak kampları açacağız. Tunceli, Hakkâri, Ağrı ve Van’da kurulacak kayak merkezleriyle çocuklar bu spor dalına yönlendirilecek” diyor.
SÜMBÜL VE TUNCELİ’YE YENİ MERKEZ
Devlet Bakanı Faruk Özak Karadeniz’den Güneydoğu’ya kadar 12 yeni yerde kayak merkezleri inşa edilip, var olanların da güçlendirileceğini söylüyor. Sporcu altyapısını oluşturmak için illere milli kayak antrenörleri gönderildi. Ardahan, Van-Gevaş ve Ağrı Küpkıran’da pist ve tesis yapımına başlandı. Siirt, Muş ve Bitlis’teki pistler ise bakıma alındı ve yenileniyor. Bugüne kadar hep terörle anılan Hakkâri’nin Sümbül Dağı ve Tunceli’nin Ovacık İlçesi bu merkezlerin başında geliyor, ihaleye çıkıldı, pistlerin Ocak 2011’de bitirilmesi öngörülüyor.
KIZAĞIM BİLE OLMADI ŞİMDİ MİLLİ KAYAKÇIYIM
Rahşan Yılmaz (17) Ağrı Yukarı Gözlüce köyünden 9 çocuklu bir ailenin kızı. Spora öğrenciler arasında yapılan 800 metre koşu yarışında birinci olunca başlamış. “Benim kızağım bile yoktu. Kayak hayal ötesiydi” diyor. Ayağına ilk defa kayakları o zaman geçirmiş. Kısa sürede lisanslı kayakçı olmuş. Şimdi hem iyi kayakçı hem de iyi atıcı. Yarışlarda sırtındaki sportif tüfekle 50 metreden 5 santimlik hedefi vuruyor. Türkiye çapında birçok derecesi var. Geçtiğimiz yıl Fransa’da yapılan Liselerarası Dünya Kayak Şampiyonası’nda dünya 38’incisi oldu. Kamplarda kazandığı parayı köydeki babasına gönderiyor.
KAYAK GÜNEŞİ HAKKARİ’DE DOĞACAK
Rojbin Öne (17) Hakkari, Yüksekovalı. “Bizim oralarda kayak yapan kadın hiç olmadı. Zaten olsa da iyi gözle bakılmazdı. İlkokulda iyi koşardım. Öğretmenlerim beni atletizm yarışmasına soktu. Hakkâri birincisi oldum. İyi bir kayakçı olan amcam yatkınlığımı sezdi, çalıştırıp yarışmalara soktu. Yıldızlar Türkiye birincisi oldum. Son 5 yıldır Türkiye Şampiyonluğu’nu kimseler kaptırmadım. Balkan üçüncülüğüm var. Verilen harcırahları biriktirip 3-4 bin lirayı aileme teslim ediyorum. Adım Kürtçe “güneşin doğuşu” demek. Kayak güneşi yakında Hakkari’de de doğacak” diyor.
VANCOVER’A GİDECEK TEK KADIN BENİM
Kelime Çetinkaya Kars’ın Selim ilçesi Yalnızçam köyünden. 6 çocuklu bir çiftçi ailesinin çocuğu. 27 yaşında. 1500 ve 5000 metrelerde koşuyormuş. “İyi koşuyorsun kayakla da koş” demişler, o gün bugündür durdurabilen yok. Devlet yatılı sporcu eğitim merkezini kazandı. 1997’den 2009’a kadar branşında hep Türkiye birincisi. 9 yıldır milli sporcu. “Köyde kalsaydım ailem beni köyden birisiyle evlendirecekti” diyen Kelime’nin Balkan birincilikleri var. 2010 Kanada Vancover Kış Olimpiyatlarına katılmak için gereken kotayı Türkiye’den tutturan tek kadın.
RÜYAMDA GÖREMEYECEĞİM ÜLKELERİ GEZİYORUM
Halit Seylan (17) Erzurumlu. Ailesi Palandöken dağlarının kayak pistlerinin arka yamaçlarındaki gecekondularda yaşıyor. Okuluna kızakla kayarak gidip gelirken kendisini gören Kayak Federasyonu yetkililerinin onu kayağa başlatmasıyla bu spora başlamış. Alp disiplini dalında Türkiye birincilikleri var. Bosna Hersek, Sırbistan, Bulgaristan ve Avusturya’da yarışmalara katıldı. “Kayak hayatımı kurtardı. Şimdi hem Lise 2’de okuyorum hem de spor yapıyorum. Rüyamda bile göremeyeceğim ülkeleri kayak sayesinde görüyorum” diyor.