Güncelleme Tarihi:
PROFESYONEL boksta ülkemize ilk Avrupa şampiyonluğunu getiren isim Cemal Kamacı... Boksu yıllar önce bıraktı. Yaş 70, ama boks bitmemiş.
Fiziksel olarak aktif boks yaptığı dönemi çok andırıyor. Bir gram yağı yok. Hala elinde 12 ons boks eldivenleri, yarın ringe çıkacakmış gibi. İnanmayanların Cemal Kamacı’yı izlemek lazım.
Bana yumruk gücünü görmek istedi. Avucumla gard aldım. Vurmadan önce “Sağlam dur” dedi. Vurduğu bir direkt yumruktu. Öyle sert bir kroşe bile değildi yani. Sonuç, Sakarya’daki bu röportajdan İstanbul’a dönene dek avucum acıdı.
KIZIMIN ÖLÜMÜYLE NAKAVT OLDUM
-BOKS sana ne kazandırdı?, ne kaybettirdi?
- Köylü çocuğuyum. İlkokula çarıkla başladım. Boks sayesinde itibar, para ve unvan kazandım. Hasan Cansız ve Garbis Zakaryan olmasaydı, Cemal Kamacı kasaba şampiyonu bile olamazdı. Onların maddi ve manevi yardımları ile Türkiye’den ilk kez Avrupa Şampiyonu çıktı. Onlara minnettarım. Bizim zamanımızda büyüklere saygı ve büyüklerin de küçüklere sevgisi ile yardımcı olması esastı. Hayatımda bir kez nakavt olmadım ama kızım Meltem’in ölümü beni nakavt etti. Çocuğumun ölümü ile dünyam değişti. Bambaşka bir adam oldum, farklı bir yaşamım olmaya başladı.
VAR OLABİLMEK İÇİN VURMAK ZORUNDAYDIM
-BOKS sende ne tür bir iz bıraktı?
- Yumruk attığınız kadar da yiyiyorsunuz. Bu sporun özünde bu var. Elbette sadece vurmuyorsunuz, rakibiniz de size vuruyor. Kimi boksör çok darbe alır, kimi az. Ben attığımın 10’da 1’i kadar yumruk yemişimdir. Gördüğünüz rakip yumruklarının çoğu gardıma gelmiştir. Darbe alınca beyinde hasar oluyor. Bir insana yumruk atsam ölür diye korkarım.
- Sence boks nedir?
- Dayak yemeden dayak atma sanatıdır.
- Çok can yaktın mı?
- Var olabilmek için vuracaksın. Yumruklarımın çok canlar yaktığı bir gerçek. İnşaalah Allah affeder.
CEMAL KAMACI KİMDİR?
Kimse nakavt edemedi
1943’te Trabzon, Maçka Kapı köyünde doğdu. Fatih Güreş Kulübü’nde başladığı boksu F.Bahçe’de sürdürdü. 71 kiloda üst üste Türkiye şampiyonlukları ve iki Balkan ikinciliği kazandı. 1967’de profesyonel oldu. Türkiye’de profesyonel lisans verilmediği için Avusturya lisansıyla dövüşmeye başladı. 1 Ekim 1973’de, Ali Sami Yen Stadı’nda Zami’yi yenerek 63,5 kg’da Avrupa şampiyonu oldu.. Unvanını İspanyol Kortiz’e kaptırdı. İspanyol Fouz’u yenerek 2. kez Avrupa şampiyonu oldu (Ekim 1975). Hiç nakavt olmadı.
Dopinge gerek ne?
“DOPİNG vakalarını okuyorum, çok üzülüyorum. Türkiye’de her şey var. Ne yersen vitamin.. Neden doping alırlar bilmem. Ben gerek duymadım. Yumruklarıma haram bulaştırmadım.”
4 yere yumruk yedin mi küt diye yerdesin
“İNSAN vücudunda dört hassas ve tehlikeli nokta var. Çene uçları, mide boşluğu, karaciğer ve kalp altı. Bu noktalara darbe geldiği zaman sert vurmaya gerek yok. Küt yerdesin.”
Boks iyi yönetilmiyor
“BOKSUMUZ istenilen seviyede değil. Federasyonun hataları var. Yabancı antrenör ve sporcu bizim boksa yararlı olamıyor. Yıllardır bir Olimpiyat şampiyonu çıkaramadık.”
Tövbe ettim ama yine de boksör oldum
‘İlk maçımda rakipten yumrukları yiyince bir daha boks yapmamaya karar vermiştim.’
”BOKSA 1958 yılında Fatih Güreş Kulübü’nde başladım. İlk maçımı Şişli kulübünde 14 yaşında, 71 kiloda yaptım. Yoruldum bittim, yumruk yedim. ‘Tövbeler olsun bir daha boks yapmam’ dedim. Sonra tekrar ringe döndüm.. 4 kez İstanbul şampiyonu, 2 kez Ankara şampiyonu, 2 kez Silahlı Kuvvetlerde şampiyon oldum.
63.5 ile 67 ve 71 kg Türkiye şampiyonluklarını kazandım, 27 kez milli formagiydim. 1967 profesyonel oldum. 79 maçta, 4 mağlubiyet aldım. Avrupa şampiyonluğu en büyük gururum.”
Vurduğum insan anında ölebilir
”YUMRUK gücümü ölçecek alet yok. Vurduğum insan ya hemen ölür, ya da hastaneye zor yetiştirilir. Dünyada Cemal Kamacı gibi spor yapan biri yoktur. Şu yaşımda 10 raunt maç yapabilirim. Bir gün parkta kum torbasında gençler yumruklarının şiddetini ölçüyordu. Şöyle bir dokunuverdim ibre kırıldı.”