Çizme'de futbol öldü

Güncelleme Tarihi:

Çizmede futbol öldü
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2007 00:00

Catania-Palermo maçında çıkan olaylarda 1 polis ölünce, İtalyan hükümeti ikinci bir emre kadar ülkede bütün ligleri durdurdu. Son Dünya Şampiyonu’nun hafta arası yapacağı milli maç da iptal edilirken, fanatik taraftarlar "mafyadan daha tehlikeli" diye değerlendirildi.

İTALYA’da önceki gece Sicilya Adası’ndaki Catania kentinde oynanan Catania-Palermo Serie A maçında çıkan olaylar sonrası, hükümet ikinci bir emre kadar ülkede her türlü futbol etkinliğini yasakladı. Karşılaşma sırasında tribünlerde çıkan ve sonra sokaklara taşan olaylarda bir polis memuru atılan karton bomba ile yaşamını yitirirken, biri ağır 153 kişi yaralandı, 13 kişi de tutuklandı.

1 yıl ara verilebilir

’Kent Gerilla Savaşı’ olarak adlandırılan olaylar Bağdat ve Beyrut’ta yaşanan iç savaşa benzetilirken, çatışmalara müdahale etmeye çalışan güvenlik güçleri de "Mafyadan daha beter bir eylemle karşılaştık" yorumunda bulundular. Gelişmelerin ardından geceyarısı toplanan Bakanlar Kurulu, gereken önlemlerin alınacağını duyururken, ülkede futbolun 1 yıla varan sürelere kadar yasaklanabileceği görüşü de yoğunluk kazanmaya başladı.

Futbol için ölünmez

İtalya İçişleri Bakanı Giulio Amato sıcağı sıcağına yaptığı açıklamada, "Bundan böyle statlara polislerimi ölsünler diye gönderemem. Maçlar oynanmasın" dedi. Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Giovanna Melandri ise "Futbol için ölünmez. Dünya’ya ’Dünya Şampiyonu’ unvanı ile örnek olmamız gerekir. Hafta arası Romanya ile yapılması gereken milli maç da oynanmayacak. Bu pislik temizlenmeden, spor dışı iğrenç eylemler sona erdirilmeden top santraya bir daha konmayacak" ifadelerini kullandı.

Bu arada İtalya Başbakanı Romano Prodi de "Spor için şehit verdik. Ailesine şimdi ne diyeceğiz nasıl hesap vereceğiz" sözleri ile yaşananları lanetledi ve "Son zamanlarda tribünlerde, futbol sahalarında yaşanan bu pislikler temizlenene dek futbolun kepenk indirmesinden yanayız. Bu bakımdan federasyonun maçları iptal etmesi kararının ötesine giderek yasaklanmasını da destekliyoruz" dedi. FIFA ve UEFA da ikinci bir emre kadar İtalya’da futbolun yasaklanmasını ’yerinde ve örnek bir karar’ olarak değerlendirdi.

Meydan muharebesi gibi

Öte yandan taraftarlar tarafından yapılan karton bomba ile yüzünden ağır yaralanan ve hastanede ölen 38 yaşındaki polis Filippo Raciti için devlet töreni yapılacağı açıklandı. Ağır yaralı olarak ölüm tehlikesini atlatan bir başka polis memuru Salvatore Renda da "Sanki pusuya düşürülmüş gibiydik. Meydan muharebesi bu olsa gerek" diye konuştu. Catania Baş Savcısı Michele Capomacchi ise, kent gerillalığına soyunan taraftarların kameralarla saptanacağını, şimdiye kadarsa 27 kişinin göz altına alındığını açıkladı.

Maçı tekrar başlatmak hataydı

Gerek Catania gerekse de Palermo Kulübü yöneticileri olayların sorumlusunun verdiği ters kararlarla hakem Stefano Farina olduğunu öne sürdüler. Güvenlik güçlerinin maçı seyretmekten gerçek görevlerini yerine getirmekte aciz kaldıklarını iddia eden iki kulübün yöneticileri, sahaya atılan yabancı maddeler yüzünden maçı 40 dakika durduran hakemin oyunu tekrar başlatmasının faciaya davetiye çıkardığını belirttiler.

1 hafta önce de cinayet işlenmişti

İTALYA’da 27 Ocak’ta Serie D Ligi’nde oynanan Sanmartinese-Cancellese maçında, Sanmartinese’nin direktörü Ermanno Licursi de çıkan olaylarda hayatını kaybetmişti. Sık sık şiddet olaylarına sahne olan İtalyan futbolunda yaşanan trajik gelişmelerin listesi şöyle: 

1962: Salerno-Potenza 3. Lig maçında çıkan olaylarda 1 kişi öldü, 57 kişi yaralandı.

 1979: Roma taraftarlarının attığı fişekle bir Lazio taraftarı öldü.

1982: Roma taraftarlarının deplasman dönüşü bir trenin vagonunu ateşe vermelerinin ardından 1 kişi hayatını kaybetti.

 1984: Udinese-Triestina maçında çıkan kavgada polis tarafından gözaltına alınan bir taraftar, serbest bırakıldıktan 1 gün sonra komaya girip, 3 hafta sonra da öldü. 

1984: Milan taraftarı bir genç, çıkan arbedede yine bir Milan taraftarının bıçak darbesi sonucu yaşamını yitirdi. 

1986: Sambenedettese takımının bir seyircisi tribünlerde bıçaklandı. 

1988: Interlilerin dövdüğü Ascoli taraftarı 8 gün sonra hayata gözlerini yumdu. 

1995: Bir Genoa taraftarı, stat dışında bir Milan taraftarından aldığı bıçak darbeleriyle hayatını kaybetti. 

2001: Bir Messina taraftarı, Catania taraftarlarınca yapılıp atılan bir bombanın patlamasıyla öldü. 

2003: Bir Napoli taraftarı çıkan arbedede tribünlerden düşerek yaşamını yitirdi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!