Güncelleme Tarihi:
Buradaki top toplayıcı (ballboy) çocukları siz mi bulup kulübe getiriyorsunuz?
- Kimini amcası, kimini babası, kimini abisi kimi de arkadaşını getirdi. Hep civar mahallelerde oturan çocuklar. Okuldan çıkıp buraya geliyorlar. Biz ders verirken ya da maç yaparken top topluyorlar. Hem tenis öğreniyor, hem antrenman yapıyor hem de saat başına 5 lira kazanıyorlar. Ben de 22 yıl önce tenise bu kulüpte top toplayıcı (ballboy) olarak başladım. 11 yıldır da antrenörüm. Marmara Üniversitesi Spor Akademisi Tenis Antrenörlüğü Bölümü’nü bitirdim.
Sizi buraya kim getirmişti?
- Antrenörlerden biri. Babam güvenlik görevlisi, annem ev hanımı. Tenis bize o kadar uzak ki annemle babam benim hâlâ ne iş yaparak para kazandığımı bilmez. Değil ailemde, sülalemde sporcu yok.
Kaç çocuk gelip burada tenis öğrendi şimdiye kadar?
- Benim bildiğim, 22 yılda 300’e yakın çocuk gelmiştir. Başarılılar, disiplini olanlar ve kendine hedef koyanlar kalıyor.
Maçlarda top toplayarak tenis öğrenilir mi?
- Öyle düşünmeyin, onlar daha da avantajlı aslında. Bütün gün korttalar, görüyorlar. Birbirleriyle de oynayarak kendilerini rahatlıkla geliştirebiliyorlar. Nasıl Brezilya’da çocuklar arka sokaklarda futbol oynuyorsa burada da tenis oynuyorlar. ıçlerinden yetenekliler sıyrılıyor, takıma seçiliyor zaten. Uluslararası düzeyde birer sporcu olmalarını istiyoruz.
TENİS YAŞI 5’E KADAR DÜŞTÜ
Çocuklara hedef büyütmelerini söylüyorsunuz ama siz de sporcu değil antrenör olmayı tercih etmişsiniz...
- Benimki tenis için en düşük hedefti. Çünkü üç-dört sene öncesine böyle güçlü sponsorluklar yoktu. Uluslararası turnuvalara gitmek sponsor desteği olmadan zordu. Ama her şey değişti, artık öyle değil.
Peki çocukların spor kıyafetleri ya da raketlerini kim alıyor?
- Kulüp destek oluyor. Üyelerimiz de kullanmadıkları raketleri bırakıyor biz de dağıtıyoruz.
Belli bir çalışma saati koyuyor musunuz çocuklar için?
- Okul ve ders çalışma saatlerine göre ayarlıyoruz. Burada ne kadar uzun vakit geçirirlerse kendileri için o kadar iyi aslında. Onlar da seviyor burayı ama bazen kaytaran da çıkıyor. “Bugün hastayım” diyor mesela, o zaman evine gidiyorum, hepsinin ailesini de tanıyorum zaten. Bakıyorum bir şeyi yok, alıp getiriyorum buraya. Evden topladığım çok oldu.
Tenise başlamanın ideal yaşı kaç?
- Çocukların yaşı ne kadar küçükse takıma girmeleri o kadar kolay.
10 yıl öncesine kadar 7 olduğu söyleniyordu ama artık 5’e kadar düştü.
ıyi bir tenisçi olmak için ne yapmak gerekiyor?
- Sabırla uzun saatler çalışmak gerekiyor. Tabii yetenek de çok önemli bir faktör.
BURAYA GELMESEK EVDE BİLGİSAYAR OYNARDIK
Kulübe ‘Eti senin kemiği benim’ diyerek getirilen çocukların yaşları 10-14 arasında değişiyor. Hepsi kulübün bir alt sokağındaki Mehmet Akif Ersoy ılköğretim Okulu öğrencisi. Okul çıkışında ve hafta sonları gelip top topluyorlar. Bu arada hem tenis oynuyor hem de para kazanmış oluyorlar. Hemen hepsinin en büyük hayali bir gün bir tenis kulübünde tenis antrenörü olabilmek. Ancak aralarında Mevlüt Can Zorlu ve Ahmet Yılmaz gibi hedefini büyük tutup, sporcu olmak isteyen çocuklar da var. Bu iki çocuk kulübün takımına seçilmiş bile. “Eğer böyle bir fırsatınız olmasıydı okul dışındaki zamanlarınızda ne yapıyor olurdunuz” soruma hepsinin verdiği yanıt aynı: “Evde oturup bilgisayar oynar, televizyon izlerdik. şimdi spor yapıyor, farklı insanlar tanıyor ve ailemize maddi katkıda bulunuyoruz.”
Sülalem tenis antrenörü olmak için İstanbul’a göç etti
SİNAN SOYSAL (25) ANTRENÖR
ıstanbul Bilgi Üniversitesi ıletişim Fakültesi mezunuyum. 7 yaşımdan beri bu kulüpteyim. Her yaş grubunda tenis oynadım, derece kazandım. şimdi hafta sonları altyapıya tenis antrenörlüğü yapıyorum. Benim hikayem biraz ilginç. Gümüşhane’nin köyündeniz. Akrabamız Ali Soysal işçi olarak Almanya’ya gittiğinde tenisle tanışıyor. Türkiye’ye döndükten sonra tenis antrenörlüğüne başlıyor ve erken yaşta anne babasını kaybeden babam Seyfi Soysal’ı da yanına alıyor. Top toplayıcı olarak tenise başlayan ve 23 yıldır bu kulüpte antrenörlük yapan babam Türkiye şampiyonluğuna kadar türlü dereceler kazanıyor. Ali Amca ve babamdan sonra 100’ün üzerinde akrabamız Gümüşhane’den ıstanbul’a göç etti. Bugün benim bile sayamayacağım kadar çok Soysal soyadlı tenis antrenörü var.
SERKAN AKIN DİLEK (26) ANTRENÖR
Sponsor bulsaydım tenisçi kalırdım
Babam Adana’da tenis antrenörüydü. 14 yaşıma kadar beni eğitti ve Türkiye şampiyonu oldum. ENKA’ya transfer oldum, ıstanbul’a geldim. Tenis branşını sporcu olarak sürdürmek isterdim ama bu sporu yapabilmek, yurtdışında turnuvalara katılabilmek için sponsor desteği gerekiyor. O yüzden bir süre sonra antrenörlüğe döndüm. Spor akademisinde tenis antrenörlüğü bölümü son sınıftayım. Önümüzdeki ay, 18 yaş milli takımı çalıştırmaya başlayacağım.
‘Zengin sporu’ olarak bilinen tenis son yıllarda özellikle kadın ve çocuklar arasında rağbet görmeye başladı. Haliyle Türkiye’deki kulüp sayısı arttı, fiyatlar düştü. Ancak, kulübe kayıt olacaksın, antrenöre saat başı ders parası vereceksin, kort kirası ödeyeceksin, kıyafetin, raketin, ayakkabın derken yine de tenis öğrenmenin ve oynamanın belli bir maliyeti var. Eğer ailenin durumu orta halin az üzerinde değilse bir çocuğun bu sporu yapabilme imkanın pek yok gibi.