Ciriti yaşatmaya çalışıyorlar

Güncelleme Tarihi:

Ciriti yaşatmaya çalışıyorlar
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2007 10:38

Türklerin yüzyıllardan beri oynadıkları bir ata sporu olan cirit, Anadolu'nun çeşitli bölgelerinde kurulan atlı spor kulüpleriyle yaşatılmaya devam ediyor. Sivas Atlı Spor ve Cirit Kulübü de bu sporun yaşatılmasında önemli bir fonksiyon üstleniyor.

Türklerin yüzyıllardan beri oynadıkları bir ata sporu olan ciriti, Türkler'in Orta Asya'dan Anadolu'ya beraberlerinde getirdikleri biliniyor.

Atın vazgeçilmez bir unsur olarak görüldüğü Türklerin en önemli tören ve sportif oyunu olan ciritin, daha sonra 16. yüzyılda Osmanlı Türkleri tarafından bir savaş oyunu olarak kabul edildiği belirtiliyor.

19. yüzyılda bütün Osmanlı ülkesi ve saraylarının en büyük gösteri sporu ve oyunu olan, ancak tehlikeli bir oyun olduğu gerekçesiyle 1826 yılında II. Mahmut tarafından yasaklanan ciritin, daha sonra yine Osmanlı ülkesinin başta gelen meydan ve savaş oyunu olarak her tarafa yayıldığı kaydediliyor.

Anadolu'nun hemen her köşesinde düğünlerde, bayramlarda köy delikanlıları ve kasaba halkının oynadığı cirit oyunu, günümüzde de bazı bölgelerde kurulan atlı spor kulüpleriyle yaşatılmaya devam ediliyor.

Halkın ilgisini çekmek için davullar ve zurnaların çalındığı cirit oyununun yaşatılmasında ve gelecek nesillere aktarılmasında Sivas'ta kurulan Sivas Atlı Spor ve Cirit Kulübü de önemli bir fonksiyon üstleniyor. Kulüp bünyesindeki sporcular, Paşafabrikası mesire alanı yolundaki kulübün cirit alanında çalışmalarını sürdürüyor.

SİVAS ATLI SPOR VE CİRİT KULÜBÜ

Sivas Atlı Spor ve Cirit Kulübü Başkanı Sami Genel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ata sporu ciriti yaşatmak amacıyla Erzurum, Erzincan, Bayburt, Malatya, Uşak, Manisa, Kars'tan sonra kendilerinin de Sivas Atlı Spor ve Cirit Kulübü'nü kurduklarını kaydetti.

2005 yılında resmen kuruluşlarını tamamladıklarını, 2006 yılının 6'ncı ayında kendi tesislerinde idmanlarına başladıklarını ifade eden Genel, “1,5 yıl gibi kısa bir süre içinde birçok yönden Türkiye'nin en iyi kulüpleri arasına girdik” dedi.

Hedeflerinin Türkiye'de bulunan 50 kulübün içerisinde Türkiye şampiyonu olmak ve dereceye girmek olduğunu ifade eden Genel, bunun için ellerinden gelen gayreti gösterdiklerini söyledi. 18 at ve lisanslı 20 sporcularının bulunduğunu belirten Genel, sporcuların her hafta pazar günü tesislerde toplandığını ve eğitimlerine devam ettiklerini bildirdi.

Atların her birinin bir sponsoru ve sahibi bulunduğunu ifade eden Genel, atların bakımlarını da sahiplerinin üstlendiğini kaydetti.

YAŞLANAN YARIŞ ATLARI CİRİT ATI OLUYOR

At yarışlarında değeri düşen atların cirit atı olarak kullanıldığını da bildiren Genel, şunları söyledi:
“Bu atların hepsi safkan Arap atı. At yarışlarında yarış hayatı biten, para kazanamayan atların değeri düşüyor. Kimisi yaş nedeniyle, kimisi çeşitli nedenlerle performans gösteremiyor. Para kazanamayınca orada bir değeri yok. Onları biz alıyoruz, cirit öğretiyoruz. Ve hepsi yarışlardan çıkma safkan atlar.”

Tesislerinin eksiklikleri nedeniyle bazı sorunlar yaşadıklarını, bu eksiklikleri de gidermeyi hedeflediklerini belirten Genel, “Sivas bence ayrıcalıklı bir il. Bu ata sporunu yaşatabilen, yapabilen 8 il var. Bu bir ayrıcalıktır. İşadamlarımız, mahalli yöneticilerimiz sahip çıktığı sürece Sivas'ın adını biz de en iyi şekilde duyurmaya çalışacağız” diye konuştu.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!