Güncelleme Tarihi:
Bu sporları bir ''kulübe üye olarak'' yapmanın maliyeti ise milyarlara ulaşıyor. En pahalı sporlar arasında yer alan binicilik ve polo, genellikle ilkbahar ve yaz aylarında tercih edilirken, bu sporları, bir at satın alarak yapmak istenildiği zaman, milyarları gözden çıkartmak gerekiyor.
Bir binici atının fiyatı engelli ve düz koşu atlarına göre 800 milyon liradan başlıyor, atın menşeine göre 1 trilyon liraya kadar çıkıyor. Polo oynamak için ise bir oyuncunun en az 3-4 ata sahip olması gerekiyor.
Amatör sporcular için binicilik dersleri de, saati 16 milyon lira ile 50 milyon lira arasında değişiyor. Ankara, İstanbul ve İzmir gibi illerde atlı spor kulüplerinin üyelik ücretleri de, kulübüne ve üyelik tipine göre değişiyor. Ücretler ortalama olarak aylık 200 milyon liradan başlıyor ve 500 milyon liraya kadar çıkıyor.
ARİSTOKRAT SPOR: GOLF
Hollandalılar tarafından 15. yüzyılda basit bir çomak oyunundan ortaya çıkan golf, en asil açık hava sporu olarak milyonlarca kişi tarafından benimsendi. Dünyada yaklaşık 100 milyon kişinin golf oynadığı belirtirken, Amerikalılar'ın ve Japonlar'ın golf çılgınlığında ilk sırada yer aldıkları ifade ediliyor.
Avrupalılar kış aylarında iklim şartlarından dolayısıyla golf oynayamadığı için seyahat ediyor. Sayısı 2 milyonu aşan golf turistlerini çekme yarışına Türkiye'de Antalya-Belek sahilleriyle birkaç senedir girmiş bulunuyor.
İstanbul ve Antalya'daki ''Golf Cup''lerin yıllık üyelikleri yaklaşık 3 bin dolarla 17 bin dolar arasında değişiyor. Özel ders ücretleri ise yarım saat için 30 dolar. Örneğin, İstanbul'da Klassis Golf&Country Clup'ün üyelik aidatı 17bin dolar. Ayrıca her yıl 420 dolar aidat ödemek gerekiyor. Antalya'da National Golf Clup konaklama olanağı ile dünya golfçüleri için önemli bir merkez. Buranın yıllık üyelik ücreti de 10 bin dolar.
Kemer Golf&Country'lerin üyelik ücreti de 2 bin 900 dolar ile 8 bin dolar arasında. İstanbul Golf Spor İhtisas Kulübü Derneği'nin yıllık üyeliği 10 bin dolar düzeyinde bulunuyor.
MAVİ SULARIN DERİNLİKLERİ
Yelkenden sörfe, dalış ve küreğe kadar su ve sualtı sporları da masraflı sporlar arasında yer alıyor. Mavi suların altında neler olduğunu merak edenlerin öncelikle dalış için hazırlanmış özel elbiselere ihtiyacı bulunuyor. Ayrıca dalış için palet, su yüzeyindeyken başı kaldırmadan nefes alınmasını sağlayan kıvrık bir boru olan şnorkell, su altında görüş sağlamak içinmakeler, dalış bilgisayarı, yüzerlik dengeleyici gibi temel malzemelere ihtiyaç duyuluyor. Bütün bunların toplam maliyeti ise yaklaşık 400 mark ile 1500 mark arasında değişiyor.
Yaklaşık 8-16 metre uzunluk arasında bir tekneyle yapılan kürek sporu için, teknelerin fiyatı 10 bin mark ile 45 bin mark arasında satılırken, bir çift küreğin fiyatı da 300-500 dolar arasında meraklılarına sunuluyor.
FORMDA KALMANIN SIRRI: TENİS
Formunu korumak isteyen herkese ''ideal spor'' olarak tavsiye edilen tenis, ünlü sanatçı Hülya Avşar ve Ekonomiden Sorumlu Devlet Bakanı Kemal Derviş'in tenis tutkuları sayesinde popülerliğinin zirvesine çıktı.
Son birkaç yıldır, sanat ve eğlence dünyasından ünlü isimlerin yoğun talebiyle karşılaşan İstanbul'daki tenis kulüplerinde sezonluk üye ücretleri ortalama 300 milyon lira ile 2 milyar lira arasında değişiyor. az aylarının gözde sporu yüzme söz konusu olduğunda ise beş yıldızlı otellerin yıllık üyelik ücretleri 250 dolar ile 1500 bin dolar arasında. Aletli jimnastik, step, aerobik, sauna, masaj, havuz gibi alternatifleri bir arada sunan spor merkezlerinde yıllık üye ücretleri büyük şehirlerde 400 milyon liradan başlıyor 3 milyar liraya kadar çıkıyor.
Buz pateni-buz hokeyi ise daha çok gençlerin ilgi gösterdiği sporlardan. Ankara'da Bela kayak merkezinde 45 dakikalık kaymanın fiyatı 2.5 milyon lira. Paten fiyatları ise 40 milyon liradan başlıyor, 100 milyon liraya kadar yükseliyor.