Oluşturulma Tarihi: Mayıs 27, 2006 00:00
Yeni Gine dağlarındaki henüz keşfedilmemiş canlı türleri ve tropikal buzullarla kaplı bir cennet, gün yüzüne çıkarılmasına fırsat bırakmayacak hızla yok oluyor. Bilim insanları söz konusu bölgede küresel ısınmanın sanıldığından 20 kat hızla etkisini gösterdiğine dikkat çekiyorlar.
Asya’daki bu dev adanın tepelikleri gezegenimizin en ıssız bucaksız yerlerinden biri olarak biliniyor. Yerel kabilelerin çok ender uğradıkları bu tepelikler sürekli bulutlarla örtülü olduğundan uydular tarafından da gözlenemiyor. Bir süre önce Londra’daki Kraliyet Kew Botanik Bahçeler araştırmacıları Endonezya sınırları içinde kalan adanın batısındaki Wondiwoi dağlarında yepyeni bir palmiye ağacı türü buldular. Şubat ayında da A.B.D’deki Uluslararası Koruma grubu tarafından sisli Foja dağlarında yeni kelebek, kurbağa, kuş, bitki türlerinin yanı sıra, bir de ağaç kangurusu bulundu.
Plymouth Eyalet Üniversitesi’nden Michael Prentice tüm bu türlerin yok olma tehlikesiyle karşı karşıya olabileceklerine dikkat çekiyor.
Beş kat yüksek
Adaya yaptığı son ziyaretleri sırasında daha önce yayımlanmamış bir yığın meteorolojik veriyi su yüzüne çıkartan Prentice,"Bu veriler arasında 70’lerin başından sonraki dönemi içeren çok değerli bilgiler yer alıyor. Bunlar on yılda bir 0,3Ü C’lik bir sıcaklık artışı olduğunu gösteriyor. Bu da söz konusu bölgeyle ilgili olarak daha önce hesaplanan değerden beş kat daha yüksek," diyor.
Isınmanın özellikle de en yüksek noktalarda doruğa ulaştığı görülüyor. Yaklaşık 5030 metre yükseklikteki Jaya Dağı çevresindeki buzulların neredeyse yüz yıldır çekilmekte oldukları belirtiliyor.
Freeport madencilik şirketinin havadan çekilen görüntülerinden yola çıkan Prentice buzullardaki çekilmenin son kez haritaya döküldüğü 70’li yıllardan bu yana çok daha hızlı bir seyir izlediğine parmak basıyor. Tropikal buzullar konusunda uzman olan Prentice şimdilerde Ohio Üniversitesi’nden Lonnie Thompson ile birlikte Jaya Dağı’ndaki Carstensz buzulunun çekirdeğinden bir örnek alınmasına çalışıyor. Örneğin bölgenin iklimi konusuna ışık tutması ve yıllar öncesine uzanan ayrıntılı bir tarihçe sunması bekleniyor.