Buzun satrancına ilgi artıyor

Güncelleme Tarihi:

Buzun satrancına ilgi artıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 07, 2012 12:26

Türkiye'nin 2009 yılında tanıştığı, “buzun satrancı” olarak adlandırılan curlinge ülkemizdeki ilgi her geçen gün daha da artıyor.

Kocaeli'de curling dalında faaliyet gösteren 10 kulüp, antrenmanlarını Büyükşehir Belediyesi'nin Olimpik Buz Sporları Salonu'nda yapıyor. Bireysel olarak ilgi duyanlar ise haftada bir gün antrenörler Abdurrahman İşmuratlar ve Ata Yetişgen nezaretinde curling oynama imkanı buluyor.

Antrenör Abdurrahman İşmuratlar, spora gönül verenleri bir araya getirmekten, yaygınlaşmasına katkı sağlamaktan dolayı mutlu olduklarını belirtti.

İşmuratlar, 17 ile 68 yaş arasındaki 15 kişiye haftada bir kez eğitim verdiğini ifade ederek, “Salon sıkıntısından dolayı her zaman buzda olma imkanı bulamıyoruz. Antrenmanları da ancak belirli saatlerde ve sınırlı malzemelerle yapabiliyoruz. Yine de buz pistimiz olduğu, sınırlı da olsa antrenman yapma imkanı bulduğumuz için şanslıyız” diye konuştu.

Curling'in Türkiye'de yeni bir branş olduğuna işaret eden İşmuratlar, “İlk uluslararası tecrübemiz geçtiğimiz yıl oldu. Çok sayıda kulüp malzeme ve salon bulmakta zorluk çekiyor. Ancak, buna rağmen bu branşa olan ilgi her geçen gün artıyor. Bir kulüpte yer bulamayan ya da kendisini yeterli görmeyen dostlarımızla her hafta burada buluşuyoruz ve eğleniyoruz” ifadelerini kullandı.

68 yaşındaki curlingci

Curlingle 68 yaşında tanışan Kenan Öztok ise yaşı ilerleyen kişilerin bile rahatlıkla curling oynayabildiğini, bunun eğlenceli bir spor olduğunu anlattı. Öztok, curlingde kullanılan taşların ağır olmasına rağmen çok fazla fiziksel güç gerektirmediğini aktararak, “Buzun satrancı olarak bilinen curlingi 7'den 77'ye her yaş grubu zorlanmadan yapabilir. Yaşıtlarım gibi kahvehanede vakit geçireceğime, buz pistinde spor yaparak hem eğleniyor hem de dinç kalıyorum. Keşke daha önce başlamış olabilseydim” dedi.

Curling nasıl oynanır?

Daha çok İskoçya'da oynanan curling, Kuzey Avrupa ülkelerinde de yaygın halde ve müsabakaları yapılıyor.

Takım halinde oynanan curling, 4'er oyuncuyla iki takımla 10 raund üzerinden oynanıyor. Oyuncular, 42 metrelik pist (rink) üzerinde 19 kilogram ağırlığındaki taşı kaydırarak, disk şeklindeki hedeflere ulaştırıyor. Çemberden önceki 6,4 metrelik alana ulaştırılamayan taşların oyun dışı kaldığı curlingde atılan taş, hedefin merkezine ulaştırılıyor.

Müsabakalarda ilk taşı atan takım kurayla belirleniyor. Her takıma 73 dakikalık süre veriliyor. Hakemin olmadığı curlingde taşı hedefe rakibinden daha yakın noktada olan takıma her taş için bir puan veriliyor.
Curling taşı, önceleri yalnızca İskoçya'da bulunan Ailsite taşından yapılıyordu. Sporcular buzu eriterek, taşın yönünü hedefe doğru yönlendirebilmek için “süpürge” adı verilen bir fırça kullanıyor. Taşın daha uzun bir yol almasını sağlamak isteyen oyuncular, pistteki buz parçalarını da süpürebiliyorlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!