Buz hokeyinde hedef altyapı

Güncelleme Tarihi:

Buz hokeyinde hedef altyapı
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 2012 12:18

Türkiye 20 Yaş altı Buz Hokeyi Erkek Milli Takımı Antrenörü Oktay Yavuzarslan, “Şu anda bizim için önemli olan altyapı, altyapı, altyapı...” dedi.

16 Ocak'ta Yeni Zelanda'da yapılacak dünya şampiyonası 3. Grup maçları hazırlıklarını Erzurum'da sürdüren milli takımın antrenörü Yavuzarslan,  kısa ve uzun vadeli hedefleri ile Türkiye'de buz hokeyine bakış açısı ve zaman zaman yaşanan kavgalarla ilgili değerlendirmelerde bulundu. 

Oktay Yavuzarslan, Türkiye'de buz hokeyinin son yıllarda ciddi bir ivme kazandığına dikkati çekerek, geçmiş yıllara oranla sistem olarak daha iyi çalıştıklarını söyledi.

Buz hokeyinde gittikçe artan bir potansiyel olduğuna değinen Yavuzarslan, şunları dile getirdi:
“Buz hokeyi, gün geçtikçe daha çok seviliyor. Özellikle altyapı gelişmekte. Ülkemizde buz pistleri çoğaldı. İstanbul'da, Kocaeli'de, Ankara'da, İzmir ve Erzurum'da altyapı çalışmalarına çok ağırlık veriliyor. Çok iyi sporcular yetişiyor diyebilirim. Şu anda bizim için önemli olan altyapı, altyapı altyapı... Yani 2002-2006 doğumlular ve 1998-2001 doğumlular arasında ligler var. Yıldız ve minikler ligi. Bu çocuklar bizi olimpiyat seviyesine, işte ABD'dir, Rusya'dır onların grubuna taşıyacak çocuklardır. Umudumuz olan çocuklar onlar. Şu anda onlara asıldık. Onlara önem veriyoruz. Hatta sömestrde 15 gün burada 120 çocukla kamp yapacağız. Bütün bölgelerden çocukları topluyoruz. Geniş kapsamlı bir kamp yapacağız. Geleceğe dönük en önemli hedefimiz bu.”

Dünya şampiyonası hazırlıkları

Yavuzarslan, Türkiye 20 Yaş altı Buz Hokeyi Erkek Milli Takımı olarak, dünya şampiyonası eleme grubu maçları hazırlık çalışmalara yaklaşık 2 ay önce başladıklarını belirterek, Kocaeli, Erzurum, Ankara, İstanbul ve İzmir'de yapılan elemeler sonucu milli takım sporcularının belirlendiğini ifade etti.

Çalışmalarının Erzurum'da devam ettiğini ve 11 Ocak'ta Yeni Zelanda'ya gideceklerini anlatan Oktay Yavuzarslan, “Yeni Zelanda'da 16 Ocak'ta ilk maçımız var. Orada ayın 22'sine kadar her gün maçlar yapacağız. Zorlu rakiplerimiz var. 5 ülke katılıyor. Türkiye'nin dışında Yeni Zelanda, Bulgaristan, Güney Kore ve İzlanda var. Bu takımlar, güçlü takımlar. Çetin mücadeleler bizi bekliyor. Zor bir gruptayız” diye konuştu.

Kısa vadedeki hedeflerinin milli takımı en iyi şekilde temsil etmek olduğunu bildiren Yavuzarslan, “Rakibimizin de iki kolu, iki bacağı var. Bizim de iki kolumuz iki bacağımız var. İyi çalışırsanız, yapamayacağınız bir şey yok” şeklinde konuştu.

Son yıllarda yapılan buz pistleriyle birlikte insanların buz hokeyine bakış açılarının daha iyi olduğunu savunan Yavuzarslan, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Malzeme fiyatları düştü. Velilerin ilgisi arttı. Artık buz hokeyinin çok tehlikeli bir spor olması kavramından vazgeçildi. Buradan şunu da belirtmek istiyorum. Buz hokeyinin futboldan daha az riski vardır. Neden? Çok korumalıkları var. Yani kaskı, dizlikleri, dirseklikleri, içine giyilen korumalı ekipmanlarıyla darbe alsa da sporcuya kolay kolay bir şey olmuyor. Hatta son teknolojik malzemelerde şok emici özellik var. Yani darbe aldığı anda o şoku emiyor ve vücudunuza yansıtmıyor. Eğer sponsor desteği de olursa Türk halkının altyapısına inen bir spordur buz hokeyi. Gelip izledikleri zaman futboldan daha çok zevk alacaklarına inanıyorum. Birçok ülkenin mili sporu buz hokeyi. İnsanlar içlerinde yaşıyor buz hokeyini. İnşallah zamanla biz de bu seviyelere geleceğiz.”

Yaşanan kavgalar

Yavuzarslan, buz hokeyinin zaman zaman kavgalarla anıldığına da değinerek, “Bu sporu iyi tanıtmalıyız. Ben kavga olaylarını bu yüzden tasvip etmiyorum” dedi.

ABD liginde kuralların farklı, Uluslararası Buz Hokeyi Federasyonu'nun (IIHF) kurallarının farklı olduğuna dikkat çeken Yavuzarslan, şunları kaydetti:
“ABD'de daha çok şova yönelik hokey oynanır ve orada kavgalar çıkar. Eldivenler atılır, sopa atılır ve yumruk yumruğa, bire bir kimse karışmaz ve aralarında kavga ederler. Daha sonra da aralarında el sıkışıp, ayrılırlar. Bunun da en fazla cezası 5 dakikadır. Çünkü, orada duracakları yeri bilirler. Ama IIHF'de ve Türkiye liginde bunun cezaları farklıdır. Bu da hokeyi daha çok oynanası kılar. Daha kavgaya yönelik değil de, oyuna yönelik yapar hokeyi. Ben bir antrenör olarak kavga olaylarını tasvip etmiyorum. Hokey mümkün olduğunca kavgadan uzak oynanmalı. Ama hokey dünyadaki diğer sporlara göre çok daha agresif bir spordur. Bunun sebebi daha çok adrenalin vardır. Kavgada zaten bu yüzden oluyor. Buz hokeyinde kavga çıkabiliyor ama bunu abartmamak gerek. Çünkü, bu sporu küçük çocuklarımız da izliyor. Altyapımız izliyor. Velilerimiz, ailelerimiz izliyor ve onlara iyi örnek olmalıyız. Bu sporu iyi tanıtmalıyız. Ben kavga olaylarını bu yüzden tasvip etmiyorum.”
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!