Büyük: Er meydanında sumocuları görebiliriz

Güncelleme Tarihi:

Büyük: Er meydanında sumocuları görebiliriz
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 15, 2009 14:58

Trakya Üniversitesi (TÜ) Kırkpınar Beden Eğitimi ve Spor Yüksek Okulu (BESYO) tarafından düzenlenen, 5. Uluslararası Tarihi Kırkpınar Sempozyumu başladı.

Haberin Devamı

Edirne Valisi Mustafa Büyük, TÜ Merkez Kütüphanesi'ndeki sempozyumun açılış konuşmasında, Kırkpınar'ın başlı başına bir kültür olduğunu söyledi.

Vali Büyük, geçen yıl alınan destinasyon ödülünün tanıtım açısından Kırkpınar'a büyük katkı sağladığını ifade ederek, şunları kaydetti:
“Bahar geldiği zaman Türkiye'nin birçok yerinde Kırkpınar heyecanı başlar. Kırkpınar Yağlı Güreşleri sadece güreş değil, ağası, cazgırı, davetiyle Kırkpınar'ın öncesi de sonrası da ayrı bir kültür. Avrupalı Seçkin Destinasyonlar (EDEN) pilot projesinde, (Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşlerinin Turizm ve Somut Olmayan Yerel Miras) ödülünü aldı. Bu ödül Kırkpınar'ı dünyaya açmak için iyi bir referans oldu.”

“ER MEYDANINDA SUMOCULARI GÖREBİLİRİZ”

Kırkpınar'ın daha iyi tanıtılması için yoğun çaba harcadıklarını anlatan Vali Büyük, “Kırkpınar Yağlı Güreşleri'nin daha iyi tanınması için sumo güreşçilerinin Er Meydanında gösteri amaçlı güreşmeleri için temaslarımız sürüyor. Gelecek yıl Türkiye'de, 'Japon Yılı' olarak kutlanacak. Sumocularla ilgili görüşmelerimiz sürüyor” dedi.

Haberin Devamı

Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Enver Duran da Yunanistan'ın yağlı güreşlere sahip çıkmaya çalıştığını öne sürerek, “Bundan 5 yıl önce Yunanistan'da güreş izlemeye gittiğimizde Yunanlılar'ın Kırkpınar'a sahip çıkmaya çalıştıklarını sezdik. O günden bu yana öz kültürümüze sahip çıkmak için yoğun gayretlerimizi sergiliyoruz. Kültür bizim ama bunu masada kaybetmemek için uğraş veriyoruz” diye konuştu.

TÜ Kırkpınar BESYO Müdürü Yrd. Doç. Dr. İlhan Toksöz ise 5 yıldır yapılan sempozyum sayesinde Kırkpınar Yağlı Güreşleri hakkında önemli eserler ortaya çıkardıklarını bildirerek, “643 yılda Tarihi Kırkpınar Yağlı Güreşleri'yle ilgili 9 kayıt vardı. 5 yıldır yaptığımız çalışmalarla bu sayı yüzleri aştı” dedi.

SEMPOZYUM SALONU'NDA YAĞLI GÜREŞ GÖSTERİSİ

Açılış konuşmalarının ardından, “Fotoğraflarla Kırkpınar” sunumu yapıldı. Daha sonra davul zurna eşliğinde salona giren, deste boy güreşçileri Umut Gülen ve Turhan Aslantürk bir süre güreştiler.

Haberin Devamı

Ardından, Edirne Valisi Büyük, Rektör Duran'a ve Yrd. Doç. Dr. Toksöz'e katkılarından dolayı plaket verdi.

Rektör Duran'ın da Edirne Valisi Büyük'e, “Atatürk, Olimpiyatlar ve Güreş” konulu pul sergisinden dolayı Edirne Filatelist Derneği Başkanı M. Edip Ağaoğulları'na ve eski Kırkpınar ağalarından Mehmet İriş'e plaket sunmasının ardından panele geçildi.

Oturum başkanlığını Sofya Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Peter Kırov'un yaptığı panelde, Edirne Anıt Eserleri Koruma Derneği Başkanı Mustafa Hatipler, “Rumeli Türklüğü'nün Yağlı Güreş Sporunun Gelişmesine Etkileri”, Kırklareli Üniversitesi Teknik Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Dr. Aysun Erşen, “Bir Kültür Endüstrisi olarak Kırkpınar Güreş Festivali”, Marmara Üniversitesi BESYO Yüksek Lisans Öğrencisi Ali Osman Şallı “Küreselleşme ve Modern Sporların Gölgesinde Kırkpınar” başlıklı sunumlarını yaptılar.
Sempozyum yarın sona erecek.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!