Güncelleme Tarihi:
BÜYÜK BARİYER RESİFİ - Foto Galeri
Son zamanlarda her ne kadar küresel ısınmanın yarattığı tahribat ve tehditlerle gündeme gelse de, Avustralya ve yat turizmi dendiği zaman akla gelen ilk yerlerden biridir Büyük Bariyer Resifi. Yaklaşık 340 bin kilometrekarelik alanı kaplayan, nefes kesici güzellikteki resif, uzaydan bile görülebiliyor. Tabii o kadar uzağa gitmeye gerek yok! Resifi ister yat kiralayıp ister tekne turlarına katılıp denizden, istenirse helikopter turlarıyla havadan keşfetmek mümkün...
400 tür mercana, 1500 tür balığa ev sahipliği yapan ve 900 ada barındıran resif, 1981’den beri Dünya Mirası Listesi’nde yer alıyor. Dünyanın yedi doğal harikasından biri sayılan Büyük Bariyer Resifi, dünyadaki en büyük mercan kayalıkları olma özelliğiyle her yıl 2 milyon ziyaretçi ağırlıyor. Taşıması kolay sıfatlar değil bunlar; fakat bölge, her yakıştırmanın hakkını veriyor açıkçası.
Yalnız mutlaka bilinmesi gerek ki yeryüzünün en büyük deniz ekosistemi olan bu müthiş resifin sadece 30 milinde durup soluklanmak mümkün. Çünkü resif bütünüyle ulusal park ilan edilmiş durumda ve tamamen koruma altında! Dolayısıyla her giden mercan adacıklarına ve de faunaya uzaktan tanıklık etmekle yetinmek zorunda.
Öte yandan ister beş yıldızlı lüks, ister çılgın gece eğlenceleri, ister cennet köşeler ve huzur olsun, hepsi bol bol bulunuyor. Resifin bağrında değilse de alargada kalınacak koylardan tam donanımlı marinalara kadar her şey var burada. Dile kolay, tam 900 ada var çünkü!
Nisan-eylül dönemi yelkenli yatlarla charter için en uygun dönem; diğer tekneler için ise bütün yıl! Bu dönem dışında sıcağa, neme, tropikal yağmurlara dikkat etmekte yarar var. Resife giriş kapısı Cairns; Cooktown, Port Douglas, Mission Beach ya da Townsville & Yeppoon’dan da demir alındığı oluyor. Haydi, çizelim artık şu gezi rotasını...
GREEN ISLAND (16° 45’ 32” S - 145° 48’ 26” E)
Cairns’ın 17 mil açığında bulunan, 6 bin yaşında bir mercan adası! Ada etrafında yürümek, sadece 45 dakika sürüyor. Karayip Korsanları filmindeki gibi sualtında yürümek isteyenler, seawalker ismi verilen dalışlarla bu müthiş zevki tadabilir. Batı zihniyetli bir ülke olduğu için, adayla aynı adı taşıyan tatil köyünde günübirlik ziyaretçilere hizmet veren bir Spa da unutulmamış. Ayrıca bir helikopter turuna katılmak mümkünse de ada ulusal park olduğu için sadece belli sayıda helikopterin inişine izin veriliyor. Yani rezervasyon şart!
Tatil köyü açık büfe hizmet veriyor. İstemem diyenler ödüllü Emeralds Restaurant’a uğrayabilir. Bu restoranın tropik mutfağının çok iyi olduğu söyleniyor.
MAGNETIC ISLAND (19° 08’ S – 146° 50’ E)
Kozmopolit bir hayatı el değmemiş doğayla birleştirmek isteyenler doğru yerde! Adanın üçte ikisi ulusal park olduğu için koruma altında. Townsville’den 25 dakikalık deniz yolculuğuyla ulaşılabilen adanın adını, Kaptan James Cook’un 1770 yılında Avustralya’nın doğu kıyısından geçerken geminin pusulasında fark ettiği manyetik etkiden aldığı söyleniyor. Lostvari bir not aktaralım: O günden bu yana bu manyetik etkinin neden kaynaklandığı asla çözülememiş bir sır...
Gece konaklaması planlayanlar, kulak tıkaçlarınızı unutmayın diye uyarılıyor. Neden mi? Çünkü adanın en belirgin özelliği, kulakları sağır eden çığlığıyla Bush Stone-curlew kuşu!
Adadaki koylar ve plajlar: West Point, Cockle Bay, Picnic Bay, Radical Bay, Florence Bay, Horseshoe Bay, Geoffrey Bay, Alma Bay, Nelly Bay ve Queensland.
Bu adada birçok outdoor etkinliği gerçekleştirmek mümkün: Jet-ski, bir koya demirlemek, şnorkel, tekne turları, rehberli deniz kanosu turları, skydiving, sörf, balık tutmak, sahilde at binmek, tenis ya da Picnic Koyu’ndaki Country Club’da golf oynamak. Her sene eylül ayında düzenlenen Magnetic Island Yarış Haftasını da unutmayalım. Adanın en yüksek noktası olan Cook Dağı da tavsiye edilen yerler arasında.
Modern Avustralya mutfağını denemek isteyenler Bare Foot Food & Wine Restaurant’a... Manzarası ve lezzetli yemekleriyle gidenin bir kez daha gittiği bir restoran burası. Wagyu eti ve yengeç tatlısı tavsiyeler arasında.
WHITSUNDAY ADALARI
74 adadan oluşan Whitsunday Adaları’nın da isim babası James Cook. Bir zamanlar ağaçları Aborijinler tarafından kereste için kullanılan adalar, artık Avustralya’da en çok turist çeken merkezlerden; her yıl yarım milyon ziyaretçiye ev sahipliği yapıyor. 74 adayı gezmek zor olabilir; o yüzden işte “mutlaka gidilmeli” merkezlerden bazıları:
Anakaradan adalara gitmek için Airlie Beach’ten hareket ediliyor. Kozmopolit bir yapısı olan kasaba, güneş batmadan önce büyülü resif manzarasıyla hipnotize ediyor. Güneş battıktan sonra ise başka bir hayat başlıyor! Gece kulüplerinin sıralandığı plajında eğlence sabah kadar sürüyor. Yine de o kadar takılmamakta yarar var, çünkü günlük turlar sabahın erken saatlerinde başlıyor. Burada her tür bütçeye ve damak tadına hitap eden onlarca restoran bulmak mümkün. Deniz ürünleri için Fish D’Vine tavsiye ediliyor. En sevilen yemekleri ise Çin böreği ve köri soslu yengeç. (Not: Restoran şefi, konukların tuttuğu balıkları 5 dolar karşılığında pişiriyor!)
Günlük turların çoğunluğu, takımadaya adını veren Whitsunday Adası’na (20° 15’ S - 148° 58’ E) uğramadan bitmiyor. “Gidilmeli” listelerinin en üstünde yer alan ada, yatların veya teknelerin yanaşabileceği birçok koy barındırıyor. Çoğu tur teknesi Whitehave’e bakan ve popüler bir de yürüyüş yolu bulunan Tongue Bay’e uğruyor. Dikkat! Bazı cesur kampçılar ve yatlar dışında 16.00-10.00 arasında bu koy ıpıssız oluyor.
Turizm broşürlerinde ve Avustralya televizyonlarındaki reklâmlarda en sık kullanılan görüntülerin sahibi Whitehaven Beach bu adada. Plajın kumu yüzde 98 oranında, kozmetik endüstrisinde kullanılan yaşlanma karşıtı silis içeriyormuş. (Hazır gitmişken biraz gençleşmenin kimseye bir zararı olmaz, değil mi?) İlginç bir not, kum o kadar safmış ki 1960’larda Amerika hükümeti askeri kullanım amaçlı maden araması yapmaya bile kalkışmış. Takımadaların en gelişmişi ve en kalabalığı Hamilton Adası (20° 21’ S - 148° 57’ E) da yatçıların uğrak yerlerinden. Ada özel mülk, sahibi de Rosemount Şarapları’nın kurucusu Oatley Ailesi. Kendi havaalanı, postanesi ve bankası bulunan adada denizden gelen konuklar Büyük Bariyer Mercan Yatçılık Kulübü ile bu kulübü çevreleyen alanda ağırlanıyor. Mağaza ve restoranların büyük çoğunluğu yine kulüp bünyesindeki marinada.
Yarış tutkunlarına, adayı 1975 yılında satın alan mimar Keith Williams tarafından 1984’te başlatılan yarış haftasının ağustos ayında düzenlendiğini söyleyelim. Avustralya’nın en büyük ve en geniş katılımlı yat yarışı olan organizasyon, haftalık olarak kiralanan 10 metreliklerden milyon dolarlıklara kadar yüzlerce yata ev sahipliği yapıyor. Akşamüstleri Hamilton Adası Yat Kulübü’nün kokteyllerini tatmak, gecenin ilerleyen saatlerinde de Boheme’s Bar & Nightclub’ın havuz başı partilerine katılmak mümkün. Manta Ray Restaurant’ın Rigatoni’si çok lezzetliymiş.
Hamilton Adası’nın batısındaki Dent Adası (20° 21’ S – 148° 56’ E) bölgenin en ıssızlarından ve golf tutkunlarına hitap ediyor.
Özel tatil merkezlerinden biri olan Hayman Adası’nı (20° 03’ S – 148° 53’ E) da rotaya dâhil etmekte yarar var. Tabii ki harika resif manzarası dolayısıyla... En güzel mercan kayaları ise bu adanın biraz açığındaki Hook Adası’nın (20° 07’ S – 148° 55’ E) kuzeybatısında bulunuyor.
GÜNEY RESİF ADALARI
Takımadalar Queensland açıklarındaki Büyük Bariyer Resifi karasularında yer alıyor ve sadece üç adadan oluşuyor. Büyük Bariyer Resifi gezinizde dinginlik arayanlar burada geçirdikleri sadece bir günle aradıklarını bulacak.
1920’lerde kaplumbağa konserve imalathanesi bölgesi olan, ancak ticari açıdan başarı sağlayamadığı kapatılan Heron Adası (23° 26’ 31.20” S - 151° 24’ 50.40” E), 1930’ların başından beri tatil merkezi olarak hizmet veriyor. Ada dalış meraklılarının da gözdesi. Sadece 800 kilometre uzunluğundaki adada yürümenin yanı sıra helikopter turlarına katılmak da mümkün. Kişi başı ortalama 150 Euro ödeyerek adaya ait katamaranla sabah 10.30’da Gladstone’dan başlayan bir tur var. Shearwater Restaurant ile Bailles Bar yeme-içme için tavsiye edilen yerlerden.
Heron’dan kısa bir tekne yolculuğuyla ulaşılabilen küçük mercan adası Wilson Adası (23° 18’ 16.07” S - 151° 54’ 56.26” E) da diğer bir merkez. Bu adaya haziran-eylül arasında gidenler, kambur balinaları beslenirken izleyebiliyor.
Adını bu mercanlarda mahsur kalan Lady Elliot gemisinden alan Lady Elliot Adası’na (24° 07’ S – 152° 43’ E) da mutlaka gidiyor turistler. El değmemiş doğal güzellikleriyle ilgi çeken adada her yere yürüyerek ulaşmak mümkün. Dikkat, bu adacıktaki mağazalar akşamüstü 16.00’ya kadar açık sadece.
CHARTER TEKNELERİ VE FİYATLARI
Sadece Whitsunday Adaları’nı ziyaret edecekler, tekne seyahatine Airlie Beach’ten başlamalı. Shute Harbour’da bulunan Whitsundays Rezervasyon Merkezi’nden istenen tipte yat kiralamak mümkün.
Yelkenli (orta fiyat)
Santa Maria: 1984’te inşa edilmiş, 20 metre uzunluğunda, 10 kişi kapasiteli, üç mürettebatlı bir yelkenli. 3 gün-2 gecelik turlar için kiralanıyor. Fiyat aralığı kamara tipine göre kişi başı 450-550 Euro arasında değişiyor.
Coral Sea Dreaming: 1988’de inşa edilmiş, 16 metre uzunluğunda, 10 kişi kapasiteli, üç mürettebatlı bir yelkenli. 2 gün 1 gecelik turlarda veriliyor. Fiyatlar kamara tipine göre kişi başı 350-450 Euro arasında değişiyor.
Bu iki yelkenli, özel olarak ve yine üç mürettabatlı kiralamak mümkün. Haftalığı 10-14 bin Euro arasında değişiyor.
Motoryat (en pahalı)
Sefaris: Özellikle Büyük Bariyer Resifi’nde charter hizmeti vermek için, 2006 yılında inşa edilmiş. 41 metre boyunda, 5 kamaralı; 10 kişilik mürettebatı var. Haftalığı 100 bin Euro.
Motoryat (orta fiyat)
M.V Pure Adrenalin: 27 metre uzunluğunda. Sidney-Kuzey Queensland turları için uygun. Konaklama kapasitesi altı kişi. Üç “queen size” kamarası, üç de tek kişilik yatağı var. Fiyatları haftalık 20-25 bin Euro arasında değişiyor.
Motoryat (en ucuz)
Scimitar 1010: 2001 model katamaran 10,5 metre boyunda. İki çift kişilik kamarası var. Mürettebatsız kiralanıyor. Haftalığı 3500 Euro.
Yelkenli (en pahalı)
Storm 2 - Eagle 66: Alan Warvick Tersanesi tarafından 2003 yılında inşa edilmiş. 20 metre boyunda, çift kişilik üç kamarası var. Mürettebat üç kişiden oluşuyor. Haftalığı 25 bin Euro.
Yelkenli (en ucuz)
Sun Odyssey 32: 2002 model, 9,50 metre boyunda, iki çift kişilik kamaraya sahip. Mürettebatsız kiralanıyor, haftalığı 2030 Euro.
Not: Özel charter seferlerinin yanı sıra toplu gezi turları da aynı firmalar tarafından gerçekleştiriliyor. Fiyatlar günlük kişi başı 150-400 Euro arasında değişiyor. www.reefcharter.com; www.pureadrenalin.com.au; www.oceanspirit.com.au; www.freedomsailing.com.au; www.yachtcharters.com.au
EĞLENCELİ SEÇENEKLER
Helikopter turu ve gurme piknik
Kişi başı 200-300 Euro arasında değişen helikopter ve gurme piknik turları çok zevkli. Sabahları 08.00’da Cairns’dan hareket eden helikopter turu, Büyük Resif’in büyülü güzelliğini ve adalarını 30 dakika boyunca gökyüzünden seyretme fırsatı veriyor. Ardından Vlasoff Cay mercan kumsalına iniliyor, hem de piknik sepetiyle! Birkaç saatlik bu mola için sunulan paket şampanya, pike, piknik örtüsü, sahil şemsiyesi, şnorkel malzemeleri ve yiyecekten oluşuyor. Rezervasyonu www.viator.com sitesinden yaptırmak mümkün.
Liveaboard
Kafes içinden köpekbalıklarını izlemek... 10,5-30 metre aralığındaki tekneler ve kişi başı 1500-2500 Euro arasında değişen fiyatlarla üç, dört ya da yedi gece konaklamalı bir Büyük Bariyer Resifi gezisinde bunu heyecanı yaşamak mümkün. Bu tur ayrıca Coral Denizi’ndeki Ribbon ve Osprey resiflerini de görme fırsatı sunuyor.
Eco-Jet Safari
Profesyonel bir ekip liderliğinde turistlerin jet-ski’nizi kullanmalarına, plajları ziyaret etmelerine ve yunusları, balinaları, kaplumbağaları izlemelerine fırsat sunuluyor.
Dikkat! Kayabalığı, köpekbalığı, yılanbalığı ya da denizanası ile burun buruna uyanmak istemiyorsanız, turlar sırasındaki her uyarıya özen gösterin. Denize girerken de denizanalarına dikkat edin.