Bu yaz doğanın gazabına uğradık

Güncelleme Tarihi:

Bu yaz doğanın gazabına uğradık
Oluşturulma Tarihi: Eylül 09, 2003 19:52

Son 3 ay içinde dünyanın farklı bölgelerinde en az 43 doğal afet olayı yaşandı. Avrupa Sahra sıcaklarıyla kavrulurken, Uzakdoğu sellerle boğuştu. Orman yangınlarından nasibini alan ülkemizde ise 20 gün arayla şiddetli depremler meydana geldi.

Hazİran ayından bu yana dünya genelinde meydana gelen 9 büyük depremin en şiddetlisi Japonya’da yaşandı. 26 ve 27 Temmuzda 7,1 şiddetinde sallanan Japonya’da 2 günde 27 ’si ağır olmak üzere 423 kişi yaralandı. Tokyo’nun 300 km kuzeydoğusundaki deprem bölgesinde 100 000 haneye elektrik verilemedi. 27 Temmuzda aynı şiddette meydana gelen depremin merkezi deniz dibinin yaklaşık 480 m altındaydı. Saroz körfezinde 6 Haziranda yaşanan 5,3 şiddetindeki deprem Edirne ve İstanbul’dan da hissedildi. Bundan 20 gün sonra ise Denizli peş peşe 3 kez sallandı. Kandilli rasathanesinden yapılan açıklamaya göre depremler 5,6 şiddetine kadar ulaştı. Bu iki deprem dışında güneydoğu İran, Yeni Zelanda, Portekiz kıyıları ve Tayvan’da da farklı şiddetlerde depremler yaşandı. Hatta deprem ülkesi sayılmayan Avusturya’da 14 Temmuzda Alplerde meydana gelen 2,7 şiddetindeki hafif sallantılar Viyanalıları bile korkuttu.

Popocatepetl ve Soufriere kükredi

Meksiko’nun yaklaşık 65 km uzaklığında yer alan Popocatepetl 2 Temmuzda iki dakikalık patlamanın ardından Cuernavaca ve diğer bazı bölgelere kül yağmuru yağdırdı. Beş yıllık aradan sonra çok sayıda patlamaların ardından püskürmeye başlayan 914 m yüksekliğindeki Soufrieri volkanından fışkıran lavlar ise denize kadar aktı.

Almanya 40 derece Fransa’daki ölü sayısı belirsiz Amerika’da çekirge istilası

Yaz başından itibaren dünyanın birçok bölgesini etkisi altına alan olağanüstü hava koşulları bazı ülkelerde kavurucu sıcaklar şeklinde hissedilirken, bazı ülkeler de sellerle boğuştu. Mesela Kanada’da büyük çabalarla söndürülen 200 orman yangını bu ayın başında meydana gelen güçlü kasırgalarla 1000 ayrı bölgede yeniden başladı. 10 000 kişi alevlerden kaçmaya çalışırken British Columbia eyaletinde olağanüstü hal ilan edildi. Ormanların yeniden tutuşmasına 7 Ağustosta sadece 24 saat içinde 1500 yıldırımla birlikte geniş bir bölgeyi kasıp savuran şiddetli fırtınalar yol açtı. Öte yandan Avrupa’yı etkisi altına alan kavurucu Afrika sıcakları yüzünden birçok ülkede elektrik ve su kesintileri yaşandı ve Almanya’daki hava sıcaklığı 40 santigrat dereceye kadar yükselerek rekor düzeye ulaştı. Haziran başında şiddetli fırtına ve yağışlar yüzünden Fransa’nın güneybatısında en az 60 kişi yaralandı ve ülkede son 50 yılın en sıcak yazı yaşanırken sıcaktan ölenlerin sayısı hakkında spekülasyonlar yürütüldü. Batı Amerika’da ılık ve yağışsız geçen kış yüzünden çekirge yumurtaları geçmişteki yıllara göre kışı çok daha az zararla atlattıkları için Haziran ayından itibaren sürüler halinde yumurtalarından çıkınca Nevada, Utah ve Idaho eyaletleri çekirge istilasına uğradı. Çekirge istilası nedeniyle Utah eyaletinde yaklaşık olarak 2,5 milyon hektarlık tarım arazisinin zarar göreceği tahmin edildi.

Uzakdoğu’da sel, heyelan ve öldüren sıcaklar, Asya’da kuraklık

Son on yılların en şiddetli selleri ve bunlara bağlı heyelanların yaşandığı Çin’de en az 80 kişi öldü ve 1 000 000 000 Çinli de evsiz kaldı. Katmandu’nun 120 km ilerisinde yer alan Manakamana’da şiddetli yağışlardan sonra yaşanan heyelanlarda ise en az 48 kişi yaşamını yitirirken onlarca ev çamurlarla sürüklenerek yok oldu. Bu iki ülke selle boğuşurken Hindistan’da haftalarca devam eden sıcaklıklar 50 santigrat dereceye kadar yükselince 1400 kişi hayatını kaybetti. Elverişsiz hava koşulları Kazakistan ve Özbekistan arasındaki bölgede kuraklık şeklinde devam etti. 1960 yıllana dek dünyanın en büyük gölü olan Aral gölündeki su seviyesi o tarihten bu yana 65 m’den 30 m’ye düştü. Su seviyesinin sadece 2002 yılında 4 m kadar düştüğünü söyleyen uzmanlara göre bu sürecin devam etmesi haline Aral gölü 2015 yılında tamamen kurumuş olacak.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!