A.A.
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 14, 2010 14:39
Dünya Basketbol Şampiyonası'nın 60 yıllık tarihi incelendiğinde Brezilya'nın 1954 yılında ev sahipliği yaptığı şampiyonayı ABD zirvede tamamladı.
Basketbol Federasyonu'nun internet sitesinde şampiyonanın tarihçesiyle ilgili yer alan habere göre, Şili'de 1959 yılında düzenlenen organizasyonda ise altın madalyayı Brezilya kazandı.
Brezilya'da 22 Ekim-5 Kasım 1954 tarihlerinde gerçekleştirilen 1954 Dünya Basketbol Şampiyonası'nda mutlu sona ulaşan ülke ABD olurken, ikincilik kürsüsüne ev sahibi Brezilya çıktı. Filipinler ise evine bronz madalya ile döndü. Bu şampiyonanın belki de en ilginç detayı ABD Milli Takımı'na altın madalyayı kazandıran kadrodaki oyuncuların hepsinin Caterpillar çalışanı olmasıydı.
Rio De Janerio'da oynanan şampiyonaya Brezilya, Filipinler, Paraguay, ABD, Peru, Kanada, Fransa, Uruguay, Yugoslavya, Şili, Tayvan ve İsrail yer aldı. Şampiyonada A Grubu'nda Brezilya, Filipinler ve Paraguay, B Grubu'nda ABD, Kanada ve Peru, C Grubu'nda Uruguay, Fransa ve Yugoslavya, D Grubu'nda ise Tavyan, İsrail ve Şili mücadele etti. Gruplarında ilk iki sırada yer almayı başaran Brezilya, Filipinler, ABD, Uruguay, Fransa, Tavyan ve Şili final grubuna yükseldi.
ABD'NİN BİLEĞİ BÜKÜLMEDİ
Final grubundaki ilk maçında Uruguay'ı 59-64 yenen ABD, daha sonra Kanada'yı 50-84, Tayvan'ı 72-28, İsrail'i 74-30 ve Brezilya'yı 62-41'lik skorla yendi. Grupta oynadığı maçlarda oldukça etkili bir performans sergileyen ABD, Filipinler'i 43-56 ve Fransa'yı da 49-70 mağlup ederek altın madalyanın sahibi oldu.
Final grubunda yer alan 7 takım arasındaki tek yenilgisini ABD karşısında alan Brezilya, gümüş madalya kazanırken, grupta üçüncü sırada yer alan Filipinler ise bronz madalya aldı.
EN SKORER İSİM OSCAR MOGLIA
Uruguay Milli Takımı'nda forma giyen Oscar Moglia oynadığı 9 maçta 168 sayı atarak, 18.6 sayı ortalamasını tutturdu ve şampiyonanın en skorer ismi oldu. Sıralamada, Kanadalı Carl Ridd forma giydiği 9 karşılaşmada rakip potaya toplam 164 sayı bıraktı ve 18.2 ortalamayla ikinciliği elde etti. Filipinler'in etkili ismi Carlos Loyzaga da oynadığı 9 maçta 148 sayı kaydederek, 16.4 sayı ortalamasını elde etti.
1959 DÜNYA BASKETBOL ŞAMPİYONASI
Şili'nin ev sahipliği yaptığı 1959 Dünya Basketbol Şampiyonası'nın belki de en ilginç detayı karşılaşmaların açık havada oynanmasıydı.
Ev sahibi Şili, bu şampiyona öncesinde maçların oynanacağı salonun yapımını zamanında tamamlayamadı ve şampiyona bu yüzden bir yıl gecikmeli olarak 1959 yılında gerçekleştirildi.
Şampiyona bir yıl gecikmeli olarak düzenlenmesine rağmen, salonun yapımı tamamlanamadı ve karşılaşmalar futbol maçlarının oynandığı stadyuma taşınarak açık havada oynandı.
Başkent Santiago'da 16-31 Ocak tarihleri arasında düzenlenen 1959 Dünya Basketbol Şampiyonası'nda kupaya uzanan takım ise Brezilya oldu. ABD, ülkesinde NBA sezonunun devam etmesi nedeniyle Hava Kuvvetleri'nde görev yapan askerlerden oluşan bir takımla katıldığı şampiyonada evine gümüş madalya ile döndü. Ev sahibi Şili ise üçüncülük kürsüsünde yer aldı.
Toplam 13 takımın mücadele ettiği şampiyonaya ev sahibi Şili'nin yanı sıra ABD, Brezilya, Arjantin, Birleşik Arap Emirlikleri, Tayvan, Uruguay, Meksika, Kanada, Porto Riko, Filipinler, Sovyetler Birliği ve Bulgaristan katıldı.
Şili'nin ev sahibi olduğu için doğrudan final grubuna kaldığı şampiyonada, A Grubu'nda Arjantin, Birleşik Arap Emirlikleri, Tayvan ve ABD, B Grubu'nda Brezilya, Kanada, Meksika ve Sovyetler Birliği, C Grubu'nda ise Bulgaristan, Filipinler, Porto Riko ve Uruguay mücadele etti.
Gruplarında ilk iki sırayı alan ABD, Tayvan, Brezilya, Sovyetler Birliği, Bulgaristan ve Porto Riko final grubunu oluşturan takımlar oldular.
ŞAMPİYONANIN KADERİNİ SİYASİ GELİŞMELER BELİRLEDİ
Şili'nin üçüncüsünü düzenlediği 1959 Dünya Basketbol Şampiyonası'nın kaderini, bir anlamda o dönem yaşanan siyasi gelişmeler belirledi.
Şampiyonanın final grubunda yenilgisiz olarak yoluna devam eden Sovyetler Birliği, gruptaki son maçında, Çin ile siyasi sorunlar yaşayan rakibi Tayvan karşısına çıkmayı reddetti ve bu kararından dolayı hükmen mağlup sayıldı.
Sovyetler Birliği bu sonucun ardından şampiyonluk yarışında devre dışı kalırken söz konusu durum, final grubunun bir diğer başarılı takımı olan Brezilya'ya yaradı. Güney Amerika ekibi bu sayede şampiyonluğa giden yolda önemli bir avantaj sağladı.
Kendini yaşanan bu gelişmeler sonunda final maçında bulan Brezilya, ABD'nin rakibi oldu. İki takım arasında oynanan maçı 81-67'lik skorla kazanan Brezilya, şampiyonluk ipini göğüsledi. Üçüncülük için mücadele eden Şili ise Bulgaristan'ın da Tayvan ile karşılaşmayı reddetmesinin ardından hükmen mağlup edilmesiyle bronz madalyayı kazanan takım oldu.
EN SKORER İSİM VAIDA
1959 Dünya Basketbol Şampiyonası'nda ABD'li Gerome Vaida en skorer oyuncu unvanını alırken, başarılı sporcu oynadığı 9 maçta toplam 162 sayı kaydetti. Porto Riko Milli Takımı'nda forma giyen Juan Vicens ise 8 maçta rakip potaya 158 sayı bırakarak 19,7 sayı ortalamasını yakaladı ve sıralamada ikinci oldu. Brezilya'dan Wlamir Marques takımı adına karşılaşmalarda 18,6 sayı ortalamasıyla oynayarak üçüncülüğü elde etti.
ŞAMPİYONADAN AKILLARDA KALANLAR
Oynadığı 9 maçta toplamda 683 sayı üreten Brezilya, şampiyonanın en çok sayı atan ekibi unvanını elde etti. İlk tur maçlarında Birleşik Arap Emirlikleri'ni 103-58'lik skorla mağlup eden ABD ise turnuvanın en farklı galibiyetine imza attı. Şampiyonanın en düşük skoru ise Uruguay'ın Arjantin'i 51-48 yendiği maçta görüldü.
1959 Dünya Basketbol Şampiyonası'nın en iyi 5 oyuncusu Porto Rikolu Juan Vicens ve Juan Baez, ABD'li Oscar Robertson ve Jerry West ile Brezilyalı Amaury Pasos oldu.