Güncelleme Tarihi:
Uluslararası Boks Birliğinin (AIBA) kural değişikliği giderek kaskı kaldırmasının ardından Türkiye Boks Federasyonunun aldığı, "Türkiye şampiyonasında boksörler kasksız mücadele edecek" kararı, tartışmaları da beraberinde getirdi. Türkiye Spor Hekimleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bülent Ülkar, yaptığı açıklamada, öncelikli olarak sporcunun sağlığının ve güvenliğinin düşünülmesi gerektiğini vurgulayayarak, "Kaskın kaldırılmasını bir hekim olarak uygun bulmuyorum" dedi.
Boksta kaskın izleyici çekme kaygısıyla kaldırıldığını ileri süren Ülkar, sporcu sağlığının endüstrileşme ve ticari kaygılara kurban edilmemesi gerektiğini söyledi. Ülkar, boksörlerin büyük bir kısmının ilerleyen yaşlarda unutkanlık, parkinson, denge sorunları ve psikolojik rahatsızlıklar gibi problemlerle karşılaştığına dikkati çekerek, başa sürekli alınan darbelerin uzun vadede sinir sisteminde kronik hasarlara neden olduğunu aktardı.
Boksla ilgilenen sporcuların uzun süre izlenmesi gerektiğini dile getiren Ülkar, "Boksörlerin orta ve ileri yaşlarda karşılaşacakları nörolojik rahatsızlıklar açık bir şekilde incelendikten sonra kesin bir yargıda bulunulabilir. AIBA'nın kararı, sadece ringte oluşan beyin sarsıntılarının izlenmesi ve araştırılması sonunda alınabilecek bir konu değil" değerlendirmesinde bulundu.
"Olimpik boks yapıyoruz, profesyonel değil"
Fenerbahçe Ankara Boks Okulu Teknik Direktörü Mustafa Genç de profesyonel boks yapmadıklarının altını çizerek, "Görselliği artırmak için böyle bir karar alındı. Olimpik boks yapıyoruz, profesyonel değil. Eski bir dünya boks şampiyonu olarak amatör kalmalıydık" diye konuştu.
AIBA'nın yeni kararının ardından kasksız gerçekleştirilen boks şampiyonalarında çok fazla sakatlıklar yaşandığına işaret eden Genç, şöyle devam etti:
"Kask, faullü vuruşları, kafaya gelen dirseği ve kafa kafaya çarpışmayı engelliyordu. Kazakistan'da kasksız düzenlenen ilk dünya şampiyonasında çok sayıda kaş açılmaları yaşandı. Gebze ve Aksaray'da da kasksız Türkiye Boks Şampiyonası Grup Elemeleri yapıldı. Bazı sporcuların kaşlarına dikiş atılmak zorunda kalındı. Ayrıca daha da önemlisi alınan darbeler ilerleyen dönemlerde boksörlerde ciddi rahatsızlıklara neden olabilir."
Genç, puanlama sisteminde yapılan değişikliğin de boksu sertleştirdiğine değinerek, "Hakemlar artık raund sonunda puan veriyor. Kimin daha sert oynadığına bakılıyor. Bu da güce dayalı ve sonuca yönelik bir anlayışı doğuruyor. Kask ve eski puanlama sistemi sporcuların sağlığını ciddi oranda koruyordu" ifadelerini kullandı.