Boksörler artık "pavyon fedaisi" olmuyor

Güncelleme Tarihi:

Boksörler artık pavyon fedaisi olmuyor
Oluşturulma Tarihi: Ekim 14, 2013 12:53

Boks antrenörü ve eski milli boksörlerden Ferman Muzaffer, "Şu anda bütün sporcular üniversite mezunu. Hepsi antrenör oluyor, öğretmen oluyor" dedi.

Haberin Devamı

Boks antrenörü ve eski milli boksörlerden Ferman Muzaffer, önceki yıllarda boks sporuyla uğraşanların bar, disko, payvon gibi işletmelerde korumalık yaptığını ya da yasa dışı işlerle uğraştığını savunarak, "Şu anda bütün sporcular üniversite mezunu. Hepsi antrenör oluyor, öğretmen oluyor" dedi. Muzaffer, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eskiden boks sporunu meslek haline getirmek isteyenlerin maddi zorluklarla karşılaştığını ve destek bulamadığı için gayrimeşru yollara yöneldiğini söyledi.

Günümüzde milli sporculara hem üniversite eğitimi hem de istihdam bakımından önemli imkanlar sağlandığını belirten Muzaffer, böylece onların gayrimeşru yollara sapmaktan kurtulduğunu anlattı. Daha önce boksla uğraşmış ve hatta milli takıma girmiş başarılı sporcuların bile bar, disko, pavyon gibi mekanlarda korumalık yaptığını dile getiren Muzaffer, şöyle devam etti:

"Şu anda, Allah'a şükür, milli takımda olan arkadaşlarımızın büyük çoğunluğu üniversitelerde beden eğitimi bölümlerinde okuyor. Milli takıma girdiğinde üniversiteyi garantiliyorsun, okuduğun süre boyunca millilik bursu alıyorsun. Eskiden devlet destek vermiyordu. Şu anda sporcuyu destekleyen bir sistem var. Sonuçta bu bir dövüş sporu. Eskiden sporcu, bakıyor elinde bir iş yok. Para kazanması da lazım. Ya kötü çevreden dolayı gidip yanlış işlere bulaşıyor ya da barlarda, diskolarda, pavyonlarda korumalık yapıyordu. Şu anda bütün sporcular üniversite mezunu. Hepsi antrenör oluyor, öğretmen oluyor. Bu iş devletin işi. Bir noktadan sonra ne kadar destek, o kadar başarı."

"Eskiden boksu vahşet olarak görüyorlardı"

Muzaffer, boksun, sadece bu uğraşı meslek haline getirmek için değil spor amaçlı da yapılabileceğini vurguladı. Teknik, akıl, zeka, güç gibi unsurları bir araya getirdiği için boksun çok güzel ve zevkli bir spor olduğunu bildiren Muzaffer, "Kilo vermek, forma girmek için de ideal. Eforu, kalorisi yüksek olduğu için çok kısa zamanda insanın vücudunu toparlıyor" değerlendirmesinde bulundu. Türkiye'de insanların giderek bu branşa ilgisinin arttığına dikkati çeken Muzaffer, bunu fark ederek Bursa'da ilk özel boks salonunu açtığını hatırlattı.

Kentte daha sonra birçok salonun hizmete girdiği bilgisini veren Muzaffer, şunları kaydetti:

"Eskiden boksu vahşet olarak görüyorlardı. Dövüş, kan; bunlar insanlarda 'serseri sporu' imajı uyandırıyordu. Şu anda bu imaj tam tersine döndü. Herkes bu sporu yapıyor. Artık ünlü insanlar bile formlarını korumak için boksa yöneldi. Adriana Lima'dan tutun da Gülben Ergen, Funda Arar'a kadar birçok ünlü isim, formlarını korumak için bu sporu yapıyor. Her meslek grubundan insan bu sporu yapıyor. Bursa'da 3-4 senedir bayanlar da boksa başladı. Onların ilgisi de çok iyi. Tecrübeli hocamız Yılmaz Çağlar, bayanlarda birçok şampiyon boksör yetiştirdi."

Ferman Muzaffer

Ahıska Türklerinden bir aileye mensup olan ve 1985 yılında doğan Ferman Muzaffer, babası ve kardeşleri gibi boks sporuyla uğraşmayı tercih etti.Kardeşlerinden Bahram Muzaffer, Türkiye'nin olimpiyatlara gönderdiği boksörlerden biri oldu. Muzaffer, yaklaşık 10 yıl amatörce uğraştığı boksta 2008'de profesyonelliğe geçti. O, Türkiye'nin ilk profesyonel boksörlerinden biri unvanını elde etti. Profesyonel boksun Türkiye'de pek yaygın olmaması ve organizasyon eksiklikleri nedeniyle antrenörlüğe yönelen Muzaffer, kadın-erkek her yaştan insana bu sporu sevdirmek amacıyla Bursa'da 3 özel boks salonu açtı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!