Boğaz’ın yazlık patronları

Güncelleme Tarihi:

Boğaz’ın yazlık patronları
OluÅŸturulma Tarihi: Haziran 28, 2003 00:00

Reina'yı Mehmet Koçarslan'dan, Laila'yı Åžefik Öztek'ten ibaret sanıyorsanız, yanılıyorsunuz. Reina'nın içinde 9, Laila'nın içinde 10 farklı mekan var. Mekanların çoÄŸu da iki ya da üç ortaklı. Yani BoÄŸaz’ın eÄŸlence tapınaklarında, denizdeki kum kadar patron var. Ä°yi bir sezon geçirmek, kár etmek ve kaliteli hizmet vermek için çalışıyorlar. Reina ve Laila patronlarını ayrı ayrı bir araya getirdik. Onlara yazlık mekanda var olma nedenlerini, kárlarını, zararlarını anlattırdık. Reina yurtdışına nam salmak istiyorReina ile ilgili genel bilgiyi Ä°ÅŸletme Müdürü Ali Ãœnal'dan alıyoruz: ‘‘Burası 600 kiÅŸinin yemek yiyebileceÄŸi, 1000 kiÅŸinin de eÄŸlenmek için geleceÄŸi bir mekan. Bünyemizdeki iÅŸletmelerin yüzde 90'ıyla kár ortağıyız. Yüzde 10'undan kira alıyoruz. Reina Restaurant'ı kendimiz iÅŸletiyoruz. Reina'da bu kış lokomotif olan iÅŸletmeleri bir araya getirdik. Mekanımıza giriÅŸ, hafta sonları 25 milyon. Buna yerli ya da yabancı bir içki dahil. Bu yıl yurtdışında nam salmak gibi bir amacımız var. Avrupalılar, cumadan Ä°stanbul'a gelsin, beÅŸ yıldızlı otellerde konaklasın, cuma, cumartesi Reina'da eÄŸlensin, dönsün istiyoruz.’’ STARBUCKSDünyadaki en eÄŸlenceli ÅŸubemizÜç ay önce Türkiye'ye gelen Amerikan kahve zinciri Starbucks Reina'da da açıldı. Ä°lki 1971'de kurulan Starbucks'ın dünyada 6 bin 400 ÅŸubesi var. Starbucks Pazarlama Müdürü Gülben Tuncaakar, Reina Sturbucks'ın dünyadaki en eÄŸlenceli ÅŸubelerden biri olduÄŸunu düşünüyor.KÖŞEBAÅžIBu yerlerde kebap yeneceÄŸini kanıtladıkGeçen yıl Reina'da açıldığında, ‘‘Yazlık mekanda kebapçının iÅŸi ne?’’ diye tepki görmüştü Köşebaşı, ama Reina'nın en çok talep gören restoranı olmuÅŸtu. Ali AkkaÅŸ, ‘‘Bu tarz eÄŸlence yerlerinde kebap yenilebileceÄŸini kanıtladık’’ diyor. ‘‘Bir kebap fabrikası kurduk, her ÅŸeyi günlük orada hazırlayıp, Reina'da piÅŸiriyoruz.’’ Köşebaşı'nın baÅŸka ortakları da var: Rıfat Elhadef, Ahmet Demet, Nedim AÅŸkın.ETÄ°LER ÅžAMDANYaÄŸmur yaÄŸmasın duasına çıkacağızEtiler Åžamdan'ın ortakları Mehmet Tuna ve Selma Uras şöyle diyor: ‘‘Geçen yıl Hammam'daydık, hava ÅŸartları yüzünden kötü bir sezon geçirmiÅŸtik. Havaların iyi gitmesi için dua ediyoruz. Çünkü 4 hafta sonu yaÄŸmur yaÄŸarsa bir daha toparlayamayız. YaÄŸmur yaÄŸmasın duasına çıkacağız.’’ DRAGONParayı cebimizde tutuyoruz Ãœnlü Çin restoranı Dragon, her yaz Reina'da yazlık açıyor. Ä°ÅŸletmenin ortakları Cemal Turgutlu ve Ergun Bıyık, eÄŸlenmek ve personeli canlı tutmak için yazlık mekana girdiklerini söylüyor. ‘‘Amacımız büyük paralar kazanmak deÄŸil. Yazın kışlık yerlerin iÅŸi düşüyor. Yazlığa girmekle cebimizden çıkacak parayı cebimizde tutuyoruz’’ diyor Ergun Bıyık. MIRRORYazın üç ayı, kışın altı ayına bedelÇeÅŸme ve Büyükada Le Bouquet, Bodrum Bistro Marin gibi mekanların da ortağı olan Cüneyt Kurt ‘‘Hava ÅŸartları iyi giderse bu iÅŸ kárlı’’ diyor. ‘‘İnsanlar yazın eÄŸlenmeye, içmeye, yemeye daha çok harcıyor. Ä°stanbul'da eÄŸlenmek için gece çıkan 15 bin müşteri var. SokaÄŸa çıkınca ya Laila'ya gidecek ya da Reina'ya.’’ Kışın Levent Ä°ÅŸ Kuleler'in altında hizmet veren Mirror'un diÄŸer ortakları Necdet Güral ve Gürhan Ersin.BENÄ°HANAAmacımız markamızı yaygınlaÅŸtırmakJapon restoran zinciri Benihana, ÇıraÄŸan Palace Kempinski'den sonra Reina'da da bir ÅŸube açtı. Ä°ÅŸletmecilerden Gürbüz Aydemir ve Sarp Eren, Reina Benihana'nın daha çok insana ulaÅŸacağını düşünüyor. ‘‘Reina markamızı daha iyi tanıtmamıza yol açacak.’’ SAFRAN & NÄ°ÅžBirbirimize çok benziyorduk, evlendikKışın ayrı ayrı çalışan Safran ve NiÅŸ, Reina'da birleÅŸtiler. ‘‘Kışın aynı çevrenin insanlarına hizmet vermiÅŸtik. Yazın birleÅŸtik’’ diyen Aslı Altan, Bodrum'daki Safran'la da ilgileniyor. Safran&Niş’teki ortakları Gül-Kaya Demirer, Yücel Özalp, Murat EvliyaoÄŸlu, Güllü Aybar.Reina’nın yönetici ve patronları: 1. Sarp Eren (Benihana) 2. Rıfat Elhadef (Köşebaşı) 3. Ali AkkaÅŸ (Köşebaşı) 4. Selim HamamcıoÄŸlu (Reina'nın kapısındaki Atom Büfe'nin sahibi) 5. Mehmet Koçarslan (Reina'nın sahibi) 6. Gürhan Ersin (Mirror) 7. Mehmet Tuna (Etiler Åžamdan) 8. Selma Uras (Etiler Åžamdan) 9. Necdet Güral (Mirror) 10. Yücel Özalp (NiÅŸ) 11. Kaya Demirer (NiÅŸ) 12. Cemal Turgutlu (Dragon) 13. Murat EvliyaoÄŸlu (NiÅŸ) 14. Ergun Bıyık (Dragon) 15. Aslı Altan (Safran) 16. Nino (Safran) 17. Gül Demirer (NiÅŸ) 18. Cüneyt Kurt (Mirror) 19. Ali Ãœnal (Reina Ä°ÅŸletme Müdürü) 20. Gürbüz Aydemir (Benihana). Laila kapasiteyi düşürdü kartları kaldırdıLaila'nın patronu Åžefik Öztek ‘‘Laila'yı bu yaz çok deÄŸiÅŸtirdik’’ diyor. ‘‘Hint, MarakeÅŸ, Osmanlı kültüründen izler taşıyan bir mekan oldu. Dekora uyum saÄŸlayabilecek restoranları bünyemize aldık. Mesela Lübnan mutfağı, Pera Thai ve kebap var. Herkesle kira üzerine anlaÅŸtık.’’ Åžefik Öztek bu yıl kapasiteyi 700 kiÅŸiye düşürdü. Laila kartlarını kaldırdı. ‘‘Mekana kalite getirmesi için yaratılan kartlar kalitesizlik getirmeye baÅŸladı. Hiç olmadık insanların eline geçti.’’ Laila'nın küçülmesi ileriye dönük bir planın parçası. ‘‘Uzun soluklu bir mekan olmasını istiyoruz. Marka olma yolundayız. 2000 kiÅŸilik bir mekanla markalaÅŸmak, devamlılığı saÄŸlamak çok zor.’’ Åžefik Öztek ve diÄŸer mekan sahipleri her pazartesi toplantı yapıyor, buna da ‘‘Pazartesi Toplantıları’’ diyorlar. YAZI KEBAPHer gece 400 taksi seferi yapılıyorYazı Kebap'ın ortaklarından biri de Yılmaz ErdoÄŸan. DiÄŸer ortak Gürhan AteÅŸ ‘‘Laila'dan yüzlerce insan ekmek yiyor’’ diyor. ‘‘Burada 173 personel çalışıyor. Cumartesi saydırdık, Laila'ya müşteri getiren ya da evine götüren taksi sayısı 400. Ortalama 10 milyon deseniz, 4 milyar taksiciler kazanmış demektir. Bu bir örnek.’’NAYA Ä°lk Lübnan restoranıyızBaÄŸdat Caddesi ve NiÅŸantaşı'ndaki Planet Restaurant'ın sahipleri olan Cihat ve Yahya Åžannak, Laila konseptine uyum saÄŸlamak için uzun zamandır hayalini kurdukları meza ve kebap ağırlıklı bir mönüye sahip olan Lübnan restoranı Naya'yı açmışlar. Aşçılar iÅŸi Lübnan'da öğrenmiÅŸler. COPA BARSadece içki satmak daha kárlıÖnceki yıllarda Le Cigare restoranı iÅŸleten Sabi Totah bu yaz yalnızca bar iÅŸletiyor. Laila'da içki satmanın daha kárlı olduÄŸunu düşünen Totah, Laila'nın tüm mekanlarında içki fiyatlarının aynı olduÄŸuna dikkat çekiyor. ÖrneÄŸin her yerde bira 8 milyon liraymış. MORÄ°Müşteriye kendimizi unutturmuyoruzÄ°kinci senedir Laila'da hizmet veriyor Japon restaronı Mori. Ortağı Serhat Bilgili, neden yazlık açtıklarını şöyle anlatıyor: ‘‘İsmimiz devam etsin, Mayadrom'a gelen müşteri Laila'ya geldiÄŸinde bizi görsün istiyoruz. Böylece kendimizi unutturmuyoruz.’’KARAKÖY BALIKÇISIÄ°nsanlar akÅŸam da gelmek istiyordu‘‘Biz 80 yıllık bir firmayız’’ diyor Hakan Özkoraman. ‘‘Karaköy'de öğlen 12 ile 3 arası açığız. Ä°nsanlar akÅŸam da gelmek için baskı yapıyorlardı. Biz de Laila'ya girdik. Mönüye 3 soÄŸuk 2 sıcak meze de ekledik. Fiyatlar 45-70 milyon arasında deÄŸiÅŸiyor.’’PARK ÅžAMDANYazlık mekan hep daha kárlıLaila'nın açıldığı ilk yıldan beri, burada yazlık açan Park Åžamdan'ın iÅŸletmecisi Ersoy Çetin: ‘‘Yazlık için baÅŸka yer düşünemem’’ diyor. ‘‘Yazlık mekan kárlıdır. Yurtdışında da böyledir, insanlar yazın daha çok eÄŸlenir. İçki daha iyi tolere edilir. Biz de daha iyi kazanırız.’’MEZZALUNAÇift servis yok herkes uzun oturuyorLaila'nın açıldığı yıldan beri yazlığını burada açıyor Mezzaluna. ‘‘NiÅŸantaşı'nda herkes tatile gitti. Restoran yavaÅŸladı. Laila sayesinde biz ve personel yavaÅŸlamıyoruz’’ diyor Mustafa Çilingir. ‘‘Eskiden Laila'da gecede 400 kiÅŸiye hizmet verirdik, kapasite düştükten sonra 150 kiÅŸiye hizmet veriyoruz. Gelen müşteri uzun uzun oturuyor. Bunu tercih ediyoruz.’’CAFE DE PARIS25 milyona fiks mönü uyguluyoruzÜç yıldır Laila'da Cafe de Paris açan, Cafe De Paris'nin klasik soslu bonfilesini, patates kızartmasını sunan Abdullah Özmelek bu yaz Laila'da fiks mönü uyguluyor. Bu yemekler, içkiler hariç 25 milyon lira. ‘‘Bu yolla daha iyi kazanıyoruz’’ diyor Özmelek. PERA THAILaila’ya tesadüfen girdikTayland mutfağının örneklerini sunan Pera Thai, Laila'ya tamamen rastlantı eseri girmiÅŸ. ‘‘Laila'nın yeni konsepti bize çok uydu’’ diyor iÅŸletmeci Neval Gürçay. ‘‘İlgi gördük. Hatta insanlara yaz sıcağında çorba bile içiriyoruz.’’Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!