Bodrum'un su altı güzelliklerini dünyaya tanıtacaklar

Güncelleme Tarihi:

Bodrumun su altı güzelliklerini dünyaya tanıtacaklar
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2011 12:04

Muğla'nın Bodrum ilçesinde düzenlenen 13. CMAS Dünya Sualtı Fotoğraf Şampiyonası'na katılan sporcuların çektikleri sualtı fotoğrafları, dünyanın 140 ülkesindeki ünlü dergilerde ve internet sitelerinde yayımlanacak.

Haberin Devamı

SU ALTI FOTOĞRAF ŞAMPİYONASI'NDA 4 MADALYA

Türkiye Sualtı Sporları Federasyonunun (TSSF) ev sahipliğinde, Dünya Sualtı Federasyonunca (CMAS) Bodrum açıklarında düzenlenen şampiyonaya Arjantin, Avusturya, Belçika, Brezilya, Şili, Hırvatistan, Danimarka, Fransa, Almanya, İtalya, İran, Japonya, Lüksemburg, Hollanda, Norveç, Portekiz, Rusya, Güney Kore, Slovenya, İspanya, İsveç, İsviçre ve Türkiye'den sporcular katıldı.

Antrenman dalışlarıyla başlayan ve dört gün süren şampiyona sona erdi. Dünyanın çeşitli ülkelerinden gelen yarışmacılar, Bodrum'un su altındaki güzelliklerini fotoğrafladı. Rengarenk balıkların, amforaların ve batıkların fotoğraflarını çeken yarışmacıların eserleri, kendi ülkelerinde çalıştıkları medya kuruluşlarının organlarında yayımlanacak.

BODRUM'UN SUALTI ZENGİNLİKLERİ

Türkiye Sualtı Sporları Federasyonu (TSSF) Başkanı İnkılap Obruk, şampiyonaya 30 ülkenin müracaat ettiğini, ancak Avrupa'daki kriz ve Kuzey Afrika'da bulunan İslam ülkelerinde yaşanan gelişmeler nedeniyle 23 ülkeden yarışmacıların katıldığını bildirdi.

Şampiyonada 98 milli sporcunun Bodrum'un su altı zenginlerini fotoğrafladığını anlatan Obruk, “Yarışmanın Türkiye'de yapılması için 3.5 sene önce başvurmuştuk, rakip ülkeler vardı. Yarışma dalış turizmini tanıtıcı bir organizasyon olduğu için, birçok ülke bu şampiyonayı düzenlemek istedi. Maldivler, Mısır ve Galapagos gibi dalış turizminin ağırlıklı olduğu yerler vardı. Türkiye biraz geri planda kalıyordu. Ancak 2.5 sene önce benim CMAS Yönetim Kuruluna seçilmem nedeniyle adaylığımız bir anda öne çıktı” dedi.

Haberin Devamı

Obruk, dünyanın en büyük su altı arkeoloji müzesinin Bodrum'da olduğunu çeşitli platformlarda söylediğini, bunun, şampiyonanın Türkiye'de düzenlemesinde etkili olduğunu dile getirdi.

Dalış turizminin, ülke turizmi kapsamında olduğunu belirten Obruk, “Kışın Düseldorf'ta açılan Avrupa Turizm Fuarı'nda, Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın standında Bakanlığımız bize büyük bir bölüm verdi. Biz TSSF olarak orada Türkiye'nin su altı zenginliklerini anlattık, tanıttık” diye konuştu.

“TÜRK KARASULARININ ALTINDA CENNET YATIYOR”

Türk karasularının altında rengarenk bir cennet yattığını ifade eden Obruk, şöyle konuştu:
“Çekilen su altı fotoğraflarında Bodrum'un su altı güzelliğini herkes yaşadı. Bu nedenle tanıtım olarak çok önemli olduğuna inanıyorum. Dalış yapan her sporcunun su altından farklı bir beklentisi var. Kimi renkli mercanları, kimi mağaraları, kimi renkli balıkları, kimi su altı bitkilerini seviyor. Bizde bunlar var. Ama bizde dünyada olmayan bir hazine var. Su altı tarihi... Batık gemilerimiz, batık şehirlerimiz, batık amforalarımız, yakın çağ tarihimiz var. Birinci ve ikinci dünya savaşı batıkları var. Örneğin Çanakkale böyle. Bir de antik batıklarımız, antik eserlerimiz var. Onun için Türk karasularımızı tarihle öne çıkaracağız.
Yarışmacılar şampiyonada amfora fotoğrafları çekmişler. Bu fotoğrafları dünyanın her yerinde çekemezsiniz. Çok sanatsal, antik döneme ait. Kızıldeniz'e dalış için dünyanın her yerinden ortalama bir milyon turist geliyor. Bu sayı Türkiye'de 30-40 bini aşamıyor. Yani tanıtım yetersizliği olmuş geçen yıllarda. Biz bunu aşmaya çalışıyoruz. Kültür ve Turizm Bakanlığı ile bu sene çok önemli toplantılar yaptık. Bakanlığımız bize çok büyük destek verecek. Biz de TSSF olarak Bakanlıkla ortak yürüteceğiz çalışmaları.”

Bodrum'da yarışan sporcuların dünyanın ünlü dergilerinin profesyonel su altı fotoğrafçıları ve doğa fotoğrafçıları olduğunu anlatan Obruk, Bodrum'da çekilen su altı fotoğraflarının, yarışmanın adı lanse edilmek kaydıyla 140 ülkeye gönderileceğini, dergiler ile internet sitelerinde yayımlanacağını kaydetti.

“DÜNYANINI EN BÜYÜK SUALTI ARKEOLOJİ MÜZESİ BODRUM'DA”

Bodrum Kalesi ve Sualtı Arkeoloji Müzesi Müdürü Yaşar Yıldız da, dünyanın en büyük su altı arkeoloji müzesinin Bodrum'da olduğuna dikkati çekti.

Müzede çok önemli batıkların sergilendiğini ifade eden Yıldız, “Türkiye dalış turizminin önemli merkezlerinden biri. Denizimizi ne kadar çok korursak insanlar o kadar çok gelecektir. Bodrum'daki Yassı Ada su altı arkeoloji parkı gibi, ören yeri gibi düşünülüyor. Burada M.S 2. yüzyıldan kalma batık var. Bakanlığın burada bir porojesi var. Ancak, her şey çabuk bir şekilde hayata geçemiyor” diye konuştu.

Bu arada şampiyonaya katılan yarışmacılar Bodrum Kalesi ve Sualtı Arkeoloji Müzesi'ni gezdi.

Müzeyi gezen Japon heyetindekiler, Türkiye'ye ilk kez geldiklerini belirterek, “Özellike Bodrum'un su altı zenginliklerine hayran olduk. Dünyanın farklı ülkelerinde düzenlenen etkinliklere katıldık. Fakat Bodrum'un sahip olduğu özellikle tarihi zenginlikler dünyanın hiç bir ülkesinde yok. Bodrum'un sualtı zenginliklerinin tanıtımına önem verilirse, Bodrum dünyanın sualtı sporcularının cazibe merkezi haline gelebilir” dediler.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!