Güncelleme Tarihi:
97. defa düzenlenecek olan Fransa Bisiklet turu, Rotterdam-Brüksel arasındaki 8.9 kilometrelik prolog etabıyla başlayacak. 3.642 kilometrelik yarış sonunda en iyi, en hızlı, en güçlü, en dayanıklı, stratejisini en iyi belirleyen mutlu sona ulaşacak.
Çetin Cem YILMAZ
DÜNYANIN en önemli spor organizasyonlarından Fransa Bisiklet Turu (Tour de France), 97. defa başlıyor. Bugün Rotterdam-Brüksel arasındaki 8.9 kilometrelik prolog etabıyla başlayacak olan tur, 25 Temmuz’da Paris’teki finişe kadar 20 etap sürecek. Hız, güç, dayanıklılık, azim ve strateji konusunda en iyi olan bisikletçi 3,642 kilometrenin sonunda işte o Pazar akşamı Paris’in ünlü meydanı Champs-Elysees’te zaferini kutluyor olacak. O güne kadar ise sporseverleri üç haftalık bir heyecan fırtınası bekliyor.
İZLENMESİ GEREKEN 10 YARIŞÇI
Alberto Contador (İspanya, Astana)
Efsanevi yarışçı Lance Armstrong’un bile “Dünyanın en iyisi” dediği Contador, 2007 ve 2009’dan sonra üçüncü zaferini hedefliyor. Tırmanış etaplarındaki müthiş başarısıyla Alpler ve Pireneler’de geçecek etaplarda mutlaka ağırlığını koyacak gibi görünen Contador, turun tartışmasız en büyük favorisi. Ancak her şampiyon gibi diğerlerinin kendisini yerinden alaşağı etmek için Fransa’ya geldiğini aklından çıkartmamak zorunda.
Andy Schleck (Lüksemburg, Saxo Bank)
Lüksemburglu Schleck kardeşlerin küçüğü (Ağabeyi Franck da Saxo Bank takımında yarışıyor) birçok otorite tarafından Contador’u en çok zorlayacak isim olarak görülüyor. Eğer tırmanış etaplarında Contador’a ayak uydurabilirse kazanması sarı mayoyu giymesi sürpriz sayılmamalı.
Ivan Basso (İtalya, Liquigas)
2007’deki iki yıllık doping cezasından sonra kimse Basso’nun bisikletin en iyileri arasına dönebileceğine ihtimal vermiyordu. Oysa dönüşü muhteşem oldu. Mayıs ayında İtalya Bisiklet Turu’nda kazandığı birincilikten sonra Fransa’da da zafer için şans veriliyor, ama bu turun kendine has dinamikleri olduğunu da unutmamalı.
Lance Armstrong (ABD, RadioShack)
Bisiklet tarihinin en büyük efsanelerinden birisi. Kanseri yendikten sonra Fransa Bisiklet Turu’nu üst üste yedi defa kazanması spor tarihinin en önemli başarıları arasında yer alıyor. 2006’daki vedasından sonra geçen yıl tura geri dönen Armstrong, bu yıl formda olduğunu İsviçre ve Lüksemburg turlarındaki ikincilik ve üçüncülükle kanıtladı. Formda bir Contador’u geçmesi zor görünse de, turda son kez yarıştığını açıklayan Armstrong’un görkemli bir final gerçekleştirmesini bekleyenlerin sayısı hiç az değil.
Bradley Wiggins (Büyük Britanya, Team Sky)
Geçen yıl elde ettiği dördüncülükten sonra bu yıl daha iyisini yapmayı umuyor. Tırmanış etaplarında kendisini göstermeye çalışacak ve İtalya Bisiklet Turu’nda (Giro d’Italia) yaşadığı bir kaza sonrası 40.’lık gibi kendisine yakışmayan bir dereceyle yaşadığı hayal kırıklığını unutturmayı planlayacak.
Cadel Evans (Australya, BMC)
2007 ve 2008’de zafere yakın görünmesine karşın önce Contador, sonra da Sastre’ye birinciliği kaptırmıştı Evans. Avustralya’da kendi kuşağının en iyi bisikletçisi olarak görülen 33 yaşındaki sporcu, yetenekleriyle podyum görmeye çalışacak.
Mark Cavendish (Büyük Britanya, Team HTC-Columbia)
Sprintte en iddialı isimlerden birisi olan İngiliz bisikletçi, yeşil mayoyu hedefliyor. Sarı mayodan farklı olarak yeşil mayo etaplarda toplanan puanlar sonucunda klasmanında lider olan yarışçıya veriliyor. Cavendish de düz etaplarda yüksek hızıyla puanları toplayıp yeşil mayoyu giyebilir.
Christian Vande Welde (ABD, Garmin-Transitions)
Amerikalı bisikletçinin şampiyonluk iddiasının olduğunu söylemek mümkün değil. Ama 10 Mayıs’ta İtalya Bisiklet Turu’nda köprücük kemiğini kırdıktan sonra 13 Haziran’da İsviçre Turu’nda kaburgasını çatlatan bir kaza daha geçirdi. Fransa’da yine pedallarını çevirecek. Bir sporcunun azmini göstermesi açısından Vande Welde’yi izlemek önemli.
Robert Gesink (Hollanda, Rabobank)
Henüz 24 yaşındaki yarışçı, İspanya ve İsviçre’deki turlarda başarılı performansına karşın favoriler arasında değil. Ama kimi etaplarda, özellikle hız gerektiren bölümlerde müthiş patlamalarıyla dikkat çekebilen bir isim.
Denis Menchov (Rusya, Rabobank)
İtalya ve İspanya Turlarında zafere ulaşmış bir isim Menchov, ki mevcut isimler arasında bunu becermiş tek isim Contador. Dolayısıyla 32 yaşındaki Menchov kariyerindeki eksik parçayı tamamlamak için yarışacak.
BU ETAPLAR KAÇMAZ
FRANSA Bisiklet Turu uzun mesai gerektiren bir spor olduğu için üç hafta boyunca her bir etabı takip etmesi pek de kolay olmayabilir. Ama kaçmaması gereken etaplar şunlar:
3. Etap (Wanze – Arenberg arası, 213 kilometre – 6 Temmuz Salı)
Çakıl dolu yollarıyla bisikletçilerin en çok zorlanacakları etap. Lance Armstrong’un “Burada birileri kesinlikle yarışa erkenden veda edecek. Katliam olacak” dediği bölüm burası.
9. Etap (Avoriaz - St. Jean de Maurienne arası, 204 kilometre - 13 Temmuz Salı)
Alplerde geçen tırmanış etabı, Fransa Bisiklet Turu’nun en önemli özelliklerinden birisi.
11. Etap (Sisteron - Bourg-lès-Valence arası, 184 kilometre – 15 Temmuz Perşembe)
Kısa bir tırmanış bölümünden sonra sert bir iniş gerektiren bu etap, sprint seven bisikletçilerin ataklarıyla keyifli olacaktır.
14. Etap (Revel - Ax-3-Domaines arası, 184 kilometre -18 Temmuz Pazar)
Yarışın sondaki tırmanış etaplarının başlangıcı. % 8 civarı eğimde kilometrelerce yokuş yukarı pedal çevirecek olan yarışçılar arasında en dayanıklıların iddiasını ortaya koyacakları etap.
20. Etap (Longjumeau – Paris arası, 102 kilometre – 25 Temmuz Pazar)
Final etabı. Düz ve sprinte dayalı etap, kazananı görmek kadar bisikletçilerin Paris yollarından geçişini izleme fırsatı sunmasıyla bir Fransa Bisiklet Turu klasiği.
SAYILARLA BİSİKLET TURU
20: Etap sayısı
3.462 kilometre: Toplam mesafe
227.5 kilometre: En uzun etap (6. etap)
52 kilometre: En kısa etap (19. etap)
7: En çok kazanan yarışçı olan Armstrong’un şampiyonluk sayısı
36: 1922’de Firmin Lambo’nun turu kazandığı zamanki yaşı. Halen daha yaşlı birisi turu kazanmış değil.
3.2 milyon Euro: Bu yıl dağıtılacak toplam para ödülü
450 bin Euro: Birincinin kazanacağı ödül miktarı.
22: Katılan takım sayısı.
198: Katılan yarışçı sayısı.
TURDAKİ MAYOLARIN ANLAMLARI
Turda herkesin gözü sarı mayoda, yani tur liderindedir, ama dikkat edilmesi gereken sadece sarı mayo değil.
Sarı mayo: Bisiklet sporundaki en büyük ödülün simgesi. Kıstası basit: En kısa zamanda turu bitirenin üzerinde oluyor.
Yeşil mayo: En çok puan toplayan bunu giyiyor. Sarı mayodan farkı, bazı etaplardaki puanlamalar farklı olduğu için, sprint etaplarında başarılı olanlar daha fazla puan toplayabiliyor. Bu yüzden sarı ve yeşil mayo çoğu zaman farklı yarışçılara gidiyor.
Beyaz mayo: En başarılı genç bisikletçiye veriliyor. Genç olmanın kıstası ise 26 yaşın altında olmak.
Kırmızı puanlı mayo: Tırmanış etaplarında toplanan puanlara göre veriliyor.