Birahaneleri ‘Turkish Pub’la iyileştirme planı

Güncelleme Tarihi:

Birahaneleri ‘Turkish Pub’la iyileştirme planı
OluÅŸturulma Tarihi: Ocak 27, 2002 00:00

Efes Pilsen, sadece erkeklerin gittiÄŸi, maç seyredip dumanaltı olduÄŸu birahaneleri elden geçiriyor. Yüze yakın ‘‘salaş’’ birahane, artık kadınlı erkekli gidilen ‘‘Turkish Pub’’lar haline getirildi. Eski müdavimler de bu projeye sıcak baktı.33 yıldır Anadolu Grubu bünyesinde üretilen Efes Pilsen birası, bir yandan dünya markası olurken, diÄŸer yandan iç piyasada tüketicilere dönük projelerini uygulamaya koyuyor. Efes Pilsen, tüketici odaklı politikasının son ürünü ‘‘birahaneleri iyileÅŸtirme projesi’’yle, toplumu bira konusunda bilinçlendirmeyi hedefliyor. Efes, yeni projesiyle birahaneleri birer ‘‘Turkish Pub’’ haline dönüştürüyor.Türkiye'de toplum bira konusunda pek ‘‘bilinçli’’ deÄŸil. Bira ve yemek konseptini oluÅŸturmak için bu konuda kitaplar hazırlayan Efes Pilsen bununla da kalmayıp Türkiye'deki birahaneleri Avrupa'dakiler seviyesine çıkarmak gerektiÄŸine karar vermiÅŸ ve birahaneleri iyileÅŸtirme projesi de böylece ÅŸekillenmiÅŸ.Efes Pilsen Pazarlama Direktörü Yüksel Gökbulut, Tuborg'la Efes'in politikasını, ‘‘Rekabete deÄŸil tüketiciye odaklı bir politikamız var’’ diye özetliyor.Efes Pilsen, bugün üç ülkede üretiliyor ve 30 ülkeye ihraç ediliyor. Efes Pilsen, Efes Türkiye Grubu olarak Efes Pilsen, Efes Light, Efes Dark, Efes Extra, Marmara 34 ve Miller Genuine Draft markalarıyla Türkiye bira pazarında yaklaşık olarak yüzde 77 paya sahip.Türkiye'de birahane denince akla, sadece erkeklerin gittiÄŸi salaÅŸ mekanlar geliyor. Efes Pilsen de iki sene önce bu gerçekten yola çıkarak bir çalışma grubu kurmuÅŸ. Uzman kiÅŸilerden oluÅŸan bir ekiple Türkiye'ye uygun ne yapılabileceÄŸi kararlaÅŸtırılmış.Bira ile yenebilecek yemekler seçilmiÅŸ, birahanenin nasıl dekore edileceÄŸi ve müşteriye nasıl hizmet edileceÄŸi düşünülmüş. Bunlar ‘‘BaÅŸarıya DoÄŸru’’ adlı katalogda bir araya getirilmiÅŸ ve bu kataloglar yenilenecek birahanelerin iÅŸletmecilerine veriliyor. Türkiye'de Efes satan binlerce birahane var. Bunlar arasından konumu projeye uygun olan birahaneler seçiliyor. Ä°ÅŸletmecisi de bu deÄŸiÅŸimi özümseyebiliyorsa, proje hayata geçiriliyor.Bu projenin konsepti ve uygulaması Efes'e ait. Efes'in finanse ettiÄŸi iÅŸletmeci parasını zaman içinde ödüyor. Bugüne kadar Artvin, Adana, Marmaris ve Trabzon'un aralarında bulunduÄŸu birçok ÅŸehirde 100'e yakın böyle nokta oluÅŸturulmuÅŸ.Yenileme çalışması sonrasında birçok birahanenin müşteri profili de deÄŸiÅŸmiÅŸ. Eskiden daha çok erkeklerin raÄŸbet ettiÄŸi yerlere kızlı erkekli gruplar gitmeye baÅŸlamış. Müşteri sayısında da gözle görülür bir artış olmuÅŸ.YERFISTIÄžIBu deÄŸiÅŸim, birahanelerin eski müdavimlerinin tepki gösterip göstermediÄŸini akla getiriyor. DeÄŸiÅŸen müşteri profili mevcut müşterilerin de katılımını deÄŸiÅŸtirmiÅŸ. Tepki göstermek yerine uyum saÄŸlamayı tercih etmiÅŸler. Bu da iÅŸletmecilerin iÅŸini daha da kolaylaÅŸtırmış.Bazı bölgelerde farklı projelere imza atılmış. İçlerinden en ilginci Caddebostan'daki ‘‘Yerfıstığı’’. Buraya gelen herkes yediÄŸi yerfıstığını yere atıyor. Bu espri müşteriler arasında bir birliktelik duygusu yaratıyor. Bostancı'daki Kale de Ä°stanbul'da yenilenen bir diÄŸer birahane.Åžu anda 20-25 birahanenin yenileme projesi devam ediyor. Artık diÄŸer birahanelerdeki olumlu geliÅŸmeyi gözlemleyen diÄŸer birahaneler bu projede yer almak için Efes'in kapısını çalıyor.Birahane nasıl olmalı?BÄ°RAHANELERDE ayakta tüketim çok önemli. Bu nedenle, oturma gruplarında ağırlıklı olarak yüksek bar sandalyeleri ve yüksek masalar kullanılmalı. Ä°nsanların yakın oturabileceÄŸi aydınlık bir mekan yaratılmalı.Kızarmış patates, sigara böreÄŸi, köfte, kroket gibi sıcak atıştırmalar, tuzlu ve baharatlı çerezler bira keyfini arttırır. Birahanede hazırlaması kolay hafif yemekler servis yapılmalı.Bir birahane müşterilerine eÄŸlence olanakları da sunmalı. Futbol ve spor müsabakalarının büyük ekranda seyredilmesinin yanı sıra çeÅŸitli oyunlarla müşterilerin hoşça vakit geçirmeleri saÄŸlanmalı.Bira servisi nasıl yapılır?EMEL BaÅŸdoÄŸan'ın yazdığı ‘‘Efes'le Gelen Lezzet’’ kitabında bira servisi şöyle anlatılıyor:Bira soÄŸuk içilmeli. Çünkü bira özel lezzetini en iyi 6-8 derece arasında kazanır.Bardak eÄŸik tutularak 1-2 cm. yukarıdaki ÅŸiÅŸeden veya kutudan bira doldurulmaya baÅŸlanır. Bardaktaki bira seviyesi 2/3 seviyesine ulaÅŸtığında bardak dik hale getirilir ve ÅŸiÅŸe veya kutu biraz daha uzaklaÅŸtırılarak yaklaşık 2-2.5 cm. kalınlığında köpük oluÅŸması saÄŸlanır.Bira, hem aperatif olarak, hem de yemek yanında içilebilen, hem keyif veren hem de susuzluÄŸu gideren tek içecek.Bira içerdiÄŸi magnezyum, B, A, D ve E vitaminleriyle gerçek bir vitamin deposu.Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!