Güncelleme Tarihi:
İstanbul'un iki yakasında nerelerde buluşulur? Herkesin bellediği bir yer mutlaka vardır. AKM'nin önü, vapur iskeleleri, meydanlar gibi.
Cep telefonu icad oldu mertlik bozuldu ama eskiden buluşma yerini seçmek önemli bir hadiseydi. Hem merkezi olması gerekirdi, hem herkesin bilmesi, hem de telefon kulübelerine yakın olması. Telefon kulübelerine yakın olması gerekirdi çünkü beklediğiniz kişi gecikince telefon etmek gerekebilirdi. Ama yakında kulübe yoksa bırakıp da gidemezsin, ya sen yokken gelip beklemediğini sanıp giderse? Zordu eskiden buluşma işleri, zor...
Şimdi de buluşma mekánları var elbette ama eskiye göre durum biraz değişik. Eskiden ‘‘AKM gişelerin önünde, 14:00'te buluşuyoruz. Sakın geç kalma’’ denirdi. Şimdi ‘‘AKM'nin oralarda 14:00 gibi buluşuruz. Sen yine beni cepten bir ara’’ deniyor. İki taraf da evden çıkarken, buluşma yerine varmaya 10 dakika kala, 5 dakika kala ve varış anında 'cepleşmek' suretiyle buluşma eylemini gerçekleştiriyor.
İstanbul'un en meşhur buluşma merkezi AKM, en son keşfi ise metro girişleri. AKM önü bir klasiktir, modası hiç geçmez. Özellikle güneşli günlerde AKM önünde beklemek eğlenceli de olur. Ama mendilci çocuklarla mücadele etmek biraz zordur. Aynı anda bekleme faaliyetine geçenler gözucuyla birbirlerini süzmeye başlarlar. Herkes ötekinin buluştuğu kişiyi incelemeye alır. Bekledikleri biraz gecikince rekabet içine girilir. Tabii işin ucunda ekilmek de var. Bu yüzden kaldırımın bir köşesinde 15 dakikadan fazla bekleyince diğer köşesine doğru yürüyüşe geçilir, bir 15 dakika da orada beklenir.
Sevgililer Günü'nde tüm buluşma yerleri gibi AKM'nin önü de sinir bozucu bir hal alır. Eli çiçekli bir sürü erkek, iki dirhem bir çekirdek bir sürü kız. O yüzden o gün sevgiliniz yoksa en iyisi evlerde buluşmaktır.
Bir de buluşma yerlerinin hataya yer vermeyecek kadar net olması gerekir. Mesela AKM gişeleri demek, AKM'nin önü demekten daha garantidir. Aksi halde erken gelenin tüm ön cepheyi önce bir gözden geçirmesi gerekir. Taksim’deki Cumhuriyet Anıtı genellikle İstanbul'u hiç bilmeyenlerin tercihidir. Ama bu sefer de anıtın hangi yüzünde buluşulacağı netleştirilmeli. Yoksa kek gibi farklı yerlerde bekleyip, birbirinizi görmeyebilirsiniz. Anıtın etrafında mendilci çocukların yerini polaroidçi amcalar alır.
Fransız Kültür'e protesto
İstiklal Caddesi girişindeki Fransız Kültür Merkezi önü de yakın zamana kadar hatırı sayılır bir buluşma yeriydi. Ama şimdi tüm Fransız malları gibi orayı da protesto ettiğimiz için etrafı bomboş. Zaten her şeye rağmen orada randevu verseniz bile polis iki kişi bir araya geldi mi eylem var sanıp dağıtıyor. Taksim çevresindeki meşhur mevkiler arasında Borsa Lokantaları'nın önü, Galatasaray Lisesi'nin önü de bulunmakta.
Tek bir istisna dışında tüm buluşmalar genellikle tam saatlerde yapılır. 12:00, 12:30 gibi. Ama vapur iskelesinde buluşacaksanız, vapurun kalkış saatinden 10 dakika önce buluşmanız gerekir. Bu nedenle de ortaya küsuratlı buluşma saatleri çıkar. Zaten vapura binmeyecekseniz vapur iskelesinde buluşmak biraz manasız kalır. Buluşma olaylarında tüm iskelelerin ayrı bir yeri var ama en meşhurları Beşiktaş'taki Üsküdar İskelesi ile Kadıköy'deki Beşiktaş İskelesi'dir. Kadıköy'de pek sorun yaşanmaz ama Beşiktaş'ta vapur iskelesi yerine motor iskelesinde bekleyenlere rastlanmıştır. Kaldı ki, Kadıköy'de de birinin Beşiktaş, diğerinin Karaköy İskelesi'nde beklediği vakalar vardır. Tabii sonuçta bir sonraki vapura binilir.
Kadıköy Haldun Taner Sahnesi önü Anadolu Yakası'nın incisidir. Yağmurlu havalarda içeri girme lüksü vardır. Telefon kulübeleri, gazete bayileri, çiçekçiler yanıbaşındadır. Buluşacağınız kişiyi ıskalama ihtimali de sıfırdır. Üstelik tiyatronun hemen önündeki saat de her zaman doğrudur.
Altıyol'da 'Boğa Heykeli ve havuzların orası' da popüler noktalar arasında. Buradan dolmuşlara binip Bağdat Caddesi'ne, yukarı yürüyüp Bahariye Caddesi ve Moda'ya geçebilirsiniz. Salı ve Cuma pazarı müşterisi değilseniz o günlerde bu bölgeye yaklaşmayın, yanınızdakini bile kaybedebilirsiniz.