Bir Kitap

Güncelleme Tarihi:

Bir Kitap
Oluşturulma Tarihi: Nisan 12, 2005 21:41

Mustafa Kemal Atatürk Bilim ve Üniversite

Prof. Dr. Metin Özata

Umay Yayınları

(0232 4223114,

www.umayyayinlari.com)


Prof. Dr. Turgut Özata, geniş bir araştırmaya kalkıştı ve Atatürk’ün bilim ve üniversite konusunda söyledikleri sözleri ve düşünceleri bir araya getirerek, bu konuda aynı zamanda bir de başvuru kaynakçası oluşturdu.

Önsözden: "Mustafa Kemal, asker olmasının yanısıra büyük bir devlet adamı, düşünür ve Prof. Geoffrey Lewis’in dediği gibi ‘özünde bir bilgin’dir. O’nun okuduğu kitapları, tarih ve dil çalışmalarını ve düşünce yapısını anlayınca bu sonuca varmak mümkündür. Atatürk bir sözcüğün kökeninin nereden geldiğini bulunca ‘uzun bir çalışmadan sonra bunu keşfettiğim zaman, Sakarya muharebesini kazandığım dakikadaki memnuniyeti duydum’ diyebilen bir bilimsel heyecana sahiptir. .. Onu yakından tanıyan Türk Tarih Kurumu eski başkanı Hasan Cemil Çambel ‘Gazi Mustafa Kemal, yorulmaz bir okuyucu, büyük bir arayıcı, yüksek bir tenkitçi ve derin bir gözlemcidir’ demişti".

Bilim ve akılcı düşünceye önem veren Atatürk’ün "özellikle tarih ve dil konusunda bir akademisyen gibi araştırmalar yapması ve tarihçilere ‘belgelere dayanınız’ diyerek uyarması ve ‘biz daima hakikatı arayan ve onu buldukça ve bulduğumuza kani oldukça ifadeye cüret gösteren adamlar olmalıyız’ diyerek yol göstermesi, onun ne kadar objektif ve akılcı bir düşünce yapısında olduğunu gösterir".

Özata’nın kitabından Atatürk’ün çok önemli şu sözü vurguladığını öğreniyoruz: "İnsanların hayatına, faaliyetine hakim olan kuvvet yaratma ve icat kabiliyetidir".

5 bölüm olarak yazılan Mustafa Kemal Atatürk ve Bilim kitabının bölümleri şöyle: Atatürk ve Üniversite Reformu; 1933 Reformundan günümüze üniversite, Atatürk’ün kitap okuma merakı; Hayret verici hitabet maratonu: Büyük Nutuk.

Atatürk "Hayatta en hakiki mürşit bilim ve fendir" sözünu 1924 günkü Samsun öğretmenlerine karşı konuşmasında dile getirmiştir. Aşağıda bu sözünün geçtiği paragrafı alıyoruz:

"Dünyada herşey için, medeniyet için, hayat için, başarı için en gerçek yol gösterici ilimdir, fendir. İlim ve fennin dışında yol gösterici aramak gaflettir, cehalettir, doğru yoldan sapmaktır. Yalnız, ilmin ve fennin yaşadığımız her dakikadaki safhalarının gelişimini anlamak ve ilerlemelerini zamanında takip etmek şarttır. Bin, iki bin, binlerce yıl önceki ilim ve fen dilinin çizdiği kuralları, şu ana kadar bin yıl sonra, bugün aynen uyglamaya kalkışmak elbette ilim ve fennin içinde bulunmak değildir".

Prof. Dr. Turgut Özata, GATA Haydarpaşa Eğitim Hastahanesi Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları Klinik Direktörlüğünü yapıyor. Tıp dalında çeşitli ödülleri ve bilimsel makaleleri vardır ve bu kitapla, bir ortaçağ ülkesini modern bir devlet haline getirmek için, Atatürk’ün bilim ve teknolojiye dayanan bir yapıyı oluşturmak için nasıl da yoğun çalıştığını bize gösteriyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!