Bir Kitap

Güncelleme Tarihi:

Bir Kitap
Oluşturulma Tarihi: Ekim 15, 2004 00:16

Sayıların gösterisine hoş geldiniz!

Matematik, sadece ülkemizde değil, dünyada da eğitim ve öğretimde çeşitli zorlukları olan bir bilim dalı. Ancak ülkemizde matematiğin zorluğu, anlaşılabilecek nedenlerden dolayı çok daha büyük. Tanıdığımız matematik hocaları, çok iyi matematik eğitmen ve öğretmenleri, iyi ve çocukların konumlarını dikkate alan bir öğretim sistemi/ yöntemi ile matematiğin sevdirilebileceği ve anlaşılabilir kılınacağı görüşündeler. Burada en önemli nokta da, matematiğin ezberletilmeden, özü kavratılarak, sihirli yönleri gözler önüne serilerek ve çocukların matematiğin büyüsünün içine çekilmesi olduğu görüşünde hemfikirler.

Ülkemizde aslında matematiği sevdirecek, onun büyülü sayılar dünyasına insanları büyük bir merakla sokacak çok sayıda çeviri kitap yayımlandı. Bunlar eğitim sisteminde dikkate alındığında öğretmenlerin de işlerini kolaylaştıracağı düşünülebilir. Şimdi bu kitapların arasına güzel bir kitap daha katıldı: Matematik Büyücüsü: Sayıların gösterisine hoş geldiniz!

New York’ta matematik profesörü olan yazar, matematiği, hem öğrencilere hem de öğretmenlere sevdirebilmek ve öğretebilmek için ömürünü harcamış bir bilim insanı.

Bir makale yazınca

New York Times gazetesinde matematiğin güzelliğini ve büyüleyiciliğini anlattığı bir makeleye gelen olağanüstü güzellikteki tepkilerden aldığı ilhamlar, bu kitabı yazmasına neden olmuş.. Bu makale de kitabın girişine konmuş. Makalede 2002 yılına girilmesi nedeniyle 2002 sayısı üzerine, daha doğrusu palindromik sayılar üzerine yazılmış. Bu sayılar tersten de aynı okunurlar, 1991 gibi. Yazar burada ‘geçen bin yıldan beri hayat boyu iki palindromik yılı yaşayan son nesiliz’ diyordu.. Palindromik kelimeler de vardır: Madam, rotator, ütü gibi.

Bu sayıların ilginç özelliklerine değinen yazar bir de örnek veriyor: Bir sayı alın, onu tersten de yazın, sonra ikisini toplayın, elde edeceğiniz sayı palindromiktir. Çıkmazsa işlemi tekrar edin mutlaka bulacaksınız, diyor. Biz hemen bir sayı deniyoruz: 2005, tersten 5002, ikisinin toplamı: 7007... Tuttu!

Yazar, sayıların bu büyülü özellikleri herkesin ilgisini çekebilir diyor ve bu özelliklerinden yola çıkarakr bütün öğrencilere, herkese matematiği ve sayıları sevdirebilirsiniz tezini savunuyor. Ve bu yöntemi bütün öğretmenlere tavsiye ediyor.

Tabi sayıların büyüsü sadece palindromik özelliklerinde değil. Binlerce çok ilginç, insanı hayran bırakacak yönleri var sayıların..

İşte bu kitap, sayıların bu özelliklerini okura tanıtıyor, buradan yola çıkarak okuru matematik dünyasına açtığı güvenli yoldan içeri sokuyor.

Kitaptaki bölümler: Sayılardaki güzellik; Bazı aritmetik harikaları; Şaşırtıcı sonuçları olan problemler; Cebirsel eğlenceler; Geometrik harikalar; Matematiksel paradokslar; Hesaplama ve olasılık; Matematiksel potpuri.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!