Güncelleme Tarihi:
SÜPER Final başladı, bir taraf kazandı. Tansiyonun böyle maçlarda yüksek olacağı kesin. Zaten ilk 15 dakikada 4 sarı kartın çıkması bunun kanıtıydı. Her iki takımın 34 haftada bu hırsları nerede saklıydı da bir anda ortaya çıktı? Birincisi buna bakmak lazım.
Şimdi bu bir yılın emeğinin karşılığı bu 6 haftada mı alınacak? Türkiye yeni bir olayla karşı karşıya. Belki ilk maç ve ilk haftanın heyecanı farklı bir bakış açısı getirebilir. Ama şunu net olarak söylüyorum ki bu sistem devam ederse yani Süper Final play off’u sürerse, Türk futbolu kendi kendini yerin altına sokacaktır.
Şöyle bir bakalım... Eğer bu sezon Türkiye Kupası’ndan Galatasaray, Beşiktaş ve Trabzonspor elenmeseydi ve bugünlerde çeyrek final, yarı final ya da final maçları oynansaydı, Türkiye bu 1.5 aylık süreçte belki de her üç günde bir derbi mücadelesine sahne olacaktı. Yani, 4 yılda oynanan derbi sayısı 6 haftaya sığdırılacaktı. Böyle bir adalet olur mu? Adalette esas olan eşitliktir. Bu sistemde eşitlikten söz etmek mümkün mü? Galatasaray önde. Bu önümüzdeki yıllarda Galatasaray değil de başka bir takım olabilir. Fenerbahçe olur, Beşiktaş olur, Trabzonspor olur. Bu kadar uzak ara puan farkıyla gelip kaybedilecek bir lig şampiyonluğunun gerçek sahibinden söz etmek mümkün olur mu? Eğer bu ligin şampiyonu 6 haftada belli olacaksa, geride bıraktığımız 34 hafta neden oynandı? Bu 34 haftadaki maçlara insanlar neden gitsin? Siz herhangi bir sıradan lig maçına bundan sonra gitme isteği duyar mısınız? İngiltere, Almanya, İtalya, İspanya bizden aptal mı ki bunları düşünmemiş? Farklı bir heyecan getirelim, farklı bir boyut kazandıralım diye düşünmemiş mi?
Bu kısa süreli heyecanları bir sezona yaymanız mümkün değil. Yani, 3 günlük, 3 haftalık heyecan 100 yıllık rüyayı sona erdirebilir. Bu sezon kim şampiyon olur, olmaz önemli değil. İkinci maçı Galatasaray kazanamazsa bütün bir sezonun emekleri 7 günde bitebilir.
Çözüm fikstürde
Ligi bu haftalara taşırken 34 haftaya hangi heyecanı vereceksin, hangi iddiayı koyacaksın? Onun için bu Süper Final sistemi ilk günlerde heyecanlı olabilir ama futbolun geleceğini düşünüyorsak, Türkiye bundan 1 saniye dahi düşünmeden vazgeçmeli. Futbol bir bütünün yarışmasıdır. Parçaların yarışması asla olamayacaktır. Bu Süper Finaller’e çok meraklıysa Türkiye, fikstürü yapmak kolay. Derbileri ligin ilk yarısının ve ikinci yarısının son 3 haftasına koyun. Süper Final’i ligin içerisinde oynatın. Yani, 34 haftanın içinde kullanın.
Trabzon ve Beşiktaş yön belirleyici olur
- TRABZONSPOR gol yolları belli bir takım. Trabzonspor bunu aşamadığı sürece yani Burak bağımlılığından kurtulamadığı sürece rakiplerine üstünlük sağlaması zor. Diğer takımlar alternatifi olan gol yollarında daha fazla arayışı olan görüntüdeler.
Fenerbahçe bütün olarak baktığımız zaman iyi bir futbol takımı görüntüsü verdi, demek mümkün. Oyunun başında Alanzinho ve Zokora’nın şutları oyunun gidişatını değiştirebilirdi. Hatta ligin gidişatını bile değiştirebilirdi.
İddia ediyorum.
Şu anda zaten çok gerilerde bu yarışmaya giren Trabzonspor ve Beşiktaş iki tane takımın Galatasaray ve Fenerbahçe’nin yön belirleyicileri olacaklar.
Kısacası, kısa süreli günlük heyecanlar bizi aldatmasın. Biz futbolu bütün bir yıl heyecanla izlemek istiyoruz.
Bir de işin ucuna şunu eklemek lazım. 40 tane, lig maçı, Avrupa Kupası maçı ve Türkiye Kupası maçları. Bunların tamamında mücadele eden bu takımlar ve milli takım bu futbolculardan oluşuyor. Bu sistem en sonunda Türk Milli Takımı’na da ağır yara verecektir. Milli Takım Avrupa Şampiyonası finallerine katılmıyor. Katılsaydı, bu Süper Final’den sonra bir hurda halinde o şampiyonaya giderdi. Bir gecelik heyecan, keyif güzel. Ama gecelik, haftalık heyecanlar yılları kaybettirecek. Dikkat...
Bunu gayet iddialı söylüyorum...
3 yıl sonra bu sistem devam ederse, statlarımızda insan değil, canlı dahi göremeyeceksiniz.
Bence de sezonun en iyi F.Bahçe’si
- “Sezonun en iyi Fenerbahçe’si” diyorlar bazı arkadaşlar dünkü maçtan sonra. Ben de aynı kanaatteyim. Fenerbahçe’yi ilk kez bu kadar coşkulu bir şekilde izledim. Peki bu futbolu ortaya koyan Fenerbahçe, 34 hafta boyunca neredeydi? Yoksa, futbolcular bu sistemin sonundaki performansın daha önemli olduğunu bilerek mi bu çizgiye geldiler. Trabzonspor neredeydi? Yani siz bu yoğunluğu bütün sezona yayamazsanız, Türkiye’de başka kulüpler, spor medyası, her bir birim bundan büyük yara alacaktır. Şunu unutmamak lazım. Türkiye, Avrupa’da oynanan ligler içinde ilk 4’ü aşağı, yukarı belirgin bir ülkedir. Yani sezon bittiği zaman Türkiye’de yüzde 99 bu 4 takımdan 3 tanesi ilk 4’ün içinde olacak. Halbuki diğer Avrupa ülkelerinde bu takımlar her zaman değişebilir. Burada bu yarışmalar sezon sonunda sadece 4 takıma sunulacaktır. Şimdi böyle bir heyecanı ülke futbolu kaldırmaz, kaldıramaz.