Güncelleme Tarihi:
Yıl 2004, G.Saray Başkanı Özhan Canaydın, Mustafa Sarıgül’le Seyrantepe’de...
TARİH 28 Aralık 2003.... Hürriyet Gazetesi Spor Servisi’nden içeri girdiğinde, ellerinde maketler vardı. İstekli ve bir o kadar da heyecanlıydı...
- İşte bu Galatasaray’ın yeni stadyumu...
Söze böyle başladı o zaman Şişli Belediye Başkanı Mustafa Sarıgül. Galatasaray’a yeni stadyum yeri için Seyrantepe’yi öneriyordu. Ali Sami Yen’in arazisinden de büyük bir pay almayı planlıyor, dönemin Galatasaray Kulübü Başkanı rahmetli Özhan Canaydın’ı da ikna etmeye çalışıyordu.
- Bu projeyi önce Hürriyet ile paylaşmaya geldim. Çünkü Hürriyet bunu duyurursa, bu stat hayata geçer...
Aradan yıllar geçti. Aslantepe Türk Telekom Arena, yükselmeye başladı. Galatasaray artık yeni stadına taşınmak için gün saymaya başladı. Ve bize projeyi ilk kez kamuoyuna tanıtan Mustafa Sarıgül aradı:
- O gün bu projeyi sadece Hürriyet ile paylaşmıştım. Şimdi hakkımı istiyorum..
Haklıydı, hemen bir araya geldik. Sarıgül o döneme ait öyle görüntüler çıkardı ki ortaya, içimiz acıyarak izledik. Rahmetli Özhan Canaydın’ın ilk kez adımını attığı o çorak arazide şimdi teknoloji harikası bir stadyum yükseliyor.
En büyük teşekkürü Bayraktar’a borçluyuz
- Seyrantepe’ye stadyum fikri nereden aklınıza geldi?
- Ben siyasetçiyim. Bir siyaset adamının hayalleri olmalı, projeler tasarlamalı ve bunları hayata geçirmeli. Seyrantepe Projesi’ni ilk kez Hürriyet’e anlatmıştım. “Hayal” dediler; “olmaz” dediler. Aslantepe’ye ilk gittiğimiz günü hatırlıyorum. Allah rahmet eylesin Özhan Canaydın başkanımızla birlikte gezmiştik. Gerçekleşmesi için çok uğraş verdik. Şimdi Mustafa Sarıgül ismini anmaktan imtina ediyorlar.
- Sizinle birlikte bu projeye sahip çıkanlar da oldu ama.
- Bu projede benim en büyük teşekkür borçlu olduğumuz isim TOKİ (Toplu Konut idaresi) Başkanı Erdoğan Bayraktar’dır. Kendisi çok büyük destek vermiştir. Gençlik ve Spor Genel Müdürlüğü bu projeye destek vermiştir. O projeyi ben kamuoyuna sunduktan sonra çok temaslarımız oldu. Ve bugün Türkiye için müthiş bir proje hayata geçiyor. Ben de bundan son derece mutluyum.
Projeyi 6 ay sakladım
- Canaydın’ın ilk tepkisi ne olmuştu?
- Özhan Abi “Bunu 6 ay boyunca da kimse ile paylaşmayın” dedi. Özhan Abi’yi ikna etmek için tam 6 ay kamuoyundan sakladım. 6 ay bekledim. 6 ay sonunda Özhan Abi, “Tamam, bunu hayata geçirelim” dedi. 9 sene önce konuştuğumuz hayal şimdi gerçek oldu. Bugün o stadın bir noktasına (eminim ki Sayın Başkan Adnan Polat da bunu düşünecektir) Özhan Canaydın isminin verilmesini de çok çok arzu ediyorum.
- Karşı çıkanlar oldu mu?
- Temkinli davrandılar. Ama bazılarını ikna etmem zor oldu. Başta benim için Özhan Abi’nin ikna edilmesi lazımdı. Çünkü Özhan Abi’yi kırarak, onun onayını almadan bir şey yapmak söz konusu değildi. İlk olarak aldım onu, sahaya götürdüm. Gittiğimiz ilk seferde bana çok kızdı, çok bağırdı. Ama daha sonraki oluşumda da benim hakkımı çok teslim etti.
Polat destekledi
- Beni o zaman arayan ve destek veren sadece Adnan Polat’tı. Bu canlı yayınlarda sabittir. Hiçbir G.Saraylı eski yönetici bu projeye destek vermedi. Ama Adnan Polat çıktı ve bu projenin yararlı olacağını belirtip arkasında olduğunu söyledi. Bugün ne mutlu ki, o gün bana destek veren Adnan Polat, bugün G.Saray Kulübü’nün başkanı….
Tayyip Bey talimat verdi ve tamamlandı
- Özhan Canaydın’ın istediği gibi oldu mu stadyum?
Evet, benim ve Özhan Abi’nin istediği gibi oldu. Ama Ali Sami Yen’in üst hakkı konusunda istediklerimiz olmadı. Ali Sami Yen’in üst hakkında mutlaka G.Saray’ın payı olması gerekirdi. Tabii günün şartları, koşulları diyelim. Ama Aslantepe hayal ettiğimiz gibi oldu.
- Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın payı nedir?
- Sayın Başbakan’ın payı büyüktür. TOKİ, kendisine bağlı sonuçta. Başbakanlık, TOKİ’ye, “hızlı bitirin” talimatı vermese bu stat olmazdı.
- 2006’da, “30 milyon dolar kazanır G.Saray bu stattan” demiştiniz?
- Kesinlikle daha fazla kazanacak. Göreceğiz.
Nihat Bey çok doğru söylüyor
“Evet, Saracoğlu bugün dünya çapında örnek alınabilecek bir stat. Nihat Bey o konuda doğru söylüyor. Çünkü o, inşaat konusunda uzman bir isim. Bugün olsa sıfırdan çok daha iyisini yaparsın.”
- Fenerbahçe Kulübü Başkan Vekili Nihat Özdemir, “ Saracoğlu, Aslantepe’den dahi iyi bir stat. Eğer bu imkan Fenerbahçe’ye verilse Avrupa’nın en güzel stadını biz yapardık” dedi.
- Kabul edelim ki, Saracoğlu hakikaten çok kısa zamanda yapılan, çok çok iyi bir stattır. Benim bir tezim vardı, “Şehir içindeki statlar, şehir dışına taşınmalı” diye. Çünkü şehrin içindeki statların yerlerinden de kulüplere bir pay verilmeli, gelir akmalı kulüplere de. Evet, Saracoğlu da bugün dünya çapında örnek alınabilecek bir stat. Bunu kabul etmemiz lazım. Nihat Bey o konuda doğru söylüyor.
- Daha iyisini yapardık sözü ile alakalı görüşünüz…
- Teknoloji çok ilerliyor. Nihat Bey de inşaat konusunda uzman bir isim. O nedenle Nihat Bey’in söylediği sözün doğru olduğuna inanıyorum. İnşaatı güzel yapmanın şekli, teknoloji ile alakalı. Bugün olsa sıfırdan çok daha iyi yaparsın. Ben okullar yapıyorum. Dün yaptığım okulun, bugün yenisini yaparken, eksiğini görüp daha iyisini yapıyorum. Doğru katılıyorum.
Büyük rakamlara gelen yabancı riske girmiyor
- G.Saray stat gelirlerini elde etmeye başladığında geleceği nasıl şekillenir?
- Dışarıdan gelecek yabancı transferlerin de muhteşem isimler olması gerekli. Bir büyük takımda 6-7 tane yabancı futbolcu olursa o takımın büyüsü kaçıyor. Forma heyecanı, ruh kaçıyor. Büyük rakamlara gelen futbolcu kendisini riske etmek istemiyor. Ama iki ya da üç tane çok çok kaliteli yabancı gelirse, o gelenlere de yönetim ve antrenör, futbolcular sahip çıkarsa bu iş olur.