Güncelleme Tarihi:
(1) EN HEYECANLI SPOR, FUTBOL
Futbolun sadece en sevilen spor olmadığını, insanları ‘en çok heyecanlandıran’ spor olduğunu da ‘upset frequency’ testleriyle ispat etmiş matematik uzmanları. Nasıl diye sormayın...
(2) SONUÇLARI ÖNCEDEN HESAPLAMAK
Yine matematikçiler, şampiyonu önceden ve matematik formüllere dayanarak bilebileceklerini iddia ediyorlar. Mesela, Kupa başlamadan önceki tahminlerine göre, en şanslı ekip Brezilya idi, sonra sırasıyla Fransa, Hollanda ve Almanya. (3) AZİZ YILDIRIM’I MUTLU EDECEK BİR ARAŞTIRMA Bu çalışmayı daha önce yazı yapmıştık: Durham Üniversitesi’nde yapılan araştırmalar kırmızı mayo giyen ekiplerin kazanmaya daha yakın olduğunu göstermişti. (5) MÜKEMMEL SPOR MALZEMESİ Bir diğer dahiyane fikir de ‘akıllı spor elbisesi’. Üzerindeki sensorlar sayesinde, spor kıyafeti sporcunun hızını, hangi kaslarının çalıştığını, yaptığı hareketin teknik açıdan iyi olup olmadığını takip edecek ve elektrik sinyalleriyle (ses, elektrik uyarısı vs) sporcuyu (şu adeleni kullan, şu hareketi yap, tempon düştü hızlan, nefes tempon yüksek kontrol et vs diyerek...) yönlendirecek / uyaracak / cezalandıracak. ‘Big Brother donumuza kadar girdi!’ diyor sporcular... (7) IT TEKNOLOJİLERİ FUTBOLUN HİZMETİNDE (8) OFSAYT OFSAYTA DÜŞTÜ (9) FRİKİKTEN GOL YİYEN KALECİYE SÖVMEYİN (10) SPOR SAĞLIĞA... ZARARLIDIR (11) ROBOTLAR BİZİ KURTARACAK
Eğer siz de arkadaşlarınızla iddiaya giriyor, yahut ‘iddaa’ oynuyorsanız, şu matematik formül işinize yarayabilir:
P(n)=lne-l/n!
(Not: 2005’te yapılan bir istatistik çalışma ise, fanatik taraftarların ‘çevrelerine ve kendilerine zarar verme’ ihtimalini hesaplamıştı. Şampiyonluğu kazanan takımın taraftarları, kaybedeninkinden daha... tehlikeli imiş.)
Hollandalı bilim adamlarının geliştirdiği teknik de... holiganlara karşı. Eğer sese küçük bir eko verilirse, insanların kafası karışıyor, dili dolanıyor ve toplu halde şarkı söylemesi, bu arada topluca küfretmesi de zorlaşıyormuş.
(4) KIRMIZI GİYEN KAZANIYOR
Tabii futbol malzemesi de teknolojiden ve bilimden payını alıyor. Mesela ‘laser sintering’ denilen teknoloji futbol ayakkabılarının ayağa mükemmel uyumunu sağlıyor, d3o teknolojisi ise (durgun haldeyken % 100 esnek, darbe aldığı zaman % 100 koruyucu hale gelen bir malzeme söz konusu) kaleci eldivenlerinde devrim yaratıyormuş.
(6) ANTRENÖR GİBİ ELBİSE
Bu arada Dünya Kupası sayesinde yeni IT teknolojileri de test edilecek. Mesela özel network’lar stadyumda fanatik taraftarları izleyecek, internet siteleri maçları, pozisyonları ve tartışma gruplarını geliştirecekler.
Buna karşılık fanatikleri memnun edecek bir çalışma da var. Mesela Hollandalı araştırmacılar, ofsayt kararının % 100 doğru verilmesinin mümkün olmadığını iddia ediyorlar: Bir insan (yani hakem) aynı anda hem topu hem oyuncuyu göremez!.. diyorlar.
Yine Belfast Queen Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, insan gözü havada kavis çizerek yol alan bir topun yörüngesini (eğrisini daha doğrusu) kestiremezmiş. Yani ‘duran toplara vurma’ uzmanı David Beckham veya Roberto Carlos’un frikik golünü yiyen kalecilere laf etmeyin diyorlar.
Bir uyarı: topa kafa vurmak boyunda sadece beyne değil, (futbolculara has) bir boyun rahatsızlığına sebep oluyormuş. Ayrıca sporlar da, genelde, nöronal sistem için zararlı imiş.
Ancak aynı uzmanlar, uzun vadede, robotların insanların yerine futbol oynayarak bu olumsuzluklara son vereceğini düşünüyor. Şu anda robotlar langırtta mesela yenilmez hale gelmiş... sıra yeşil sahalara geliyormuş.