Bilgisayar çipli kanser tedavisi

Güncelleme Tarihi:

Bilgisayar çipli kanser tedavisi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 01, 2002 21:43

Her hastanın kanser tedavisinin başarısı bir bilgisayar çipiyle denetlenecek.

Kanser tedavi yöntemlerinin farklı hastalarda farklı sonuçlara yol açtığını gören araştırmacılar, kansere hangi genin yol açtığını belirleyecek bir DNA yongası (Çip) kullanarak kanserin iyileşip iyileşmeyeceğini önceden anlamaya çalışıyor. Böylece doktorların yeni tedavi teknikleri geliştirebileceği ve daha doğru kararlar verebileceği düşünülüyor.

Bir DNA yongası, iyileşen (resimde solda) ve iyileşmeyen (sağda) lenf kanseri olaylarında genlerin görünümü arasındaki farklılığı gösteriyor. Kırmızı kutu, bir genin herhangi bir kategoride daha fazla görüldüğünü belirtiyor.

Cambridge, Massachusetts’te MIT Genom Araştırmaları Merkezi’ne bağlı Whitehead Biomedical Research ile Boston Dana-Farber Kanser Enstitüsü’nden araştırmacılar, Todd Golub başkanlığında yaygın büyük B hücreli lenf kanseri (YBBHLK) denilen kanser türü üzerinde bir araştırma yaptı. Bugüne kadar kullanılan başlıca tedavi aracı olan CHOP adlı ilaç kokteyli, hastaların yalnızca yarısını iyileştiriyordu. Doktorlar, hastanın yaşına, tümörün yerine ve büyüklüğüne bakarak kimin daha yüksek risk taşıdığını tahmin etmeye çalışıyor ve ilacın dozunu yükseltiyordu.

7 bin gen var

Golub ve arkadaşları, YBBHLK tanısı konulduğunda 58 hastanın RNA örneklerini alıp sakladı. Herkese aynı tedavi uygulandı ve sonunda 32 kişi iyileşirken, 26 kişi öldü. İçinde yaklaşık 7000 gen dizisi bulunan ve microarray denilen bir DNA yongası kullanan araştırmacılar, gerileyen ve direnen tümörlerde etkin olan genlerin dizilişini karşılaştırdı. Farklılık gösteren 13 genin birkaç tanesi, hücre ölümünü engelleyen bir rol oynuyor ve kanserli hücrelerin iyileşmesine yardımcı oluyor.

Bundan sonra her tümördeki genlerin oluşturduğu modeli inceleyerek tümörün iyileşip iyileşmeyeceğini belirleyecek bir bilgisayar programı geliştirildi. Nature Medicine dergisinin Ocak sayısında yayımlanan sonuçlara göre, program bugüne kadar kullanılan yöntemlerden daha kesin sonuçlar verdi. Bu yöntemin öteki kanser türlerine de uygulanabileceğini söyleyen Golub, YBBHLK’de rol oynayan genler daha yakından bilindiğinde daha başarılı bir tedavi önerilebileceğine inanıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!