Güncelleme Tarihi:
Gençlik ve Spor Bakanlığı’nın Riva’daki Kamp ve Eğitim Merkezi’nde düzenlenen ödül törene bakanlar Bak ve Kacır’ın yanı sıra bakan yardımcıları, TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, milletvekilleri, milli sporcular ile girişimciler katıldı.
Törende konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, BİGG Spor Ödülleri’nin spor camiasında yenilikçi fikirlerin hayat bulmasında hızlandırıcı bir rol oynamasını temenni ettiğini söyledi.
SPORTİF BAŞARI İÇİN TEKNOLOJİYE İHTİYAÇ VAR
Gençlik ve Spor Bakanı Osman Aşkın Bak da sportif başarı için teknolojiye ihtiyaç olduğunu belirterek, “Genç firmalarımızın dışarıdan çok büyük paralarla ithal ettiğimiz ürünleri yapmaları, yapmaya başlamaları gerçekten çok önemli. Ölçemediğiniz bir şeyi yönetemezsiniz." diye konuştu.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan liderliğinde son 22 yılda Türkiye'nin teknolojiye, AR-GE'ye yaptığı yatırımların artarak devam ettiğine dikkat çeken Bakan Bak, "Spor endüstrisi söylenen rakamlara göre 680 milyar dolar. Bu endüstrinin yaklaşık yarısı ekipman, teknoloji ve bunların kullanılmasını kapsıyor. Projeyle çok başarılı çalışmalar yapıldığını gördüm. Bence çok önemli bir şey. Güzel işler yaptık” diye konuştu.
Türkiye'de bir spor devriminin yaşandığını vurgulayan Bak, şöyle devam etti:
"Sayın Cumhurbaşkanımızın sporun içinden gelmesi, sporu çok iyi bilmesiyle ilgili. Türkiye son 22 yılda statlar, salonlar, havuzlar, binlerce tesis kazandı. Bu tesislerin hepsi sporcularla dolmaya başladı. Ama buna ne lazım? Bu sporcuları çok iyi eğitmek için antrenörlere, teknolojiye ihtiyacımız var. Mesela yüzme havuzlarındaki dokunma teknolojisini dışarıdan alıyoruz. Çok pahalı. Bunları da geliştirmemiz lazım. Gençler gelecekte bu ülkede çok önemli işler yapacak hem sporda hem teknolojide. Ülkemiz çok daha güçlü olacak. Federasyonlarımıza, spor kulüplerimize de söylüyorum. Lütfen bu teknolojileri kullanmaya başlayalım, kullanalım."
Bakan Bak’ın konuşmasının ardından iki bakan “Bilimsel Araştırma, Girişimcilik ve Gençlerde Bilimsel Farkındalığın Artırılmasına İlişkin İşbirliği Protokolü”nü imzaladı.
Sonrasında mansiyon ödülü alan ve ilk 5'e giren firmalara ödüllerini Bakan Bak ve Bakan Kacır verdi.
Tören, toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.
7 BRANŞTA 67 GİRİŞİM BAŞVURDU
Yarışmaya, “Spor teknolojilerinde artırılmış ve sanal gerçeklik uygulamaları”, “Sporda yapay zeka uygulamaları”, “Sporla ilişkili istatistik ve büyük veri analizi uygulamaları”, “Bireysel ve takım takip-analiz sistemleri”, “Sporda antrenman teknolojileri”, “İthal spor malzemelerinin yerlileştirilmesi” ile “Sporda sensör teknolojisi” kategorilerinde toplam 67 teknolojik girişim başvurdu.
Yarışmada ilk 5’e girenler toplamda yaklaşık 5 milyon lira ödül ile BİGG Spor Kupası'nın sahibi oldu.
TEKNOLOJİK ÜRÜNLERİ DENEYİMLEYECEKLER
Tören öncesinde fuaye alanında yarışmaya katılan ürünler sergilendi. Ziyaretçiler de burada ürünleri deneyimleme fırsatı buldu.
SPOR VE TEKNOLOJİYE AKADEMİK BAKIŞ
Gün boyunca uzman konuşmacıların katılımıyla çeşitli paneller düzenlendi. “Sporda Yapay Zeka”, “Sporda Hedefi 12’den Vurmak” ve “Spor Turizmi” başlıklı oturumlarda spor ve teknoloji ilişkisi farklı bakış açılarıyla ele alındı.