İSTANBUL,(DHA)
Oluşturulma Tarihi: Nisan 16, 2013 20:27
Beşiktaş'ta 5 Mayıs 2013 günü tüzük değişikliği ile ilgili olarak yapılacak Olağanüstü Genel Kurul öncesi, Siyah Beyazlı kulübün başkanı Fikret Orman değişikliklerin gerekçesi ile ilgili bilgi verdi.
Beşiktaş'ta 5 Mayıs günü yapılacak Tüzük Tadil Kongresi öncesi bugün Siyah Beyazlı kulübün resmi internet sitesinden yeni tüzüğün taslağı yayınlandı. Taslakta öne çıkan değişiklikler ise şu şekilde;
Değişiklerden ilk göze çarpan yöneticilerin görev ve sorumluluklarının çerçevesinin belirlenmesi oldu. Buna göre, yöneticiler görevlerinden ayrılsalar bile kendi dönemlerinde oluşan vergi borçlarından sorumlu tutulacak. Yönetim, kulüp adına uzun vadeli sözleşmelerin sadece kendisine ait dönemlerini kapsayan bölümünü kullanabilecek. Ayrıca yönetim Kurulu'nun çalışmalarına olumlu katkı yapabileceği düşünülerek ve profesyonel çalışanlara daha fazla sorumluluk yüklenilmesi amacıyla Yönetim Kurulu üye sayısı başkanla birlikte 11, yedek üye sayısı da 5 olarak belirlendi. Eski sayı başkan ile birlikte toplam 19'du. Başkanlık süresi de en fazla iki dönem yani 6 yıl olarak ön görülüyor. Diğer yandan başkanlığa aday olan üyelerin en az 250 üye tarafından önerilmesi benimsenecek. Değişikliklerden bir diğeri de seçimli genel kurul tarihinde yaşandı. Daha önce ocak ayı olarak belirlenen
seçim tarihi ilki 2013 yılı Mayıs veya Haziran ayında yapılmak üzere, her 3 yılda gerçekleşecek. Yeni tüzük ile beraber seçimli genel kurullar mayıs ayında gerçekleşecek.
Kulübün resmi internet sitesinden yapılan açıklamada Başkan Orman şu ifadeleri kullandı. "Derneklerin kuruluşunu ve faaliyetlerini düzenleyen Medeni Kanun, Dernekler Kanunu gibi temel yasalarda yapılan değişiklikler, BJK Dernek Tüzüğü'nün yeniden gözden geçirilmesini zorunlu hale getirmiş, Divan Başkanlık Kurullarınca daha önce oluşturulan çalışma gruplarına Yönetim Kurulumuz da katkı vermiş ve Dernek Tüzüğü, taslak bir metin olarak yeniden hazırlanmıştır.
Genel Kurul üyelerimizin görüş ve onayına sunulan bu tüzük taslağının hazırlanmasındaki en önemli iki gerekçe, derneklerle ilgili temel yasalarda yapılan değişikliklere uyum sağlanması ve geride bıraktığımız yıllarda yaşadığımız ve kulübümüze zarar veren bir takım hataların ve yanlışlıkların bir daha yaşanmaması düşünülerek yürürlükte olan tüzüğümüzün uygulanmasında görülen sorunlara çözümler getirilmesi ihtiyacıdır.
Bilindiği gibi, T.B.M.M tarafından 22.11.2001 tarihinde kabul edilerek 2002 yılı Haziran ayında yürürlüğe giren yeni Türk Medeni Yasası'nın "Dernekler" başlığını taşıyan II. Bölümü'nde önemli yeni düzenlemeler yapılmıştır. Türk Medeni Yasası'ndaki değişikliklere paralel olarak yeni bir Dernekler Yasası, 23.11.2004 tarihli Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girmiştir. Dernekler Yasası'nın 14 ve 37. maddelerinde çıkarılması öngörülen yönetmeliklerden, Spor Kulübü adını alan derneklerle ilgili "Gençlik ve Spor Kulüpleri Yönetmeliği" 08.07.2005 tarihinde, İçişleri Bakanlığı'nca hazırlanan "Dernekler Yönetmeliği" de 31.03.2005 tarihinde, yayınlanarak yürürlüğe girmiştir.
Tüm bu yasa ve yönetmeliklerdeki yeni hükümler BJK Dernek Tüzüğü'nün yeniden gözden geçirilmesini ve temel yasalara aykırı hükümlerden arındırılmasını zorunlu hale getirmiş, taslak metinde de bu doğrultuda yeni düzenlemeler yapılmıştır. Geride bıraktığımız son on yıllık sürede, Derneğimiz faaliyetlerinde ve yönetim uygulamalarında ortaya çıkan bazı sorunlar, tüzüğümüzün konuya ilişkin hükümlerinin, günümüz koşullarına ve sorunların çözümüne uygun hale getirilmesini de gerekli kılmıştır. Kulübümüzün en önemli uğraş dallarından biri olan
futbol alanındaki gelişmelere paralel olarak şirketler kurulmuş, ortaklıklar oluşturulmuştur.
Kulüp bütçesinin çok üstünde değerlere ulaşan iştiraklerimizin bütçeleri ve hesapları kulüp hesapları ile bütünleştirilemediği için Genel Kurulumuza yeterli bilgi akışı sağlanamamıştır. Yürürlükteki tüzüğümüzün yetersiz kalmasından kaynaklanan ve tüm üyelerimizin yakından bildiği bu sorunlara (üyelik işlemleri, borçlanma, bütçe ve bütçe disiplininin sağlanması v.s. gibi) çözümler geliştirilmesi ihtiyacı, çalışmalarda dikkate alınan diğer önemli bir gerekçe olmuştur. Temel yasalara uyum sağlamak ve uygulamada görülen sorunlara çözüm getirmek amacıyla yapılan düzenlemelerin dışında, yürürlükteki tüzüğümüzde farklı maddelerde açıklanan benzer konular, bir araya getirilmiş ve alt paragraflarda yer alan bazı hükümler de ayrı başlık ve maddeler halinde yeniden düzenlenerek, iş bu taslak metinde aynen yer almıştır."