Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2006 00:00
Şampuan saçımızdaki yağı nasıl temizliyor ya da kepekleri nasıl gideriyor, hiç düşündünüz mü? Başka hiçbir alanda kuaförlükteki kadar çok deneysel kimya yapılmıyor aslında.
Saçlarımız yıkanırken bile son derece karmaşık bir kimyasal süreç işlemekte. Şampuan saçlarımızdaki kiri temizliyor. Ancak bu kirler farklı maddelerden oluşmakta, mesela yağ bezlerinden çıkan yağlar, ölü cilt hücreleri ve tabii bir de toz toprak.
Temizleme sürecindeki en önemli maddeler tensitlerdir. Tensitler, bir kısmı suyla diğer kısmı ise yağla uyumlu olan iki parçalı moleküllerden oluşur. Saçlarımızdaki yağlar ilk önce tensitler tarafından minik yağ damlacıkları olarak parçalanmakta.
Daha sonra ise yağa uyumlu uçlarıyla yağ damlacıklarına yapışıyorlar, suyla uyumlu uçları ise dışarıda kalıyor. Bu şekilde her yağ damlası tensitler tarafından paketlenmiş olur ve yağ damlacıklarının suda kalmasını sağlarlar. Yağ damlacıkları artık yeniden saça yapışmadığı için durularken saçımızdan akıp giderler.
Saçlarda perma
Kadınların saçlarını kıvırcıklaştırmak için perma yaptırdıklarını biliyorsunuz. Perma, birbirini tamamlayan üç süreçte tamamlanır. Birinci adımda saçlardaki belli başlı iç bileşimler çözülür, saç eskisinden daha esnek bir hale gelir.
İkinci aşamada saça mekanik olarak belli bir biçim verilir ve son olarak bu biçimi korumak için perma için özel olarak üretilmiş kimyasallar sürülür saçlara.
Fakat ne var ki deneysel kimya uygulamaları istenmeyen yan etkileri de beraberinde getirir. Mesela saç boyası gerekenden daha uzun bekletildiğinde saçlara zarar gelir. Ve koyu renkli saçlar ne kadar açık renge boyanırsa, saçlar o denli zarar görmekte.
Elbette kimyasallar sadece müşterilere değil, berberlere de zarar verir. Tahminlere göre kuaförlerin yaklaşık %10’unda (mesleğe yeni başlayanlarda daha çok olmak üzere) cilt hastalıkları ortaya çıkmakta. Kuaförler sürekli suyla temas halinde oldukları için cilt doğal koruma işlevini yitirmekte.