Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi'nin (TMOK) Olağan Mali Genel Kurul Toplantısı İstanbul'da yapılırken, seçimli olağanüstü genel kurul talebi oy çokluğuyla reddedildi.
Olimpiyatevi'nde gerçekleştirilecek mali kongrede, Divan Başkanlığı'na seçilen Av. Kısmet Erkiner'in oya sunduğu olağanüstü genel kurul talebinin gerekçeleriyle görüşülmek üzere gündeme alınması konusunda verilen önerge kabul edildi.
Toplantıda daha sonra bir konuşma yapan TMOK Başkanı Togay Bayatlı, Türkiye'nin 2011 ve 2012 yıllarında birçok uluslararası organizasyona ev sahipliği yapacağını belirterek, “Kamuoyuna henüz açıklanmış değil. İlk kez size bunu duyuruyorum. Karar 10 gün önce verildi. İstanbul'un Olimpiyat Oyunlarına adaylığı konusunda TMOK, Hazırlık Düzenleme Kurulu ile yeni bir kanun hazırlığına başladı. 2020 adaylığı için devletimiz ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile girişimlere ve çalışmalara yol verildi” diye konuştu.
Bu arada, toplantıya AK Parti Mersin Milletvekili Kürşat Tüzmen de katıldı.
DENETLEME KURULU RAPORU
Toplantıda Bayatlı'nın konuşmasının ardından Yönetim Kurulu Faaliyet Raporu, Mali Rapor ve Denetleme Kurulu Raporu okundu.
Denetleme Kurulu Raporu'nda 31 Aralık 2010 tarihi itibariyle gerçekleşen 3.867.059,65 liralık gelirin bir önceki yıl gelirlerine göre yüzde 24,9 oranında arttığı, giderler toplamının ise 2.921.507,02 lira ile bir önceki yıla göre yüzde 22,9 oranında arttığı açıklandı. Dönem sonunda 945.552,63 lira gelir fazlası oluştuğu, öz varlığın yüzde 15 artışla 7.216.965,25 liraya yükseldiği kaydedildi.
ARSLAN: “HUKUKİ DAVALAR SÜRMEKTE”
Toplantıda raporlar hakkında üyelerin görüşlerinin ardından TMOK 1. Başkan Yardımcısı Uğur Erdener, bir üyenin stratejik planlama konusunda TMOK'a hizmet veren TSE Consulting kuruluşuyla ilgili sorularını yanıtladı.
Erdener, TSE Consulting'in sporda stratejik planlama alanında dünyanın en yetkin kuruluşlarından biri olduğunu belirterek, firmanın Rusya Olimpiyat Komitesi, Uluslararası Atletizm ve Okçuluk Federasyonlarıyla da çalışmalar yaptığını anlattı. Uğur Erdener, yürüttüğü hizmetlerin karşılığı olmak kaydı ile firmaya toplam 80 bin avro ödendiğini, Türkiye'de benzer çalışma yapacak
spor alanında yetkin bir başka firma olmadığının incelendiğini ifade etti.
TMOK 2. Başkan Yardımcısı Türker Arslan ise yönetim kurulunun 2 yıldan beri görevini sürdürmeye çalıştığını kaydederek, “4.5 ay geçtikten sonra ilk defa muhalif bir hareketin karşısında kaldık. Tebliğler yayınlandı, söylentiler çıktı. Bir olağanüstü genel kurul talebiyle karşılaştık. Şu anda bir takım hukuki davalar sürmekte. Açılan 4 davadan biri feragat ile sonuçlandı. Diğer davaların uzamasının nedeni, davayı açanların, davaya gelmemesidir” diye konuştu.
BÜTÇE KABUL EDİLDİ
Toplantıda yönetim ve denetleme kurulları, oylama sonucu mali ve idari bakımdan aklandı.
TMOK Sayman Üyesi Oktar Tertemiz, 2011 yılı tahmini bütçenin, 3 milyon 500 bin lira gider, 3 milyon 500 bin lira gelir olduğunu, gelir ve giderlerin dengelendiği kaydetti.
Yapılan oylama sonunda bütçe kabul edildi.
OLAĞANÜSTÜ GENEL KURUL TALEBİ REDDEDİLDİ
Toplantıda, bütçenin kabul edilmesinin ardından, Kongre Divan Başkanı Kısmet Erkiner, toplantının başında gündeme alınan olağanüstü genel kurul talebiyle ilgili önergedeki 52 imzanın burada atılıp atılmadığının kontrolünü yaptırırken, bu önergeyle ilgili lehte ve aleyhte iki üyeye söz verdi.
Lehte söz alan Mahmut Kulein, mevcut hükümet ve GSGM'nin son yıllarda çok önemli organizasyonlara imza attığını, bazı federasyonların TMOK'u aştığını belirtip, TMOK'u eleştirirken, “Bu olimpiyat komitesinin bu yapısıyla 2020'yi alamayız” dedi.
Önergenin aleyhinde söz alan üye Naci Ekşi ise eleştirenlerin asırlık kurumun saygınlığını yok edecek hiçbir delil söylemediğini ifade ederek, “Hem saygınlıktan bahsedeceğiz hem de böyle bir asırlık kurumu mahkemelerde süründüreceğiz. Madem bu kurul asırlık, bu yönetimin 2 yıl süresi kalmıştır. Bu süre uzun değil, 'Ben daha iyisini yapacağım' diyen kongrede ortaya çıkmalı” diye konuştu.
Konuşmaların ardından Kongre Divan Başkanı Erkiner, olağanüstü genel kurul yapılması önerisinin oylamasının, gizli oyla yapılması için teklif verildiğini, önce oylamanın gizli olup olmaması konusunu oya sunacağını söyledi. Bazı üyeler itiraz ederken, Erkiner oylama yapılacağını kaydetti.
Bu sırada söz alan TMOK Yönetim Kurulu Üyesi Hasan Arat, TMOK'un değişmek zorunda olduğunu kaydederek, “Muhalefet olarak yapılan çalışma buraya dinamizm getirmiştir. TMOK Yönetim Kurulu seçilmiş bir kuruldur. Genel kurul kararıyla gider. TMOK çağın gereğine ayak uydurmalıdır. Ama bu çatıya sahip çıkın, bu çatıyı eleştirmekle isimsiz imzalı mektuplar yollamakla olmaz” dedi.
Daha sonra yapılan oylamada, öneri konusunda açık oylama yapılması kabul edildi. Açık oylamada ise olağanüstü genel kurul talebi oy çokluğuyla reddedildi.
Oylama sonunda Erkiner'in toplantının bitmediği yönündeki uyarısına rağmen, salon büyük oranda boşaldı.
ARAT: “2020'YE ADAY OLMAK İÇİN GEREKEN HER ŞEYİ YAPACAĞIZ”
Oylamanın ardından söz alarak kürsüye gelen üye Perviz Aran, Türkiye'nin 2020 yılında olimpiyatı almasının hayal olduğunu iddia ederek, “TMOK bugünkü yapısıyla, çalışmasıyla olimpiyatlara aday olamaz. Bir çalışma yapılacaksa 2024 yılı için yapılmalıdır” dedi.
Bunun üzerine bir kez daha kürsüye gelen Hasan Arat, Aran'ın sözlerine katılmasının mümkün olmadığını vurgulayarak, “Türkiye, başta TMOK olmak üzere devletin tüm kurum ve kuruluşları hazır vaziyettedir. Son dönemde ev sahipliği yaptığımız önemli uluslararası organizasyonlar Türkiye için referanstır. Siyasi dalgalanmalara baktığınızda Türkiye hiçbir dönemde olmadığı kadar kuvvetli bir siyasi konum içerisinde, hem de stabil bir konum içerisinde. 2007 krizinden bugüne baktığınızda Türkiye ekonomik olarak da birçok ülkeden daha stabil konumda. Biz aday olmak için gereken her şeyi yapacağız. Biz devletin tüm makamlarına tarihleri, detayları, aday olabileceğimizi bildirdik. Bundan sonra bu parayı harcayacak olan Türkiye Cumhuriyeti Devleti'dir. Türkiye Cumhuriyeti Devleti karar verir, yürütmesini hukuki kurallar çerçevesinde TMOK yapar.
Bize 'Türkiye 2020 Avrupa Futbol Şampiyonası'na aday olacak, olimpiyata aday olmayalım' dediler, biz bunu kabul etmiyoruz. Adaylık sürecinde olimpiyat oylaması 2013'te, EURO 2020 oylaması 2014'te yapılacak. Türkiye olimpiyat adaylığı sırasında çok ciddi ülke tanıtımı yapacaktır. Bu bir yarıştır, kazanırsınız kaybedersiniz. Ama yarışa girmek cesaret, güç ister. TMOK bu cesarete sahip, tarihler buna uygundur. Ancak hükümet takdir kullanır, 'Girmiyorum' derse burada bizim yapacak bir şeyimiz yok. Çünkü mali ve idari kaynaklar tamamen hükümetin elinde. Ben Sayın Başbakan ile görüştüm, tarihleri söyledim. Bunun üzerine aynı gün Genel Müdür aradı, ertesi gün Sayın Bakan ile görüştüm. Sayın Bakan 'İkisine de aday olmaya niyetlendik. Sayın Başbakan'la ve kurullarla bunu görüşeceğiz' dedi. Gereken müracaatı hükümete yaptık, bu konuda tüm desteği vereceğimizi söyledik. Bundan sonra karar onların.”
Toplantıda son olarak kürsüye gelen Erdoğan Arıpınar, her zaman Türkiye'yi ön planda tuttuklarını ifade ederek, “Benim savaşım TMOK'un daha aktif, daha sağlam ellerde olmasıdır. Akil Adamlar Olimpik Hareketi ilk başkanlık teklifini Hasan Arat'a yaptı, 'Centilmenliğe uymaz' diye kabul etmedi” dedi.