Sahrap SOYSAL
Oluşturulma Tarihi: Mart 14, 2004 21:54
Hani deriz ya, yılların Ajda Pekkanı ama hala dimdik ayakta ve sahnede. İşte şimdi de o yılların Kelebeği yeniden ve yenilenmiş şekliyle karşınızda.
Bendeniz de hakiki bir kimyacı ve simyacı sıfatıma eklenen ‘yemekçi’ konumumla bundan böyle sizlerle birlikte olacağım için çok heyecanlıyım. Hem de çocukluğumun, gençliğimin yani yılların Kelebeğinde. Ancak klasik
yemek tariflerine bir fiske mutfak kültürü ve bir tutam beslenme bilgisini de ekleyerek oluşturduk köşemizi.
Porsiyon perde pilavı6 kişilikHazırlama süresi 20 dakika
Pişirme süresi 30 dakikaHamuru için2 su bardağı un
2 adet yumurta
2 çay kaşığı tuz
1 kahve fincanı süt
2 yemek kaşığı badem
Harcı için2 su bardağı pirinç
1 adet haşlanmış ufak boy tavuk
1 su bardağı ince doğranmış mantar
2 yemek kaşığı katıyağ veya tereyağ
2 çay kaşığı tuz
Yapılışı:n Bademleri bir taşım kaynatıp, soyun. Pirinci ılık tuzlu suda bekletip, süzün.
n Yoğurma kabına un, süt, yumurta ve tuz ekleyip karıştırın.
n Hamuru üç parçaya bölüp, yemek tabağı büyüklüğünde açın. 6 adet çukur kabı margarinle yağlayın.
n Bademleri kapların iç kısımlarına yapıştırıp, hamurları kabın içine kenarlarından yükselterek yerleştirin.
n Pirinçleri yağla beraber tencereye koyup, 7-8 dakika kavurun ve tavuk etleriyle beraber, mantarları, suyu, tuz ve karabiberi ekleyip, orta ısıda pişirin.
n Pilavı hamur döşenmiş kaplara paylaştırıp, taşan hamuru içe doğru katlayarak üzerini kapatın.
n 180 derece fırında kızarana dek pişirin.
n Fırından çıkarıp, kapları ters çevirerek servise sunalım.
Pırasalı kiş
8 kişilikHazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 30-35 dakikaTart Hamuru için125 gr. katıyağ (yumuşamış)
2 yemek kaşığı yoğurt
1 paket kabartma tozu
1 çay kaşığı tuz
12 yemek kaşığı un
Malzeme listesi3 adet orta boy pırasa
1 çay bardağı tulum peyniri
1 çay bardağı taze kaşar peyniri rendesi
1 çay bardağı hazır çiğ krema
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 adet yumurta
1 çay kaşığı pul biber
1 çay kaşığı karabiber
1 çay kaşığı tuz
Yapılışı:n Bir kabın içinde katıyağ, yoğurt, kabartma tozu ve tuzu elinizle iyice karıştırın.
n Unu ekleyerek yumuşak bir hamur tutun. Buzdolabında 30 dakika kadar bekletip, yağladığınız kek kalıbına, kenarlarını 2 parmak yükselterek hamuru yayın.
n Pırasaların beyaz kısımlarını incecik doğrayın. Tuzlu suda yumuşayıncaya kadar haşlayın, süzüp bir karıştırma kabına aktarın. Krema, kaşar peyniri, tulum peyniri, çırpılmış yumurta, pul biber ve tuzu ekleyin.
n Bu karışımı, kalıptaki hamurun üzerine yayın. 175 dereceye ayarlı fırında 30-35 dakika pişirin.
Supangle
6 kişilikHazırlama süresi 15 dakika
Pişirme süresi 20 dakikaTart Hamuru için2 adet yumurta
2 kahve fincanı toz şeker
1/2 su bardağı sıvıyağ
2 yemek kaşığı kakao
2 kahve fincanı un
Melzeme Listesi8 su bardağı süt
1 paket vanilya
4 yemek kaşığı kakao
10 yemek kaşığı şeker
2 yemek kaşığı mısır nişastası
1 yemek kaşığı un
2 adet yumurta sarısı
2 yemek kaşığı tereyağ veya katıyağ
Yapılışı:n Bir karıştırma kabında yumurta, tozşeker, kakao, sıvıyağ ve unu mikserle pürüzsüz ve akıcı kıvamda olana dek çırpın, yağlanmış tepsiye dökün.
n 175 derecede 20 dakika pişirdiğiniz keki çıkarıp, soğumaya bırakın.
n Muhallebisi için sütü şekerle kaynatın. Bir kapta yumurta, nişasta, un ve kakaoyu çırpıp, sütün içine hızlı hızlı karıştırarak dökün.
n Muhallebi kıvamına gelince, ocaktan indirin. Sıcakken tereyağını ekleyip mikserle 4-5 dakika çırpın.
n Kaselere birer dilim kek koyup, üzerlerine muhallebiyi paylaştırın. Buzdolabında 2-3 saat bekletip servise sunun.
Püf Noktası
Mehmet Yaşin’e göre dünyanın en lezzetli peyniri kargı tulumu, Sahrap Soysal’a göre ise Erzincan tulumu.