Başka Mehmetler olmasın!

Güncelleme Tarihi:

Oluşturulma Tarihi: Eylül 12, 2018 22:57

Hürriyet İzmir'deki bakım merkezinde tedavi gören Mehmet Şanlı ile bir araya geldi.

Haberin Devamı

Türkiye onu, ‘Atatürk Havalimanı’nda kalan basketbolcu’ olarak tanıdı. Şimdi İzmir’de huzurla yaşayan Mehmet, “Basketbolu özledim, burada bir saha olsa çok mutlu olurdum” dedi. Peki biz, erken teşhisle Mehmet’in durumunu yaşamayacak olan ‘aramızdaki Mehmetler’ için ne yapıyoruz?

KAPI açılıyor ve içeriye 2 metre boyunda bir dev adam giriyor... Onu, NBA ve EuroLeague’de forma giyip yaşıtı olan meslektaşlarından ayıran tek durum; cüssesinin içinde 5-6 yaşlarında bir çocuk taşıyor olması... Çok küçük yaşlardan itibaren ailesinde yaşadığı travmalar, ilerleyen yıllarda önce gittiği okullarda, sonra da Fenerbahçe, Beşiktaş ve Milli Takım'ı dahi sığdırdığı başarılı basketbol kariyerinde peşini bir türlü bırakmamış...

Mehmet Şanlı’dan bahsediyorum... Çevresel faktörlerin tetiklediği psikolojik sorunları sebebiyle NBA’e gitme hayalinin saplantıya dönüşmesi, onun soluğu önce sokaklarda, ardından da Atatürk Havalimanı’nda almasıyla sonuçlanmıştı. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Türkiye Basketbol Federasyonu’nun çabalarıyla Mehmet, Bakırköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi’nde tedavi gördü.

Başka Mehmetler olmasın


TBF VE SEFERİHİSAR BELEDİYESİ ‘SAHA HAYALİNİ’ GERÇEKLEŞTİRECEK

Haberin Devamı

Daha sonra 23 yaşındaki milli değerimiz; Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı İzmir İl Müdürlüğü’ne bağlı olan Seferihisar’daki Kumrular Konakları Bakım Merkezi’ne götürüldü. Yeni yuvasında, tebessümü bir an bile eksilmeyen Mehmet’le el sıkışıyoruz... Günlerinin nasıl geçtiğini sorduğumda, “Bazen İrfan Ağabey ile (Bakımından sorumlu olan İrfan Saraç) denize gidiyoruz. Arada alışveriş ve spora gidiyorum” diyor. Milli değerimizin, ağır engelli raporu aldığını öğrendiğimde ise omuzlarıma bir yük çöküyor...

Mehmet’e, “Burada eksik bir şeyin var mı?” diyorum. Cevabı şu oluyor; “Burada basketbol oynayamıyorum, o yüzden üzülüyorum. Basketbolu özledim, burada bir saha olsa çok mutlu olurdum.”

Haberin Devamı

Bu diyalog sonrası da, TBF ve Seferihisar Belediyesi’nin Mehmet’in isteğine dair planları olduğunu öğreniyorum...

Başka Mehmetler olmasın


TEK SORU: TÜRKİYE’DE SPORCU PSİKOLOJİSİ NİÇİN ÖNEMSENMİYOR?

Kısa süre önce 81 ildeki okullara o bölgelerdeki firmalar ve belediyelerle basketbol sahaları yapmak adına, “Haydi Sahaya” projesini hayata geçiren Türkiye Basketbol Federasyonu, Seferihisar Belediyesi ile de bu konuda fikir alışverişinde bulunmuş. Yani yetkililer, Mehmet’in hayaline karşı kayıtsız kalmamış...

Bölgedeki gençlerin de basketbolla buluşup Kumrular Konakları’ndaki engelliler ile beraber spor yapması taslak hâlinde düşünülmüş... En can alıcı noktaya gelirsek... Altyapıda basketbol oynamış biri olarak soruyorum; Mehmet gibi küçükken içinde bulunduğu durumlar göz ardı edilen ve hatta fiziksel-psikolojik şiddete maruz kalan sporcu adaylarımız ile sporcularımız için ne yapıyoruz? Takımlarımızda psikolojik gözlem ve danışmanlık niçin zorunlu değil? Tek arzum; ‘Başka Mehmetlerimizin’ yaşamının böyle olmaması... 

Haberin Devamı

MEHMET ŞANLI’NIN PSiKOLOĞU PELiN ER, ÇARPICI BiR NOKTAYA DiKKAT ÇEKTi...

ERKEN TEŞHİS, BU DURUMA GELMEDEN KURTARABİLİRDİ

Psikolog Er, “Ailesinde, okulda ve basketbol oynarken ihmal edildiği, çok iyi davranılmadığı ve dış etkenlerin şu anki durumunu etkilediği aşikâr. Yaşadıklarından yola çıkılarak erken teşhis konulsa, şu an böyle olmayabilirdi” dedi.

Bakım merkezinin psikoloğu Pelin Er ile de Mehmet’in durumuna dair konuşuyoruz. Er, şunları söylüyor:

- Ailesinde, okulda ve basketbol oynarken ihmal edildiği, çok iyi davranılmadığı ve dış etkenlerin şu anki durumunu etkilediği aşikâr... Yaşadıklarından yola çıkılarak erken teşhis konulsa, durumu böyle olmayabilirdi. Dünyada durumu Mehmet’e benzeyen, ancak erken teşhis ve ilaç tedavisi ile normal yaşamını sürdüren çok insan var.

Başka Mehmetler olmasın


“HİÇ SEVGİLİM OLMADI, ÇÜNKÜ...”

Haberin Devamı

Bakım merkezinin sosyal hizmet uzmanı Mücahit Gönül ise, “Makarna ve tavuğu çok seviyor. Hâlen çok sağlıklı besleniyor. Yemeklerini kendi seçip; bolca sebze, meyve, süt ve ayran tüketiyor. Ona, ‘Hiç sevgilin olmadı mı?’ diye sorun bir görevli arkadaşımıza, ‘Olmadı, olamaz da, çünkü basketboldan geri kalırım’ diyor” şeklinde konuştu.

MEHMET’iN iLKOKUL ÖĞRETMENi KONUŞTU:

OKUMA VE YAZMAYI GEÇ ÖĞRENDi, HEP DIŞLANDI

Hürriyet’in ulaştığı Mehmet Şanlı’nın ilkokul öğretmeni, “Mehmet tam bir aile desteği alamadı. Okuma, yazma ve sosyalleşmede gerideydi. O konularda da özel destek aldı benden... Birinci ve ikinci sınıfta devam ettik ara ara biz bu eğitimlere” dedi.

Haberin Devamı

ONUNLA OYUN OYNAMAZLARDI

Öğretmen, “Mehmet, arkadaşları ile oyun oynayamazdı. Sadece onları sevmek isterdi. Kalıbının büyük olmasından dolayı dışlanırdı. Bazı veliler, ‘Çocuğumuza zarar veriyor’ derdi, cüssesi büyük olduğu için... Durumun böyle olmadığını bilsem de, elimden çok fazla bir şey gelmedi maalesef” diye konuştu.

DÖRT VE KATLARI TAKINTISI...

BAKIMI oldukça iyi yapılan Mehmet, gittiği her yere uyum sağlıyor ancak takıntıları da mevcut... Birçok şeyi 4 ve katları hâlinde yapıyor. Örneğin izin isteyecekse, odaya 4 kez girip çıkıyor. Temizlik takıntısı var. Bazen ise, eşyalarını denizde yıkamak istiyor.

 

HÂLEN, “BEN BiR MELEĞiM” DiYOR...

NBA’de Los Angeles Lakers forması giyme hayali saplantıya dönüşen Mehmet, uzun süre Atatürk Havalimanı’nda kalıp ABD uçuşlarını beklemişti. Daha sonra yetkililerin sahip çıktığı 23 yaşındaki basketbolcu, şimdi de kimi zaman saçlarının yanlarını havaya doğru dikiyor. Mehmet, “Neden böyle yapıyorsun?” sorusuna, “Ben bir meleğim” yanıtını veriyor. “Los Angeles”, “Melekler şehri” olarak da biliniyor.

BAKMADAN GEÇME!