Güncelleme Tarihi:
2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'nı İstanbul'a kazandırmak için uğraş veren Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç, Türkiye Milli Olimpiyat Komitesi Başkanı Prof. Dr. Uğur Erdener ve Bern Büyükelçisi Tanju Sümer ile birlikte IOC Başkanı Jagues Rogge'ye Lozan'daki Uluslararası Olimpiyat Komitesi Merkezi'nde nezaket ziyaretinde bulundu. Bakan Kılıç, oldukça samimi bir ortamda gerçekleşen görüşmede İstanbul'un 2020 Olimpiyat ve Paralimpik Oyunlarına yönelik hazırlıklarında ayrıntıları ile bahsetti. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın imzası ile yapılan adaylık başvurusunun ardından İstanbul'un olimpiyatlara evsahipliği yapması yolunda hükumet desteğinin artarak devam ettiğini ifade etti.
Bakan Kılıç, görüşme ile ilgili şu değerlendirmede bulundu: "2020 Yaz Olimpiyat ve Paralimpik Oyunları'nın İstanbul'da yapılması için Türkiye Cumhuriyeti hükumeti tüm imkânları seferber ettiğini teyit ettik.150 milyon yolcu kapasiteli havaalanı, Olimpik Park'ta yapılacak 3000 yatak kapasiteli hastane, 3. Boğaz Köprüsü, Kanal İstanbul, Marmaray ve Boğaziçi Tüp Geçit Projeleri Olimpiyat köyünün 1. Etabı olan 5000 yatak kapasiteli öğrenci yurdu, 2013 yılında başlatılacağı gibi İstanbul açısından artı değer taşıyan öncelikli projeleri anlattık." Bakan Kılıç ayrıca "Bizim samimi ve yakın davranmamıza karşı Rogge da aynı yakınlığı ve samimiyeti gösterdi. Toplantıda Türkiye'nin rakibinin Tokyo olduğu açıkca açıklanmamasına karşı bu durum anlaşıldı diyebilirim" yorumunda bulundu.
BAŞBAKAN'DAN İKİ KRİTİK MESAJ
Tarihi görüşmede Bakan Kılıç, Başbakan Erdoğan'ın iki önemli mesajını da IOC Başkanı Rogge'ye iletti. Bu mesajlardan ilki, 'Beşinci kez adayız ve bu kez Olimpiyat ve Paralimpk Oyunları İstanbul'a kazandırmak için etik kurallar çerçevesinde gereken tüm hamleleri yapmaya hazırız. Başta İnsan kaynakları ve finansman olmak üzere tüm imkânları İstanbul kentinin kullanımına tahsis edilmiş durumdadır. Olimpiyatın İstanbul'a gelmesini bölgemizde yeni bir barış ve medeniyet hamlesi olarak değerlendiriyoruz' ifadesi oldu.
Başbakan Erdoğan ikinci mesajında ise ata sporu güreşin 2020 olimpiyatlarından çıkarılmamasını istedi. Başbakan Erdoğan, 'Güreş sporu Olimpiyat Oyunları'nın ilk branşlarındandır. Londra 2012'de 26 ülke bu branştan madalya kazandı. Güreşin Olimpik bir branş olarak kalması arzumuzdur. Aksi halde büyük bir kitleyi etkileyecek bir süreç yaşanacaktır' mesajını da Bakan Kılıç aracılığı ile olimpiyat komitesine iletti.
ROGGE: "GÜREŞ İÇİN SÜREÇ BİTMİŞ DEĞİL"
Başbakan Erdoğan'ın bu mesajının ardından IOC Başkanı Rogge ise 2020 Olimpiyatları'ndan güreşin çıkarılmasına yönelik teklifle ilgili olarak, "Güreş için henüz her şey bitmedi. 7 branş değerlendirmesi sürüyor. Son sözü söylemek için henüz erken. Eylül ayında B.Aires'te nihai karar verilecek" dediği öğrenildi.