Güncelleme Tarihi:
Ejder, Şahin Kömürcü'nün federasyon başkanlığına seçilmesinin ardından çok ciddi çalışmalar yaptıklarını belirterek, “Milli takımımızı 6-7 ay gibi kısa bir sürede oluşturduk. Milli takımla ilk maçımızı Slovakya ile oynadık ve 38-5 kazandık” dedi.
Gürcistan ve Rusya rugby takımları arasındaki maçı Trabzon'da oynattıklarını ve bunun kendilerine bir ışık olduğunu aktaran Metin Ejder, “Bu ülkeleri gördükten sonra biz rugby sporunda başarılı olacağımıza inandık. Federasyon başkanı da ciddi anlamda destek verdi. Spor Genel Müdürü'nden de ciddi destekler aldık. Rugby de bir atılım yapmaya karar verdik. Çünkü rugbynin ülkemizin insanına uygun bir spor olduğunu düşündük. Bizim insanımız sert sporları sever, rugby de sert bir spor” diye konuştu.
Genel sekreter Ejder, sonrasında yurt dışından antrenör getirmek için çalışmalara başladıklarını belirterek, şöyle devam etti:
“İlk olarak Gürcü antrenörlerle görüştük. Ancak, onlarla hedefimizi kısa sürede yakalayamayacağımız kanısına vardık. Bu sporun Yeni Zelanda ve İrlanda'da daha gelişmiş olduğunu düşünerek, daha önce Yunanistan ve Belçika gibi takımları da çalıştırmış bir hocayı ülkemize getirdik. Bununla ilk adımı attık. Daha sonra ilk maçı Slovakya ile oynadık ve 38-5 kazandık.”
Rugby sporunun “Lippi”si Türkiye'de
Metin Ejder, İrlandalı antrenör Niall Doherty'nin Türkiye'de çok başarılı olacağını inandıklarını dile getirerek, “Futbolda Lippi ne ise kendisi de rugbynin Lippi'sidir. Biz buna inanıyoruz” ifadelerini kullandı.
Erkek ve bayan tüm milli takımları çalıştıracak İrlandalı antrenör Doherty, İstanbul ve İzmir'de ikamet edecek. 55 yaşındaki antrenör, yıllık 4 bin dolar ücret alacak.
İrlandalı antrenörün gelir gelmez dünyada oynayan Türk sporcuları araştırmaya başladığını da ifade eden Ejder, sözlerini şöyle sürdürdü:
“Özellikle Fransa merkez olmak üzere tüm yurt dışındaki Türk sporcularını bu ülkede topladı. Daha sonra Türkiye'de seçme yaptık. Bunları iki ay önce kampa aldık. Kamp sonrasında milli takımı 25 kişiye indirdik. İlk maçımızı da Slovakya ile yaptık. Hocamız, Uluslararası Amatör Rugby Federasyonu'ndaki (FIRA) gruptan çıkacağımıza inanıyor. Kendisi, 'Bu takımla burada başarılı olacağım' diyor. Biz 2016 olimpiyatlarının temelini şimdiden attık. Bu takımı 2016 olimpiyatlarına götürmek niyetindeyiz. Rugby ilk kez olimpiyatlarda yer alacak ve biz de Türkiye olarak ilk kez takım sporlarında olimpiyatlarda yer alacağız. Takım sporlarında olimpiyadı garantilemiş hiçbir branşımız yok. Rugby branşında 2016 olimpiyatlarına katılmak federasyon olarak en ciddi hedeflerimiz arasında bulunuyor. Katılacağımıza da yürekten inanıyorum.”
-Milli takımın tümü rugby oyuncusu-
Genel sekreter Metin Ejder, 22 kişilik milli takım kadrosunda yer alan oyuncuların biri dışından tümünün rugby oyuncusu olduğuna dikkat çekti.
Ejder, şöyle devam etti:
“22 kişilik milli takımda sadece daha önce güreşle uğraşmış bir sporcumuz var. Diğerlerinin tamamı rugby sporuyla başlamış. Hepsi rugbyci. Takımın temsil hakkı elde edebilmesi için 22 sporcumuz olması gerekiyor. 10'u Almanya, İngiltere ve Avusturya gibi çeşitli ülkelerden geliyor. 3'ü ise Fransa'dan geliyor, diğerleri saydığım ülkelerden milli takıma seçildiler. Hocamızı tüm dünyadaki rugby takımları çok iyi tanıyor. Hepsinin gücünü, antrenörlerini, oyuncularını bilen birisi.”
-Antrenör ve tesis sıkıntısı-
Rugbynin Türkiye'deki en büyük sıkıntısının antrenör ve tesisleşme olduğunu savunan Metin Ejder, bu sporun Türkiye'de çok popüler olmadığına da dikkati çekerek, “Avrupa ülkelerinde rugby, futbola eşdeğer bir yapıya sahip. Çeşitli ülkelerde 80 bin kişilik statlarda rugby oynanıyor. Rugbynin çok kısa zamanda popüler olacağını ve hatırı sayılır sporlar arasına gireceğine inanıyorum. 2016 olimpiyatlarına kadar Türkiye'de 150-200 rugby takımı olacağına inanıyorum. Şu anda büyüklerde 13, gençlerde de 12 takımımız var ama 150-200 takımı bulacağına inancım tam. Bizim ülkemizde hiç rugby antrenörü yok. Bu nedenle mevcut hocamızdan yararlanmak istiyoruz. Antrenör konusunda da çalışmalar yapıyoruz. Bunları yakında uygulamaya geçireceğiz” dedi.
Antrenörün yanı sıra tesis konusunda da sıkıntıları bulunduğunu anlatan Ejder, şunları söyledi:
“En büyük sıkıntımız tesis. Federasyonun müsabaka yapabileceği stadımız yok. Bu nedenle futbol sahalarında oynamak zorunda kalıyoruz. Rugby sentetik çimde de oynanamıyor. Doğal çimde oynanması gereken bir spor. Aksi takdirde büyük sakatlıklar yaşanıyor. Ciddi anlamda tesis sıkıntımız var. Tesisle ilgili genel müdürlükle ortak bir çalışmamız var. Gençlik ve Spor Bakanı Suat Kılıç'ın desteğiyle yakında tesise kavuşacağız. İstanbul ve Ankara'da tesislerle ilgili çalışmalarımız var.”
-Federasyonun Temmuz ayında FIRA üyeliği gerçekleşecek-
Türkiye Rugby Federasyonu (TRF), Temmuz ayında Uluslararası Amatör Rugby Federasyonu'na (FIRA) üye olacak.
Başkan Şahin Kömürcü'nün Temmuz'da FIRA Başkanını Türkiye'ye davet ettiğini belirten Ejder, “Bu sporda bizim dünya ve Avrupa federasyonlarına üye olmamız gerektiği söylendi. Aday üye olmak istemediğimizi ikili ilişkilerde muhataplara aktardık. Temmuz ayında oylama yapılacak. Bu oylama sadece formalite olacak” diye konuştu.
-Rugby nedir?-
Rugby sporu, 40'ar dakikalık iki devre halinde oynanıyor. Bu branşta amaç, topu elle rakip kale çizgisini arkasına taşımak. 3 hakemin yönettiği rugby maçında sporcular topu ileriye doğru atamıyor. Oyuncular topu aynı hizadaki oyuncuya veya geriye doğru oynamak zorunda. Rugby, 7 veya 15 kişilik oyunlar şeklinde oynanıyor. 2016 yılında Brezilya'nın Rio de Janeiro kentinde düzenlenecek olimpiyat oyunlarında yer alacak rugby, 7'li oyun düzeni ile oynanacak.