Alp ULAGAY
Oluşturulma Tarihi: Eylül 30, 2001 01:54
Ekonomik krizin çarptığı yerlerden biri de
spor. Bu alana yatırım yapan büyük şirketler şimdi adlarını taşıyan kulüpleri küçültüyor, liglerden çekiyor. Bu durumdaki kulüplerin sayısı 19'u buldu. En zor durumda olan ise Emlakbank Spor Kulübü. Çünkü, bu kulübe adını, desteğini veren banka artık yok! Bugüne kadar voleybolda başarılar elde etmiş olan kulüp, bu sene lige katılıp katılmayacağını bile bilmiyor.
Nisan ayındaki banka reformundan sonra Emlakbank şubeleri kapatılarak Ziraat Bankası'na katıldı. Ancak, Emlakbank spor kulübü ortadan kalkmadı.
Kamu bankaları voleybola 1980'lerde yatırım yapmaya başladılar. Emlak Bankası, Halkbank, Vakıfbank ve Ziraat Bankası ardarda başarılı sonuçlar aldılar. Halkbank erkek takımı 1992-1996 arasında üst üste beş kez Türkiye Şampiyonu oldu. Bayanlarda Emlakbank 1990, 1991 ve 1996'da, Vakıfbank ise 1992, 1997 ve 1998'de üçer kez lig şampiyonu olmayı başardı.
Ancak, son yıllarda ekonomik kriz bu atılımı boğdu. Bütçeler daralınca takımlar zayıfladı, başarılar tekrar edilemedi. Geçen yıl başında bayanlar liginin iddialı takımı Vakıfbank, Güneş Sigorta takımıyla birleşerek küçülmeyi seçti.
Ancak en zor durumdaki kulüp, adını aldığı banka tasfiye edilen Emlakbank Spor Kulübü. Gerçi kulüp, voleybolda 1.5 milyar lira olan lige katılım payını federasyona yatırdı, ama Voleybol Federasyonu Emlakbank'ın 13 Ekim'de başlayacak lige katılıp katılmayacağından emin değil. Federasyon Başkanı Hüsnü Can ‘‘Bize resmen ligden çekiliyoruz diye bir başvuru yapmadılar’’ dedi. ‘‘Ama böyle sözler duyduk. Ligin ilk maçında Tokat'ta Plevne Belediyesi'nin karşısına çıkmazlarsa, çekildiklerini anlayacağız.’’
Kulübün Voleybol Şubesi menajeri Cengiz Atabek bile kesin bir şey söyleyemiyor: ‘‘Sponsor katkısı almadan da bir yıl en azından 200'ü aşkın oyuncuyu barındıran altyapı takımlarımızı ayakta tutacağız. Emlakbank'ın desteği ortadan kalktığından geçen seneden aktardığımız kaynakla işleri yürütmeye çalışıyoruz. Voleybola gelince, geçen sezonki A takım oyuncularımızı bedelsiz olarak serbest bıraktık. Genç takımla maçlara çıkmayı düşünüyoruz. Ancak, iki hafta sonraki lig maçlarına kadar bir sponsor bulamazsak maçlara çıkmama ihtimalimiz de var.’’
Emlakbank'ın şubeleri Ziraat Bankası'na, gayrimenkulleri Toplu Konut İdaresi'ne devredildi. Kulübün kaderi de bu iki kurumun tavrına bağlı. Ziraat Bankası, zaten kendi kulübü olduğu için, Emlakbank Spor'la ilgilenmeyi düşünmüyor. Dolayısıyla umutlar Toplu Konut İdaresi'ne bağlanmış durumda. Bu da gerçekleşmezse, kulüp yönetimi bir sponsor bulmaya çalışacak.
VOLEYBOL
Kriz eski şampiyon dinlemiyor Halkbank Kulübü, mali sıkıntı içindeki bir kamu bankasının himayesinde bulunmanın şanssızlığını yaşadı. Voleybol takımı erkekler liginden çekilmek durumunda kaldı. Halbuki bu takım voleybolda beş kez lig ve üç kez de kupa şampiyonu olmuştu. Halkbank'ın hentbol erkek takımı da gelecek sezona kadar geçici olarak faaliyetlerini askıya aldı. Bunun üzerine kulüp boşta kalan oyunculara bonservisleri bedelsiz verdi. Ancak oyuncuların hepsi yeni takım bulmayı başaramadılar.
Dicle Üniversitesi voleybol takımı geçen yılki sponsoru Diyarbakırlı Simge Grubu çekilince bayanlar 2. liginde mücadele etme kararı aldı. Bursaspor da ligden çekildiğini bildiren son takım olarak kayda geçti.
BASKETBOL
Özel şirketler de kemer sıktı Troy Pilsner 1. ligdeki faaliyetlerini durdurdu. Oyuncular bedelsiz olarak
Beşiktaş ve
Fenerbahçe gibi İstanbul kulüplerine geçtiler. Bu tasfiyenin, takımın sahibi Tuborg firmasının Danimarkalı Carlsberg'e satışından önce giderleri kısma arzusundan kaynaklandığı iddiaları vardı. Genç ve yıldız takımlar ise çalışmalarını sürdürüyorlar.
Samsunspor 1. ligede oynama hakkını elde etmişti, ama bütçesinin yetersizliği nedeniyle 2. ligde devam etmeye karar verdi. Mülkiye, Antalyaspor ve Muratpaşa Belediyespor da 2. ligde oynamayacaklarını ilan ettiler.
Fiskobirlik 1. Lig'deki bayan takımını ve 2. Lig'deki erkek takımını, krizi gerekçe göstererek ligden çekti. Giresun takımı geçen sezon ligi beşinci bitirerek play-offa kalma başarısını gösterdi.
Brisa basketbolda 1984'ten bu yana sürdürdüğü yatırımı durduğunu duyurdu. Bu 17 yıllık süre içinde bayanlar liginin iddialı takımlarından biri olan Brisa iki defa lig ve kupa finali oynadı, defalarca Avrupa Kupaları'na katıldı. Kulüp bir mali sorun bulunmadığını, ancak bundan sonra bisiklet sporu üzerinde yoğunlaşmaya karar verdiklerini açıkladı.
Konya Spor Kulubü, sponsoru Kombassan'ın desteğini çekmesiyle birlikte 1. lige katılmaktan vazgeçti. Anadolu temsilcisi 1996'dan beri 1. ligdeydi ve 1999-98 sezonunda da Korac Kupası'nda çeyrek finale kadar yükselmişti. Geçen cuma Konya Spor Kulübü ile Kombassan'ı kurumsal olarak tamamen ayırıp ayırmamayı tartışmak üzere kulüp yönetim kurulu toplandı. Kombassan Holding'in zor durumu nedeniyle 2. ligdeki Kombassanspor da kapatıldı.
HENTBOL
Sümer Holding takımını satamadı Ankara Büyükşehir Belediyesi ve Ankaragücü erkekler ligine katılmayacak. Ekonomik sıkıntı çeken bütün kulüpler, Hentbol Federasyonu'na başvurarak haklarının saklı tutulmasını, gelecek sezon lige dönmek istediklerini bildirdi. İzmir kulübü TANSAŞ ise sportif faaliyetlerini altyapı takımları dahil tamamen tasfiye etti.
Bayanlar hentbolda Sümer Holding, Mersin Demirspor ve Türk Telekom bu sezon için ligden çekildi. Sümer Holding'in desteklediği hentbol takımı, başka kamu kurumlarının verdiği reklamlardan yararlanıyordu. Bu yıl tasarruf önlemleri nedeniyle bu reklamlar kesilince lige devam etme imkanı bulamadı. Hentbol takımını oyuncularıyla birlikte başka bir kuruma devretmek istedi, ama bir talip bulamadı. Telekom ise ligden çekilmesine rağmen Avrupa Challenge Kupası'nda Türkiye'ye temsil etmeye karar verdi.