Güncelleme Tarihi:
Türkiye Bedensel Engelliler Spor Federasyonu ve Antalya Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü tarafından organize edilen, Türkiye Futbol Federasyonu'nun ana sponsorluğunda gerçekleştirilen ve Türkiye'de ilki düzenlenen Dünya Ampute Futbol Şampiyonası'nın açılış seremonisi, Topkapı Palace Otel Balo Salonu'nda yapıldı. Açılış törenine Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu, AKP Antalya Milletvekili Abdurrahman Arıcı, Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay, Futbol Federasyonu Başkanvekili Affan Keçeci, Dünya Ampute Futbol Şampiyonası (WAFF) Başkanı Steve Johnson, Antalya Valisi Alaaddin Yüksel, Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Başkanvekili Osman Sungur, Özel Olimpiyatlar Onursal Başkanı Dilek Sabancı, Büyükşehir Belediye Başkanı AKP'li Menderes Türel, Kepez Belediye Başkanı AKP'li Erdal Öner, Antalya Garnizon Komutan Vekili Kd. Albay Adnan Kuş, Antalya Emniyet Müdürü Feyzullah Arslan, Antalya Gençlik ve Spor İl Müdürü Nadir Yapsakaloğlu, Futbol Federasyonu Yönetim Kurulu üyeleri ve çok sayıda davetli katıldı. TFF Başkanvekili Affan Keçeci, açılış seremonisi öncesinde basın mensupları ile kahvaltı yaptı. Kahvaltıya Gençlik ve Spor Genel Müdürü Mehmet Atalay da katıldı.
SUNGUR: AMPUTE LİGİ KURULMALI
Tören saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Ardından Liselerarası Halkoyunları Türkiye Şampiyonu olan İsmet İnönü Kız Meslek Lisesi öğrencileri halk oyunları gösterisi sundu. Halk oyunlarının ardından konuşmalara geçildi. Bedensel Engelliler Spor Federasyonu Başkanvekili Osman Sungur, federasyon olarak hedeflerinin Türkiye'de Ampute Futbol Ligi'ni kurmak olduğunu söyleyerek, "Bu konuda kulüplerden de beklentimiz ampute futbol takımları oluşturmalarıdır" dedi.
JOHNSON: TÜRKİYE'DEKİ EN İYİSİ
WAFF Başkanı Steve Johnson ise 20 yıldır ampute futbol organizasyonları düzenlediğini, ancak Türkiye'deki organizasyonun en güzeli olduğunu belirtti. Organizasyona katılımı da yüksek bulduğunu söyleyen Steve Johnson, katkılarından dolayı Affan Keçeci'ye şükran belgesi sundu.
DÜNYAYA GÜÇLÜ MESAJ
Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu ise Türkiye'de engelliler sporuna önem verdiklerini söyledi. Başesgioğlu, Türkiye'de şu an 7 ampute takımı olduğunu belirterek, "Bu takımların artmasını istiyoruz. Bakanlık olarak ampute liginin kurulması için çalışmalar yürütüyoruz" dedi. Türkiye'de 3 önemli unsurdan dolayı insanların kol ve bacaklarını kaybettiğini kaydeden Bakan Başesgioğlu, "Birincisi trafik terörü, ikincisi iş sağlığı ve güvenliği, üçüncüsü ise bölücü örgüt terörüdür. Bunları önlemek için tüm imkanlarımızı kullanmak zorundayız. Bu şampiyona vesilesiyle milli takımımız ile dost ve kardeş ülkelerin milli takımları bütün dünyaya meydan okuyor. Yıkılmadık, ayaktayız. Trafik canavarına, teröre, iş sağlığı ve güvenliği alanındaki duyarsızlığa meydan okuyoruz. Bundan sonra ülkelerimizde bu hastalıklarla insanlar uzuvlarını kaybetmesinler. Kol ve bacakları ampute olmasın diye Antalya'dan dünyaya güçlü bir mesaj veriyorlar. Onları sportif cesaretlerinin yanında, taşıdıkları bu misyonla da kutluyorum. O sahaya çıkarak mücadele etme cesareti ve becerisini gösteren bütün milli takımlar bizim nazarımızda birer şampiyondurlar" diye konuştu.
Özel Olimpiyatlar Onursal Başkanı Dilek Sabancı da söz hakkı isteyerek, bakanın belirttiği 3 unsurun önemine değindi ve turnuvayı düzenleyenlere teşekkür etti. Tören sırasında Sierra Leone takımının geleneksel kıyafetlerle oturdukları yerde yaptığı gösteriler ise Bakan Başesgioğlu ile diğer davetliler tarafından ilgiyle izlendi. Tören bitiminde Bakan Başesgioğlu gazetecilerin sorularını yanıtladı.
TFF'NİN SORUMLULUĞU BELLİ
Bir gazetecinin "Son günlerde kulüplerimizin Futbol Federasyonu ve hakemler hakkında yaptıkları açıklamaları nasıl değerlendiriyorsunuz" şeklindeki sorusu üzerine Bakan Başesgioğlu, şunları söyledi:
"Futbol yönetimi ve futbol organizasyonu içerisinde doğabilecek sorunların çözüm yerleri yasamızda bellidir. Bu konuda Türkiye'de özel bir federasyonumuz var. Öncelikle Futbol Federasyonumuzun futbolu yönetme konusundaki sorumluluğu bellidir. Onların bu otoritesini herhangi bir şekilde zayıflatacak, ya da onlara müdahale anlamında beyanda bulunamam. Bulunmak da istemiyorum. Bunu yaptığımız zaman iş başka mecralara gidiyor. İşte siyasilerin futbola müdahalesi gibi yorumlanıyor. Amacımız şu; Türkiye'de futbol yönetimi özerktir. Bu özerklik içerisinde doğabilecek ihtilafları gidermek konusunda kendi dinamiklerini kullanması gerekir. Bir sporsever olarak ligin düzgün, sportmenliğe uygun, itirazların ve şikayetlerin en az olduğu bir sevide kapanması en büyük arzum. Ama zaman zaman hakemlere ve futbol federasyonuna yönelik çeşitli itirazlar geliyor. Bu konuyu tartışırken bir objektif içerisinde tartışmak lazım. Futbolun içerisinde kazanmak kadar, kaybetmek de doğaldır. Kaybetmeyi de olağan şartlar içerisinde kabullenmek lazım."
DÜNYANIN SONU DEĞİL
Kaybedilen bir maçın takımlar için dünyanın sonu olmadığını kaydeden Bakan Başesgiooğlu, şöyle devam etti:
"Bu uzun bir maraton. Kulüp başkanlarımızın da üzerine düşen sorumluluklar olduğuna inanıyorum. Futbol ailesini oluşturan tüm unsurlarda aslında herkesin sorumluluğu var. Statta tezahürat yapan seyirci kardeşimizden kulüp başkanına kadar, hatta federasyon başkanına kadar herkesin sorumluluğu var. Sahada alınan neticeyi herkesin itirazsız kabullenmesi gerekir. Gergin ortamın yaratılmaması gerekiyor. Bu konuda bizim de üzerimize düşen birşeyler olacak. Bir yasal çalışmadan bahsedebiliriz. Federasyonun işleyişi ile ilgili son mali kurulda kabul edilen futbol yönetiminin UEFA ve FIFA standartlarına uygun hale getirilmesi konusunda çalışma var. Bunu sonlandırmak istiyoruz. Bu konuda futbol federasyonunun özerkliği ile ilgiil yasal çalışma yürütüyoruz. Bu konu parlamentoya gelecek ve orada tartışma imkanı bulacağız. Ayrıca kulüpler yasası ile ilgili bir çalışmamız var. Kulüplerin daha profesyonel olması lazım."