Güncelleme Tarihi:
Panele bölgedeki amatör kulüplerin yanı sıra çok sayıda sporsever katıldı.
FIFA Kokartlı Eski Hakem Selçuk Dereli ve Avcılar Belediyesi Psikoloğu Hacı Tekin’in konuşmacı olarak katıldığı, Türkiye Spor Yazarları Derneği İstanbul Şube Başkanı ve gazeteci Arif Kızılyalın moderatorlüğünde yapılan panelde konuşmacılar, panele katılan sporculara ve katılımcılara hakem oyuncu ilişkileri ve öfke kontrolü üzerinde ki bilgileri paylaştıktan sonra, kendilerine yöneltilen soruları cevapladılar.
SELÇUK DERELİ TECRÜBELERİNİ PAYLAŞTI
Panele konuşmacı olarak katılan FİFA kokartlı eski hakem Selçuk Dereli ‘ Öncelikle Avcılar Belediyesi Başkanı SN. Handan Toprak Benli’ye teşekkür ediyorum. Spora daha doğrusu futbola 35 yılını vermiş birisi olarak tecrübelerimi burada siz değerli konuklarla paylaşmaktan son derece mutluyum. Çünkü buradan doğru mesajlar alınırsa gelecek için çok doğru yollar açılır. Bu yolların açılmasına katkıda bulunmak için tecrübelerimizi paylaşmamız gerekmektedir.
Bazı şeyleri yaşayarak öğrenme yolunu da tercih edenler var ama doğru kişiden doğru bilgiyi almak, araştırmak, okumak, kendini geliştirmek sizleri çok daha başarılı ve mutlu kılacaktır. Spor sosyal bir ortamdır.. Bu noktada hakemlerin sadece anlaşılma konusunda değil, anlama konusunda da gayret göstermeleri gerektiği gerçeği unutulmamalıdır. Hakemlik büyük beceri gerektirir. Bu beceri, hakemin kendisinin dışarıdan birisi değil oyunun asıl unsurlarından birisi olduğunu hissetmesiyle edinilen bireysel, kişisel deneyimle kazanılır. ” dedi.
ÖFKENİ KONTROL ET
Daha sonra panelde söz alan Avcılar Belediyesi Psikoloğu Hacı Tekin, öfkenin altında yatan sebepleri ve nasıl kontrol atına alınabileceği hakkında bilgiler verirken; Sporcuların öfke kontrolü, düzenli olarak önceden belirlenmiş bir dizi planların uygulanmasıyla düzene sokulabilir. Rakibi iyi değerlendirmek ve ona göre strateji belirlemek en doğrusu olacaktır. Sporcuların öfke kontrolünde vazgeçilmez ana unsur sürekli olarak motivasyonun yüksek tutulması ve süreklilik oluşturulması ile önlenebilir. Öfke ve saldırganlık, daha çok sporcularda görülen bir durum gibidir. Fazla hırs hata yaptıklarında ve başarısız olduklarında öfkelerini kontrol edememelerine yol açabilmektedir. Saldırganlık ve öfke çoğu zaman eş anlamlı olarak ele alınır. Saldırganlık öfkeyle ilişkisi olmasına rağmen ikisi aynı şey değildir. Saldırganlık bir davranış, öfke ise bir duygu ifadesidir. Öfke kontrolünde temel ilkeler ise; Konu sizin için önemliyse mutlaka konuşun. . Sorunu düşünüp açıklık kazandırmaya zaman ayırın. İnsanların farklı olduğu gerçeğini kabul edin. Hiçbir sonuca varmayan tartışmalara girmeyin” dedi.