Güncelleme Tarihi:
Toplantıda konuşan Bakan Kılıç, Türk sporu adına tarihi bir gün yaşadıklarını belirterek, "İlk hedefimiz 2016 Rio, ikinci hedefimiz 2020 İstanbul. Olimpiyat ve paralimpik oyunlarını İstanbul'a kazandırmak ve arzu edilen sporcu performansına ulaşmak istiyoruz. Turkcell ile attığımız ilk adımın devamı gelecek. Türkiye'de özel sektörün dünyaya mal olmuş markaları, çözüm ortağı olmak konusunda dev adımlarımıza katılmaya başlayacak. Devlet, başta Başbakanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan olmak üzere Türkiye'de sporun gelişmesi konusunda kararlı. Özel sektördeki heyecanların, dinamizmin ve yönetim becerisinin de sürece dahil edilmesi lazım. Atacağımız bu büyük adımın bir ayağı yüzme, diğer ayağı atletizm. Sponsor firma 7 yıllık dönemde 2016 ve 2020 hedeflerimizi gerçekleştirmek üzere yüzme ve atletizmde 28 milyon liralık nakit kaynağı Türk sporuyla buluşturacak. 14 milyon lirası yüzme, 14 milyon lirası atletizm. Biz de bu kaynağa bir misliyle katkı sağlayacağız" diye konuştu.
Bakan Kılıç, ünlü yüzücü Michael Phelps'in antrenörü ABD'li yüzme antrenörü Bob Bowman'ın bundan sonraki süreçte danışman olacağını da açıklayarak, "Bowman, Türkiye'de yüzme branşına rehberlik edecek. Ülkemizde 5 ayrı bölgede yüzme antrenörlerinin yetişmesini sağlamak üzere bundan sonraki süreçte bizimle birlikte olacak. Önümüzdeki günlerde atletizmde de benzer dünya çapında isimleri atletlerimizle buluşturduğumuzu göreceksiniz" dedi.
Kılıç, kurumların hangi branşlara sponsor olacağına birlikte karar verdiklerini vurgulayarak, "Dayatma içerisinde değiliz. Ortak aklın gereği neyse onları yapmanın daha doğru olduğunu düşünüyoruz. Türkiye'de 12 milyon gencin acilen taranması ve spor yeteneklerinin tespit edilmesi, yaklaşık 20 bin elit sporcunun belirlenmesi gerekiyor. Burada da finansman ihtiyacımız var. Önümüzdeki günlerde atacağımız imzalardan bir kaçı 12 milyon gencimizin taranmasına yönelik imzalar olabilir" dedi.
Bir gazetecinin "Devşirme sporcu da olacak mı?" sorusuna Bakan Suat Kılıç, "Biz öncelikle Anadolu'dan yetişen gençlerimizin dünya çapında spor markası haline gelmesini önemsiyoruz. Ancak mayalama ölçeğinde farklı tabiiyetteki sporcuların Türk kimliğine kavuşturulması düşünülebilir" yanıtını verdi.
Cumhurbaşkanlığı Bisiklet Turu'nda Konyalı Mustafa Sayar'ın şampiyon olduğunu vurgulayan Kılıç, "Mustafa'yı tebrik edelim. Olimpiyatta bisiklette 54 madalya dağıtılıyor. Çok başarılı olduğumuz tekvandoda olimpiyat madalyası sayısı 4. Bütün ülkeyi tekvandocu yapsak 4 tane madalya alabiliyoruz. Mesele madalya değil, mesele öncelikle spor ve olimpik ruh. Ancak bisikleti de halteri de bir grubun sahiplenmesinde büyük fayda var" diye konuştu.
Bakan Kılıç, Paris'teki Avrupa Yüzme Şampiyonası'nda 12 final yüzen Türk sporcuların, 23 Türkiye rekoru kırdığına dikkati çekerek, şunları söyledi: "Ancak bu Türkiye rekorları bize bir bronz madalya bile kazandırmadı. Biraz daha sabretmemiz lazım. Bana göre bu rekorları kıran sporcuların her biri şampiyon adayı. Helva yapımında eksik kalan bir şey vardı. Dünyanın en fazla madalya toplayan sporcusunun antrenörü bugünden itibaren bizim milli yüzücülerimizin danışmanı. Dünyanın en iyisiyle çalıştıktan sonra dünyanın en yetenekli çocuklarını yetiştirmek daha kolay olacaktır diye düşünüyorum."
Paralimpik sporcuları olimpik sporculardan ayrı düşünmediklerini vurgulayan Kılıç, bu tür destek projelerinde de ayrım yapmadan hareket edeceklerini kaydetti. Gazetecilerden yeni kurulan sisteme gerekli katkıyı vermelerini isteyen Bakan Kılıç, "Mucize beklentisine girip bizi de kendinizi de yormayın. Bu uzun ince bir yol. Ortaya bir sinerji çıkarıyoruz. Sebat etmek, istikrarlı olmak, kararlılıktan vazgeçmemek, kol kola girmek ve dayanışma içinde olmak lazım. Medyanın futbol dışı branşları da görmesi lazım. Mucizelere değil çalışmalarımıza dayalı performansımıza odaklanmamız gereken yeni dönemin içine giriyoruz" ifadelerini kullandı.
"ÜLKEMİZ BU PROJEYLE YÜZMEDE HAK ETTİĞİ NOKTAYA GELECEK"
Yüzme Federasyonu Başkanı Ahmet Bozdoğan ise Türkiye'nin bu projeyle yüzmede hak ettiği noktaya geleceğini belirterek, şunları söyledi: "İlk defa devlet ve özel sektör, amatör sporlarda böyle büyük bir proje için bir araya geliyor. Hayata geçirdiğimiz projenin Türkiye'nin yüzme tarihinde yepyeni bir sayfa açmasını diliyoruz. İstanbul başta olmak üzere toplam altı merkezde tüm yaş gruplarına dünya standartlarında imkanlar sunacağız. Ülkemiz bu projeyle yüzmede hak ettiği noktaya gelecek" dedi.
"ÖYLE ÖNEMLİ BİR PROJEDE YER ALMAK BENİM İÇİN HEYECAN VERİCİ"
Dünyaca ünlü yüzme antrenörü Bob Bowman ise, "Böyle önemli bir projede yer almak benim için heyecan verici. Türkiye yüzmede çok büyük potansiyele sahip ve iş dünyasından gelen desteğin bu potansiyeli ortaya çıkarmak için kullanılması çok güzel. Bu nedenle Turkcell'i tebrik etmek isterim. Projenin başarıya ulaşarak bu desteğin karşılığını bulmasını ve böylece iş dünyasındaki diğer aktörlere de örnek olmasını dilerim" şeklinde konuştu.