Asya kıtasını çiftçiler kurutuyor

Güncelleme Tarihi:

Asya kıtasını çiftçiler kurutuyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2006 00:00

Ortadoğu’da su savaşları ve dünya su krizine doğru gidiyor derken, Asya kıtasında çiftçilerin yeni teknoloji ile su çekmeleri, kıtaya büyük bir su krizi eşiğine getirdi.

Modern su çekme yöntemleri ile yüzlerce metre yerin derinliğine inilmesi Asya kıtasında su kıtlığı yaratıyor. Mesela, bir nesil önce, Hindistan’ın Gujarat eyaletindeki çiftçiler, sığ su kuyulardan, deri kovalar kullanarak boğalarla su çekiyorlardı.

Şimdiyse elektrikli pompalar kullanarak yerin 300 metre derininden çekebiliyorlar. Teknolojik gelişme harap edici sonuçlara yol açmak üzere. Yeraltındaki rezervlerden çok fazla miktarda su kullanıldı. Bu kullanım, rezervleri ve beslediği pompaları kuruttu ve nesillerdir işlenen topraklar çöle dönüşüyor.

Dünya’nın suyla ilgilenen önde gelen bilim adamları giderek krizin haberlerini arttırdılar. Asya’da bu durum önümüzdeki on yıllarda yaygın kıtlıklara yol açabilir diyorlar..

Pompa devrimi

Hindistan, pompa devriminden en çok etkilenen ülke. Küçük çiftçiler, petrol endüstrisinden adapte edilmiş teknolojiyi kullanarak tarlalarının altındaki doymuş katmanları delerek 21 milyon su kuyusu yarattı.

Çiftçiler her yıl bir milyon adet su kuyusunu hizmete sokuyor. Bu kuyuların çoğundan hükümetin tarımla ilgili otoritelerinin haberi olmuyor. Pompalar gece-gündüz, pirinç, şeker kamışı ve şark yoncası gibi, suya aç ekinleri suluyor.

Ancak bu büyük ve düzene sokulmamış pompa ve su kuyusu artışı Hindistan’ı kuraklık ile tehdit ediyor. Uluslararası Su Yönetimi Enstitüsü yetkilileri: "Bu kuyuları kontrol edebilmek için bir yol yok. Ancak, bu balon patladığında, Hindistan’ın kırsal kesimi çok büyük bir anarşi ile karşı karşıya kalacak."

200 km küp su

Hindistan çiftçiliğinin biçimini değiştiren pompalar her yıl 200 kilometre küp suyu yüzeye çıkartıyor. Ancak bunun sadece küçük bir kısmı muson yağmurları ile geri dönüyor. Aynı "devrim "Asya’daki birçok ülkede de gerçekleşti. Pakistan, Vietnam ve Kuzey Çin gibi su sıkıntısı çeken yerlerde milyonlarca su kuyusu ile değerli yeraltı suyu yukarı çekiliyor.

Çin’in tahıl tarım üssü olan kuzey Çin Ovası’nda her yıl, yağmurun geri kazandırdığı sudan 30 kilometreküp daha fazla su çıkartılıyor. Zemin suyu, ülke tahılının %40’ının üretiminde kullanılıyor.

Çinliler, su sıkıntısının ülkeyi tahıl ithalatına bağımlı hale getireceği korkusunda. Vietnam geçtiğimiz on yılda tüp su kuyularını dört katına çıkararak bir milyon sayısına ulaştı. Pakistan’ın Pencap eyaletinde de ülke yiyeceğinin %90’ının üretimini sağlayan su tabakaları alçalıyor.

Milyonlarca kuyu kurudu

Hindistanlı çiftçiler yeni pompalar için 12 milyar dolarlık yatırım yaptı, ancak gittikçe derinliğe çekilen suya ulaşmak için daha derinler deliniyor. Hindistan’ın elle kazılmış geleneksel kuyularının yarısı ve milyonlarca sığ su kuyusu kurudu.

Bir kilometreye kadar derine inen su pompaları mevcut elektriğin yarısını kullanıyor ve bu da eyaletlerde salgın boyutunda elektrik kesintilerine yol açıyor.

Hindistan’ın çitfliklerinin en az dörtte birinin, su rezervlerinin normalden fazla sömürülmesi ile sulandığınına işaret eden yetkililer, "Yüz milyonlarca Hindu, topraklarının çöle dönüştüğüne şahit olacak. Bazı bölgelerde ulaşılabilir zemin suyu mevcudu önümüzdeki 5-10 yıl içinde tükenebilir," diyor ve devam ediyor:

"Su düzeyinin alçalması, toprakların ancak yarısının sulanabileceği anlamına geliyor. Güçlü pompaları ve derin su kuyuları bulunan büyük ölçekli çiftçiler, şeker kamışı ve muz gibi suya aç ekinleri yetiştirerek hala büyük karlar sağlıyorlar. Ancak yüzde 95’i küçük çiftçiler tarafından açılan kuyular kurudu".

Bölgede su tablası her yıl 6 metre ya da daha fazla alçalıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!