Güncelleme Tarihi:
Fındıklı'da bir apartman dairesinde açılan Dağarcık Armağan Kileri, zevkli ve özel hediyelerle dolu. Her hediyenin şık bir kutusu, içinde açıklaması, aksesuarı var. Sahibi ise en az Dağarcık kadar renkli bir kişi.
Fındıklı Camii'nin karşısındaki küçük ara sokakta dik merdivenlerin başındaki ilk apartman, ikinci kat. Camlarında süsler var, perde de yok. Molla Bayırı Sokak'taki bu daire Türkiye'nin dört bir yanından toplanmış el yapımı süs eşyalarının sergilendiği bir dükkan: Dağarcık Armağan Kileri.
İçinde her şey var: Buldan dokumalarından Antakya Samandağı'nın kök boyayla boyanmış tahta baskılı yazmalarına, Yunus Özel'in kumlu ebru ile hatip ebru tarzlarını birleştirdiği ebrularından Trabzon'da yapılmış telkari nalınlara, bez bebeklere kadar yok yok. Duvarlar gümüş kaplama hat sanatı örnekleri ile dolu. Kiler'deki her şey elle yapılmış.
Kilerin sahibi ise hemen hemen yapmadığı hiç bir iş kalmamış biri: Şefik Döğen. Şimdi açtığı armağan kilerinin ilk adımları Anadolu'da çektiği diziler sırasında atılmış:
‘‘Üç ayda bir Anadolu'da çekim yapıyordum. Unutulan el sanatlarını toplamayı düşündüm. Kendim için alırken bunları neden çekmeyeyim diye düşündüm. Ama televizyonlar öyle bir hale geldiler ki, o tip programlara pek sıcak bakmadılar. Bu güzelim el sanatlarını hiç olmazsa ben insanlarla tanıştırayım...’’
Döğen, hediyeler için, son derece şık kutular hazırlamış. Fiyatları 5-125 milyon arasında değişen her parçanın kutusu içinde bir açıklaması var. Örneğin kahvename. Kurukahveci Mehmet Efendi ve Mahdumları'nın 100 gramlık bir kahve paketi, Kahramanmaraş'ta dövme bakırdan özel olarak yaptırılan bir büyük, bir küçük cezve ve Kütahya'dan ayyıldızlı kahve fincanından oluşuyor.
Döğen'e bu yılbaşı çevresindekilere neler hediye edeceğini soruyoruz. ‘‘Dostlarıma, hangi ayda hangi balığı yemeliler listesini armağan ediyorum. Sevgili Zeki Alasya'dan aldım bu listeyi. Bir de şans keçisi veriyorum,’’ diyor. Şans için, boncuk, nal, üzerlik gibi hediyeleri anlıyoruz ama keçiyi hiç duymadığımızı söylüyoruz. Döğen, ‘‘Bunu da ben uydurdum!’’ diyor.
DEVEKUŞU KABARE'DEN EMEKLİ
Döğen'in hayatında herşey var: Tiyatro, sinema, televizyon! Kendi deyimiyle Bab-ı Ali'ye de bulaşmış, Günaydın, Hürriyet-Kelebek ve Çivi mizah dergisinde çalışmış. Bir kabareci. Devekuşu Kabare Tiyatrosu'ndan emekli! Reklamcılık da yapmış. Müjdat Gezen, Uğur Dündar ile birlikte Gün Film Reklamcılık Ajansı'nı kurmuş, Zeki Alasya ile reklamcılığa devam etmiş. Zeki Alasya-Metin Akpınar skeçli reklam kampanyalarını yapmışlar.