A.A.
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 12, 2011 16:07
Antalya İnşaat Mühendisleri Odası ve www.antalyasporum.com internet sitesi tarafından ortaklaşa düzenlenen “Antalya stadyumunu istiyor” adlı imza kampanyasında toplanan 10 bin imza Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile muhalefet partileri genel başkanlarına gönderilecek.
Antalya İnşaat Mühendisleri Odası'nda basın toplantısı düzenleyen Şube Başkanı Cem Oğuz, çağdaş yaşanabilir kentler yaratmanın, aynı zamanda kamu yararı olduğu ve kamu yararının da toplum çıkarı ve dolayısıyla meslek çıkarı olduğunu söyledi. Oda olarak üyelerinin menfaatlerine yönelik çalışmaların yanı sıra kentin sorunlarına yönelik çözüm arayışlarında bulunduklarını ifade eden Oğuz, bugünlerde kent için acil öneme sahip stat için yapılan çalışmalara destek olduklarını bildirdi.
Oğuz, şöyle devam etti:
“Antalya'da son 30 yıldan beri stadyum ihtiyacı hep dile getirilmiş, birçok girişimlerde bulunulmuş, ancak bugüne kadar somut bir adım atılamamıştır.
Atatürk Stadının ekonomik ömrünü tamamlaması, ihtiyaca cevap verememesi, 2010-2011 sezonunda kentimizin Türkiye Süper Ligi temsilcisi Antalyaspor'un da ortada kalmasına neden olmuştur. Son zamanlarda stadyumla ilgili çok çeşitli görüş, öneriler ortaya atılmıştır. İMO, doğru çözümlere gidilmesi için stadyumla ilgili saptamalarını kamuoyuyla paylaşarak, karar vericilerin çözümlerine yardımcı olmak amacıyla bu açıklamayı yapma zorunluluğunu hissetmiştir. Deniz, güneş, tarih ve doğanın sihirli bir uyum içinde bütünleştiği Antalya, Akdeniz'in en güzel ve temiz kıyılarına sahiptir. Antalya, kıyıları boyunca, antik kentler, antik limanlar, koylar, kumsallar, yemyeşil ormanlar ve akarsularıyla, Türkiye'nin ve dünyanın en önemli turizm merkezi konumundadır. Yazın turizmin, kışın futbolun başkenti olan Antalya'nın modern bir stada ihtiyacı olduğu biliniyor. Uluslararası bir turnuva için otellerin sahasından başka yeri olmayan Antalya'ya, acilen yeni bir stat gerekiyor. Şehir merkezinde kalan Atatürk Stadı ekonomik ömrünü tamamlamış, eski ve problemli olarak kentimizin özelliklerine tamamen zıt ilkel bir görüntü ile karşımızda durmaktadır”
1965 yılında yapılan Atatürk Stadı'nın bugün 46 yaşında ve 11 bin 137 kişi kapasiteli olduğunu anımsatan Oğuz, Türkiye'de betonarme yapıların ekonomik ömrünün 50 yıl olduğunu vurguladı. Ekonomik ömrünü tamamlayan bu statta 2004 yılında yapılan incelemede beton dayanımları bugünkü en düşük beton dayanımının çok altında çıktığına işaret eden Oğuz, çeliklerin de korozyona uğrayarak taşıma güçlerinde azalma meydana geldiğini bildirdi. Statta çok ciddi yapı hasarlarının gözle görülebildiğine dikkati çeken Oğuz, “Ayrıca, 1975, 1998, 2007 yıllarındaki deprem yönetmelikleri revizyonu ile 4. risk bölgesinden 2. risk bölgesi kapsamına alınan kentimizde, bu yapı deprem güvenliği açısından da risk taşımaktadır” dedi.
Antalya'nın stat sorunu ile ilgili Haziran 2010'dan beri onlarca basın açıklamasıyla, yurt içi ve dışından konu uzmanlarını getirterek bilimsel yaklaşımla çözüm aradıklarına da işaret eden Oğuz, TBMM'de grubu bulunan 3 siyasi partinin Antalya milletvekillerini, Büyükşehir Belediye Başkanını, Gençlik
Spor İl Müdürünü, Antalyaspor Başkanını panelde buluşturarak sorunu çözmeye çalıştıklarını belirtti.
TBMM'de 2011 yılı bütçe görüşmelerinde kaynak yaratılması için tüm milletvekillerine baskıda bulunulduğunu ve son olarak www.antalyasporum.com internet sitesi ile internet ortamında ve 100 kadar gönüllü Antalyaspor taraftarı ile stant açmadan, toplu organizasyonlar yapmadan kısa bir sürede onbini aşkın imza topladıklarını anlatan Oğuz, yurt içi ve dışından kısa sürede imzaların kentin önemli bir sorununun stad olduğu gösterdiğini vurguladı.
SÜPER LİG'DEKİ STATSIZ TEK TAKIM
Oğuz, Süper Lig'de statsız tek takımın Antalyaspor olduğunun altını çizerek, Antalyaspor'un özel şahsa ait bir statta 2010-2011 sezonunu tamamlamasının, kente her yıl gelen binin üzerinde yurt içi ve yurt dışı takımın
turnuva yapacak stad bulamamasının merkezi ve yerel yöneticiler başta olmak üzere herkesin ayıbı olduğunu bildirdi.
Oğuz, şöyle devam etti:
“Son üç ayda Trabzon, Afyon, Batman, Gaziantep, Bursa gibi şehirlere ikinci statlar yapılırken, Türkiye'de en çok ihtiyacı olan kent Antalya'da bunun siyasi çekişme içine alınması kentliye verilen en büyük cezadır. Geçmişteki hataları, ilgisizliği, siyasi çekişmeyi bir kenara bırakıp, Antalya'da yaşayan herkesin, üzerine düşen görevi yerine getirerek, kentimize yakışır, modern bir stadın elbirliği ile yapılması için tüm gücüyle çalışması gerekmektedir. Bu yapılar kamu hizmetinde olduğundan bütçesi, tüm illerde yapıldığı gibi devlet bütçesinden sağlanmalıdır. Turizm, tarım, ticaret sektörleri ile ülke ekonomisine önemli katkısıyla Antalya, bu bütçeyi en az diğer iller kadar hak etmektedir. 2013 yılında U20 dünya şampiyonasının yapılacağı ülkemizdeki maçların bir kısmının Antalya'da taahhüt edilen iki statta oynanacak olması ülke prestiji açısından bu aciliyeti gözler önüne sermektedir. Akdeniz Üniversitesi yerleşkesindeki stad, ilavelerle düzenlenerek Antalyasporun kullanımına geçici olarak verilebilir. TMMOB İnşaat Mühendisleri Odası Antalya Şubesi olarak, konuyla ilgili çalışmaların tümüne, bilimin ışığı, mühendislik, bilgi, kural ve ahlakı ile katkı vermeye devam edeceğimizi, toplanan imzaların bu kentin bir haykırışı olarak dikkate alınmasını ve konuyla ilgili tüm yetkilileri bir arada bu sorunu çözmeleri gerektiğini hatırlatıyoruz.”
Oğuz, toplanan imzaların birer örneğinin Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve muhalefet partileri genel başkanları başta olmak üzere ilgilere gönderileceğini sözlerine ekledi.
Öte yandan, toplantıya katılan MHP Antalya Milletvekili Yusuf Ziya İrbeç de Antalya'nın bu sorununu bir rapor halinde MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'ye bildireceklerini kaydetti.