Güncelleme Tarihi:
1990'ın en büyüğü Almanya'nın orta sahasındaki dinamosu Lothar Matthäus, finale kadar penaltılarla gelen Arjantin'i, Brehme'nin penaltıdan attığı golle 1-0 yenmelerinin ardından kupayı böyle kaldırmıştı. |
Büyük takımların kendilerinden beklenen iyi oyunu sergileyemediği finallerin açılış maçında Kamerun, büyük bir sürpriz yaparak geçen kupanın sahibi Arjantin'i 1-0 yendi. Ancak İtalya, bu durumun dışında değerlendirilmeli... Çünkü ev sahibi takım, ilk turdaki her maçından galibiyetle ayrılarak bir üst tura çıkarken, takımdaki bir futbolcusu da yıldızını parlatmaya başlamıştı: Salvatore Schillaci. Her finalde gerek futbolu, gerekse ismi ile favoriler arasında yer alan Brezilya, grup maçlarında sergilediği futbolla rakiplerine karşı belirgin bir üstünlük sağlayamamasına karşın, maçlardan galibiyetle ayrılmayı başardı. Herkesin turnuva takımı olarak nitelendirdiği Batı Almanya ise ilk turdaki karşılaşmalarında Birleşik Arap Emirlikleri'ni ve Yugoslavya'yı yendi; Kolombiya'ya bir puan kaptırmasına karşın 2. tur vizesi aldı.
38 yaşındaki Roger Milla'nın attığı iki gole Kolombiya'yı uzatmalarda yenen Kamerun, çeyrek finallere kalan ilk Afrika takımı olarak tarihe geçti. Çekler ise Tomas Skuhravy'nin hat-trick yaptığı maçta Kostarika'yı 4-1 yenerek kupanın dışına itti.
Erken final olarak da değerlendirilebilecek ikinci turun diğer bir karşılaşmasında ise, iki Latin Amerika takımı karşı karşıya geldi. Arjantin, dünyaca ünlü yıldızı Maradona'nın, Caniggia'ya yaptığı asistle gelen tek golle Brezilya'yı saf dışı bıraktı. Batı Almanya, Hollanda'yı 2-1'le kolay geçerken, ev sahibi İtalya da Uruguay'a 2-0'la 'güle güle' dedi. Yıllardır kupaya hasret kalan İngiltere, David Platt'ın son dakikada attığı golle Belçika'nın dönüş biletini kesti. Normal süresi ve uzatma devreleri de 0-0 beraberlikle sona eren İrlanda-Romanya maçında çeyrek finale çıkacak takımı penaltı atışları belirledi. Penaltılarda 5-4 üstünlük sağlayan İrlanda, son 8 takım arasına giren bir başka ekip oldu.
Finallerin en dramatik bölümü şüphesiz çeyrek finallerdi. Arjantin, Yugoslavya engelini ancak penaltı atışları sonrasında aşabilmiş, mavi beyazlılarda Maradona, Yugoslavya'da da Stojkovic topu filelerle buluşturamamıştı. Almanya Matthaus'un attığı penaltı golüyle Çekoslovakya'yi elerken, İngiltere de ancak uzatmalarda attığı golle efsane Kamerun takımına 'buraya kadar' dedi. İtalya da rakipleri gibi Schillaci'nin penaltıdan attığı golle yarı finallere kalmayı başardı.
Şampiyon: Almanya |
Büyük final öncesinde üçüncülük maçında gülen taraf ev sahibi İtalya oldu. Schillaci'nin attığı golle İngiltere'yi 2-1 yenen İtalyanlar bronz madalya ile yetinmek zorunda kaldılar.
Büyük finalde futbolun iki devi karşı karşıya geldi. Bir yanda Maradonalı Arjantin, diğer yanda 'İmparator' Beckenbauer yönetimindeki Almanya.
İtalya'daki finallerde Arjantin, rakiplerini neredeyse hep penaltılarla elemişti. Birinci kalecisi sakatlanan Arjantin'de kaleye geçen Goygoçeya, harikalar yaratmış, adeta takımı finallere kadar taşımıştı. Ancak çekirge finalde zıplayamadı. Penaltılarla finale gelen Arjantin, Brehme'nin 86. dakikada attığı tek golle kupayı Almanya'ya kaptırdı.
GOL KRALLIĞI | ||
Salvatore Schillaci (İtalya) Tomas Skuhravy (Çekoslovakya) Michel (İspanya) Roger Milla (Kamerun) Gary Lineker (İngiltere) Lother Matthäus (Almanya) | : : : : : : | 6 gol 5 gol 4 gol 4 gol 4 gol 4 gol |
İSTATİSTİKLER | ||
Toplam Maç Toplam Gol Gol Ortalaması Atılan Oyuncu KK Atılan Gol Toplam Seyirci Seyirci Ortalaması | : : : : : : : | 52 115 2,21 16 - 2,515,168 48,369 |