A.A.
Oluşturulma Tarihi: Aralık 06, 2010 10:36
Niğde, Kayseri ve Adana illeri sınırında bulunan Aladağlar Milli Parkı, doğa yürüyüşü ve dağcılık yapmak isteyenlerin gözdesi haline geldi.
Niğde Doğa Sporları Derneği Kulübü (NİDOS) Başkanı Nuri Dokuzoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Aladağlar Milli Parkı'nın Niğde, Kayseri ve Adana sınırları içinde, yaklaşık 50 kilometre uzunluğunda, 25 ile 30 kilometre genişliğinde olduğunu söyledi.
Aladağlar Milli Parkı'nın doğa tutkunlarınca keşfedilmeye devam edildiğini belirten Dokuzoğlu, “Aladağlar Milli Parkı içerisinde 30'yakın zirve ve çok sayıda vadi doğa tutkunlarını bekliyor. Göl ve şelaleler de milli parka bir başka güzellik katıyor” dedi.
Niğde'nin dağcılık ve kış turizmi açısından önemli bir merkez haline geldiğini vurgulayan Dokuzoğlu, Aladağlar'da zirve tırmanışı ve doğa yürüyüşü yapmak isteyenlerin Niğde'ye gelerek Çamardı ilçesinden milli parka giriş yaptığını ifade etti.
Aladağlar Milli Parkı'na son yıllarda ilginin giderek arttığını belirten Dokuzoğlu, “Aladağlar'a dağcılık faaliyetleri yapmak için her yıl ortalama 3 ile 4 bin arasında yurt dışından, 2 ile 3 bin arasında da ülkemizden dağcı geliyor. Yurt dışından turizm şirketleri ile gelen dağcılar Almanya, İngiltere ve geçen yıla kadar da İsrail'den geliyordu. Ülkemizden de son yıllarda Aladağlar'a olan ilgi arttı” diye konuştu.
Niğde Doğa Sporları Derneği Kulübü'nün 2001 yılında kurulduğunu, doğaya saygı duyan, doğal hayatı koruyan ve sahiplenen üyeleri bir çatı altında topladığını ifade eden Dokuzoğlu, “Doğa tutkunu üyelerimizle birlikte Aladağlar Milli Parkı'nda faal olarak etkinliklerimizi gerçekleştiriyoruz. Milli park içerisinde dağcılık faaliyetleri kapsamında zirve tırmanışı, vadiler içerisinde yürüyüş, doğa fotoğrafçılığı gibi etkinlikler yapıyoruz” dedi.
Son olarak milli park içindeki Kazıklıali Vadisi'ne doğa yürüyüşü gerçekleştirdiklerini anlatan Dokuzoğlu, şunları kaydetti:
“Kazıklıali Vadisi yaklaşık 10 kilometre uzunluğunda. Akarsu ve rüzgar aşındırması sonucu oluşan vadi, Aladağlar Milli Parkı'nın tırmanış bahçesi olarak biliniyor. Vadi içerisinde birçok yerde tırmanış noktaları oluşturulurken buralarda tırmanış eğitimleri veriliyor. NİDOS olarak vadinin tanınması amacıyla 46 kişiyle vadi yürüyüşü gerçekleştirdik. Vadi içerisinde molalar verirken, yürüyüşümüzü Elekgölü köyüne kadar sürdürdük. Toplamda GPS kayıtlarına göre 16 kilometrelik bir yürüyüş yaptık. Kazıklıali Vadisi, doğal yapısı ve havasıyla yürüyüş yapanları büyüleyici bir atmosfere sahip. Vadiyi bizimle yürüyüş yapanlar da bu atmosferden etkilendi.”
Dokuzoğlu, kulüp olarak Aladağlar'ın tanınması ve buradaki doğanın korunması için mücadele etmeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.